Ljeto počelo milijardama i mega-transferima (INFOGRAFIKA)

Prošla je samo sedmica od otvaranja ljetnjeg prelaznog roka, a neki transferi su već pomjerili granice. Pogledajte koji su klubovi i lige najviše potrošili do sada
5418 pregleda 0 komentar(a)
Četvrti najveći transfer ikada: Žoao Feliks u dresu Atletika, Foto: JUAN MEDINA
Četvrti najveći transfer ikada: Žoao Feliks u dresu Atletika, Foto: JUAN MEDINA
Ažurirano: 09.07.2019. 10:17h

Skoro dvije i po milijarde eura potrošili su klubovi iz pet najjačih evropskih liga, i to za samo sedam dana ljetnjeg prelaznog roka. Dva transfera koja su odrađena minule sedmice spadaju među najvećih 10 svih vremena, a prelazak 19-godišnjeg portugalskog bisera Žoaa Feliksa iz Benfike u Atletiko Madrid za 126 miliona četvrti je u istoriji fudbala.

Ako se zna da se neki najveći transferi tek čekaju (Antoan Grizman treba da pređe najvjerovatnije u Barselonu za 120 miliona eura, Nejmar želi da ide iz PSŽ-a, Pol Pogba iz Mančester junajteda, Matajs de Liht još mjerka ponude) onda je jasno da predstoji vrelo fudbalsko ljeto, vrlo moguće i sa novim rekordima.

Mnogi ovako rane i značajne aktivnosti na ljetnjoj fudbalskoj pijaci povezuju sa momentom u kojem se našao jedan uspavani div - Real Madrid.

Najtrofejiniji evropski klub dugo, dugo nije bio aktivan na tržištu, još otkada je prije šest godina doveo Gareta Bejla iz Totenhema za 101 milion. Došlo je, međutim, vrijeme za rekonstrukciju, a kada „kralj“ odluči da kupuje, onda to zaista odjekne - čak 303 miliona eura potrošio je Florentino Peres za samo sedam dana od zvaničnog otvaranja prelaznog roka, i to za dovođenje Edena Azara, Luke Jovića, Ferlana Mendija, Edera Militaa...

- Ispunio sam dječački san - kazao je Azar na predstavljanju u Madridu pred 50 hiljada navijača.

Vjerovalo se da će taj transfer obilježiti ljeto, a ako je i neko mislio da će prelazak Belgijanca iz Čelsija u Real biti prevaziđen, nije očekivao da će to uraditi Realov gradski rival - Atletiko!

Čak 126 miliona eura platili su „kolćonerosi“ Benfiki za Feliksa, što je ubjedljivo najveći transfer u istoriji kluba.

- Došao sam da napredujem, a mislim da je Atletiko prava sredina - kazao je Feliks.

Odakle Dijegu Simeoneu toliko novca za jedan transfer?

Računica je jednostavna, ako se zna da je osim 120 miliona, koliko će „kolćonerosi“ zaraditi prodajom Grizmana, na račun madridskog kluba već leglo dodatnih 150 miliona eura.

Lukas Erndandes je prodat Bajernu za 80, a Rodri Mančester sitiju za 70 miliona - u pitanju su treći i peti najveći transferi koji su realizovani ove godine. Između njih, na četvrtom mjestu, je prelazak Frenkija de Jonga iz Ajaksa u Barsu za 75 miliona.

Bonus video: