Kasiljas ozvaničnio kandidaturu za predsjednika

Kasiljas se od kraja prošle godine spominje kao mogući protivnik aktuelnog predsjednika, 42-godišnjeg Luisa Rubijalesa.
4282 pregleda 0 komentar(a)
Kasiljas, Foto: AP
Kasiljas, Foto: AP

Bivši golman španske reprezentacije, 38-godišnji Iker Kasiljas, najavio je u ponedjeljak kandidaturu za predsjednika Španskog fudbalskog saveza (RFEF) na izborima najavljenima za ovu godinu.

"Da, kandidovaću se za predsjednika RFEF-a kada se raspišu izbori. Zajedno ćemo postaviti naš savez na nivo najboljeg fudbala na svijetu. Španskog“, saopštio je Kasillas preko Twittera.

Kasiljas je svoju namjeru najavio prošle sedmice državnoj sekretarki za sport Irene Lozano koja je predsjednica državnog tijela Visoko vijeće za sport (CSD) sa sjedištem u Madridu.

Iker Kasiljas živi u Portu, pa je htio da provjeri hoće li izbori za predsjednika saveza biti održani ranije nego je određeno pravilnikom. Izbori bi trebalo da se održe u drugoj polovini ove godine, nakon Olimpijskih igrara u Tokiju gdje će nastupiti mlada reprezentacija Španije.

No vodstvo saveza je zatražilo od CDS-a da se oni sprovedu u prvoj polovini godine prije Ebropskog prvenstva koje se održava od 12. juna do 12. jula.

Kasiljas se od kraja prošle godine spominje kao mogući protivnik aktuelnog predsjednika, 42-godišnjeg Luisa Rubijalesa.

Bio je kapitan Španije, s kojom je osvojio Evropsko prvenstvo 2008. i 2012. te Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Bio je i kapitan Real Madrida, u dresu "kraljevskog kluba" je sakupio 725 utakmica, prije nego što je u ljeto 2015. godine prešao je u Porto.

No prava promjena u njegovoj karijeri nastupila 1. maja 2019. Tog dana je doživio infarkt tokom reninga s Portom. Operisan je, a nakon što je otpušten iz bolnice više nije branio.

Nagađalo se da bi se možda i mogao vratiti nakon nekog vremena no do danas se to nije dogodilo.

Trenutno je menadžer Porta čiji je zadatak da uspostavlja odnose između igrača, trenera i klupskih direktora. Nije isključeno da u budućnosti dobije i neku novu funkciju.

Aktuelni predsjednik saveza Rubijales, rođen na Kanarskim ostrvima, došao je na funkciju 17. maja 2018. godine, zamijenivši 68-godišnjeg Anhela Viljara optuženog za korupciju.

Viljar je vodio savez 29 godina, ali je smijenjen zbog optužbi za korupciju u decembru 2017. Privremeno ga je tada zamijenio 62-godišnji Hose Luis Larea do izbora održanih pet mjeseci kasnije. Na njima je pobjedu odnio Rubijales, bivši predsjednik sindikata španskih fudbalera. On je osvojio 80 glasova, a Larea 56 čime je dobio mandat za vođenje saveza do 2020. godine.

Bonus video: