Hrvatska i Švajcarska idu na Mundijal

Hrvatska bez problema odradila revanš protiv Grčke, dok je Švajcarska uprkos dominaciji patila u duelu sa Sjevernom Irskom
0 komentar(a)
Grčka - Hrvatska Ivan Rakitić, Foto: Reuters
Grčka - Hrvatska Ivan Rakitić, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 21:48h

Švajcarska i Hrvatska su postale 27. i 28. reprezentacija koje su osigurale nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine.

Nakon svega viđenog, oba tima apsolutno zasluženo idu na Mundijal - Hrvatska je bez problema odradila revanš baraža u Pireju protiv Grčke (0:0), dok su Švajcarci remizirali bez golova sa Sjevernom Irskom u Bazelu.

"Vatreni" vjerovatno ne bi ni morali da idu u baraž da su malo ranije smijenili selektora Anta Čačića, ali problemi se sada zaboravljaju - Hrvati idu na četvrto SP u istoriji i sigurno je da na njemu neće biti samo epizodisti...

Poslije 4:1 u Zagrebu u prvom susretu, Grcima se i nisu davale šanse da ugroze Hrvatsku, pa je na terenu stadiona „Jorgos Karaiskaki” sve ličilo na prijateljsku utakmicu, jer su gosti rutinski odradili posao.

Švajcarska je, s druge strane, u 180 minuta protiv Sjeverne Irske dokazala da je za klasu bolji tim, ali će se pamtiti da je do Mundijala stigla golom iz penala koji nije postojao.

Nakon 1:0 u u Belfastu za ekipu Vladimira Petkovića pogotkom Rikarda Rodrigesa sa bijele tačke, u Bazelu nije bilo pogodaka, iako je domaćin stvorio veliki broj šansi.

Na kraju je Sjeverna Irska mogla da potpuno otvori dvomeč, i to zahvaljujući kiksu golmana Jana Zomera.

Džoni Evans je probao glavom u 92. minutu, a Rodriges je s gol-linije spriječio šok na "Zankt Jakob parku".

"Veoma sam zadovoljan zbog svega što smo uradili, kako u ove dvije utakmice tako i u kvalifikacijama. Zasluženo smo na Mundijalu i vjerujem da ćemo i u Rusiji imati šta da pokažemo. Bila je ovo odlična kampanja za nas i zaista čestitam igračima", istakao je Petković, čiji tim nije slavio kod kuće u zvaničnom meču prvi put još od septembra 2014. godine.

Irci mogu da žale, posebno zbog previda rumunskog sudije Ovidijua Hacegana u prvom susretu kada je "izmislio" jedanaesterac.

"Igrali smo protiv ozbiljne reprezentacije. Sve je riješeno penalom koji vjerovatno nikada niko drugi ne bi svirao", kazao je selektor Sjeverne Irske Majkl O'Nil.

Švajcarci su se na Svjetsko prvenstvo plasirali četvrti put zaredom, a 11. ukupno. Od 1994. do danas su propustili samo svjetska prvenstva u Francuskoj 1998. i četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji.

"Dokazali smo da smo bolji od Sjeverne Irske. Mogli smo da odradimo ubjedljivije ovaj dvomeč, jer smo promašili mnogo šansi", kazao je napadač Haris Seferović.

Sjutra veče se igra revanš između Italije i Švedske, a u utorak se sastaju Republika Irska i Danska.

Bonus video: