Kineski klubovi u januarskom prelaznom roku potrošili najviše

2 komentar(a)
Elkeson, Foto: Twitter
Elkeson, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.01.2016. 20:08h

Ni Premijer liga, ni Primera, ni Bundes liga, ni Serija A – u dosadašnjem toku zimskog prelaznog roka, najveći novac se vrti u kineskoj Super ligi!

Članovi tamošnje elite su od 1. januara na dovođenje novih igrača uložili 206 miliona eura. Šest transfera premašilo je vrijednost od 10 miliona, a prvi na listi je prelazak Brazilca Ramiresa iz Čelsija u Đangsu za 28 miliona.

Njegovog zemljaka Elkesona, koji se smatra najboljim napadačem u Aziji, Šangaj je platio Gvangžu Evergrandeu 18,5 miliona. Odjeknuli su i transferi reprezentativca Obale Slonovače Žervinja (iz Rome u Hebej za 18 miliona) i Kolumbijca Fredija Guarina (iz Intera u Šangaj Šenguu za 13 miliona).

Iza Kineza, na drugom mjestu liste najvećih januarskih potrošača su Englezi. Dva dana prije završetka prelaznog roka, klubovi Premijer lige su izbrojali 165 miliona.

Neočekivano, najviše je uložio Njukasl – „svrake“, koje se bore za opstanak, dovele su iz Svonsija Džondža Šelvija (16), a iz Totenhema Androsa Tausenda (15,7). To je, uzgred, tek nešto malo manje od sume koju su uložili klubovi Bundes lige (37 miliona).

Među pet najizdašnijih transfera na Ostrvu nema šampiona Čelsija, klubova iz Mančestera, zatim Arsenala, Liverpula, čije dovođenje Marka Grujića iz Crvene zvezde (7 miliona) je na sedmoj poziciji.

Serija A je treća na listi najvećih januarskih ulagača. Klubovi sa „čizme“ do sada su potrošili 53,25 miliona eura, a izdvojio se prelazak brazilskog tinejdžera Žersona iz Fluminensea u Romu za 16 miliona.

Klubovi iz preostale dvije najjače evropske lige su mirovali – Španci su uložili 17,19, a Francusi samo 8,7 miliona eura.

Potrošnja u januarskom prelaznom ruku

Super liga (Kina) – 206 miliona eura

Premijer liga (Engleska) – 165 miliona eura

Serija A (Italija) – 53,25 miliona eura

Bundes liga (Njemačka) – 37 miliona eura

Primera (Španija) – 17,19 miliona eura

Liga 1 (Francuska) – 8,7 miliona eura

Bonus video: