Ko dolazi u Nikšić: APOEL želi grupnu fazu - ovo je trenutak istine i nema opravdanja

Kiparski novinar Elias Poniros za „Vijesti” o predstojećem rivalu Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona
8989 pregleda 13 komentar(a)
Navijači su velika snaga APOEL-a, Foto: KP
Navijači su velika snaga APOEL-a, Foto: KP

Još jedan tim koji cilja „najmanje grupnu fazu Lige Evrope” izaći će na megdan crnogorskom šampionu, ekipi Sutjeske.

No, za razliku od Slovana iz Bratislave, koji se protiv Nikšićana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona proveo kao bos po trnju, kiparski APOEL nije tim bez evropskog pedigrea, i to onog najvećeg.

Prije sedam godina igrao je četvrtfinale Lige šampiona, još tri puta je u posljednjoj deceniji nastupao u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja (2017. je, na primjer, dva puta igrao neriješeno sa Borusijom Dortmund, po dva puta izgubio od Reala i Totenhema u grupi), a u tom periodu je i tri puta igrao grupnu fazu Lige Evrope.

To što je prošlog ljeta u 1. kolu kvalifikacija za LŠ poražen, bukvalno šokiran od litvanske Suduve, ne ide u prilog ekipi Sutjeske, smatra Elias Poniros, novinar jednog od najpopularnijih sportskih sajtova na Kipru, „Protatlima”.

Sutjeska i APOEL igraju u utorak u Nikšiću (20.15) prvi meč 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, revanš je 30. jula u Nikoziji.

- Eliminacija od Suduve bila je prava katastrofa, klub je izgubio sedam miliona eura i u APOEL-u će preduzeti sve da se ove godine ne ponovi nešto slično - kaže Elias Poniros za „Vijesti”.

Crnogorskog prvaka, dakle, čeka težak posao u pokušaju da napravi još jednu evropsku senzaciju.

- Plasman u grupnu fazu Lige Evrope je minimum koji želi prvak Kipra, a glavni je cilj Liga šampiona. APOEL želi da se vrati tamo gdje je posljednji put bio u sezoni 2017/18. i zbog toga je ovog ljeta doveo nekoliko značajnih pojačanja. Ono što je takođe primjetno jeste činjenica da plan i dinamika vezani za dovođenje pojačanja funkcionišu dobro i brzo, što nije bio slučaj ranijih godina. Sve se polako sklapa u jednu slagalicu - navodi Poniros.

APOEL je ovog ljeta doveo čak 11 novih fudbalera, ne računajući igrače koji su priključeni iz mladog tima i one koji su se vratili sa pozajmica. Najzvučnija pojačanja su Srbi Vujadin Savić, koji je stigao iz Crvene zvezde i napadač Andrija Pavlović koji je pozajmljen iz bečkog Rapida (stigao je i Uroš Matić, brat Nemanje Matića), te francuski defanzivac Kevin Lafrans, koji se dokazao u AEL-u iz Limasola i brazilski lijevi bek Žoazinjo, doskorašnji igrač portugalske Tondele.

- Mislim da APOEL ima dobru ekipu, sa puno solucija, te širok roster fudbalera. Ovo je zaista momenat istine - navodi kiparski novinar.

U dosadašnjim kontrolnim mečevima tim iz Nikozije je izgubio od hrvatske Rijeke (4:1) i slovačke Žiline (1:0), ali je pobijedio ukrajinski Šahtjor sa 1:0, golom švedskog napadača Linusa Halenijusa.

- Nisu mjerilo prijateljske utakmice, u kojima forma značajno varira. Istina je da APOEL trenutno ne igra atraktivan fudbal, ali to ne treba ni očekivati tako rano, naročito ne na mečevima koji nisu takmičarski. Mislim da ekipa nije pokazala ni djelić onog što može - navodi Poniros.

Kakva je razlike između sadašnjeg APOEL-a i onog koji je 2012. godine bio među osam najboljih timova u Evropi?

- Razlika je u igračima - ovo je potpuno nova ekipa, ne igraju iste face. Ostalo se nije promijenilo - mentalitet, ambicije i evropski standardi, koji su i dalje visoki. APOEL je osvojio sedam titula zaredom i normalno je da klub interesuje uspjeh u Evropi.

Crnogorski trener Miodrag Božović bio je prošle godine na pregovorima sa čelnicima APOEL-a, pričalo se da ga je odbio vreo temperament sredine i navijača, koji znaju da prekinu trening nakon poraza.

- Prvi put čujem za to. Znam da je klub pričao sa Božovićem, ali koliko ja znam, finansije su razlog zbog kojeg nije došlo do dogovora - navodi Poniros.

Umjesto Crnogorca, APOEL sada vodi Italijan - Paolo Tramecani, nekadašnji fudbaler Intera i Totenhema, koji je kasnije bio asistent Đanija di Bjazija u reprezentaciji Albanije, a vodio je samostalno švajcarske klubove Sion i Lugano.

- Tramecani je osvojio titulu, sada ga čeka ono glavno - izazov u Evropi. Ima navijača koji ga vole, ima onih koji ne vole njegov stil i koji osporavaju neke njegove odluke. Sada je, na primjer, sa spiska prijavljenih igrača za Evropu izostavioJorgosa Efrema, domaćeg igrača, i mnogo se priča o tome.

Novinar Elios Poniros na kraju je izdiktirao mogući sastav APOEL-a protiv Sutjeske:

- Slovenac Belec na golu, u odbrani Grk Vorous, Srbin Savić, Švajcarac Mihajlović i Francuz Lafrans, u veznom redu Hrvat Jakoliš, Brazilac Souza, Grk Gencoglu i Tamari iz Emirata, a u napadu Argentinac De Vinsenti i Srbin Pavlović.

Sve do jednog - stranci!

- To je na Kipru normalno i tako je i sa ostalim ekipama. APOEL ima velike evropske ambicije i nema domaćih fudbalera koji bi igrali na tom nivou - zaključuje Poniros.

Očekivali su Slovan, ali nakon Suduve neće potcijeniti Sutjesku

U APOEL-u su očekivali da će igrati protiv Slovana u 2. kolu kvalifikacije za Ligu šampiona.

- Istina je da su svi na Kipru očekivali da će putovati u Slovačku, ali to je fudbal i dešavaju se iznenađenja. Siguran sam da u APOEL-u neće potcijeniti Sutjesku, ne samo zbog njenog iznenađenja protiv Slovana, već i zbog toga što se prvaku Kipra desilo protiv Suduve prošlog ljeta. To je velika lekcija. Igrači i stručni štab gledali su oba meča Slovan - Sutjeska i biće spremni mentalno - navodi Elias Poniros.

Bonus video: