Ko je rival Budućnosti: „Izbjeglica” iz Luganjska od vrha pala na dno i ustala

Klub u koji je u sezoni 2008. kao kapiten Budućnosti otišao Mirko Ćiro Raičević od ove sezone vodi jedna od legendi ukrajinskog fudbala, bivši igrač i trener Verdera Viktor Skripnjik
3969 pregleda 0 komentar(a)
Na posljednjoj provjeri u startnoj postavi samo Ukrajinci: Fudbaleri Zarje, Foto: Zarya-lugansk.com
Na posljednjoj provjeri u startnoj postavi samo Ukrajinci: Fudbaleri Zarje, Foto: Zarya-lugansk.com

Na „Slavutič areni” u Ulici Valerija Lobanovskog u Zaporožju, 400 kilometara od svog Luganjska, od 2014. godine kao domaćin igra Zarja, rival Budućnosti u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Jedan od brojnih ukrajinskih klubova koji je zbog građanskog rata u Donbas regionu postao „izbjeglica”, prethodnu sezonu je završio na 5. mjestu, iza Šahtjora, Dinama, Aleksandrije i Marijupolja.

Najveći uspjeh u Premijer ligi Ukrajine mu je 3. pozicija u sezoni 2016/2017, iza neprikosnovenih velikana iz Donjecka i Kijeva, ali ništa ne može da se poredi sa senzacijom iz 1972. godine - Zarja iz Vorošilovgrada (kako se tada zvao Luganjsk) postala je prvak SSSR sa 40 bodova iz 30 kola (15 pobjeda, 10 remija i pet poraza).

To su bili slavni dani kluba sa stadiona „Avangard”, ali su ubrzo stigli i crni periodi, jer je Zarja od 1985. do raspada SSSR u šest od osam sezona bila trećeligaš, a pet godina je i u nezavisnoj Ukrajini provela u trećem rangu.

Uspon je počeo 2009. godine, dolaskom političara i tajkuna Jevgenija Helera na čelo kluba, kao i angažovanjem trenera Jurija Verniduba, koji je vodio tim od 2011. do 2019. godine i stigao do finala Kupa 2016.

Zarja će četvrti put igrati kvalifikacije za Ligu Evrope, a u prethodna tri pokušaja je zaustavljena u baražu. Prije pet godina je u revanšu protiv Fejnorda na „De Kajpu” primila gol za 4:3 u 92. minutu i ispala, jer je u Kijevu bilo 1:1.

Sezonu kasnije, bolja je bila Legija iz Varšave (1:0 i 3:2), a lani je opet presudio gol u finišu, jer je nakon 0:0 u Zaporožju Emil Forsberg pogodio u 90. minutu iz penala za trijumf Lajpciga (3:2).

Klub koji je samo zvanično i dalje „stanovnik” Luganjska je dva puta igrao grupnu fazu Lige Evrope zahvaljujući plasmanu u Premijer ligi Ukrajine. U sezoni 2016/2017. je uskočio direktno u grupe zbog finansijskih problema Dnjepra i osvojio dva boda u konkurenciji Fenerbahčea, Mančester junajteda i Fejnorda, dok je godinu kasnije sa dvije pobjede i četiri poraza bio iza Atletik Bilbaoa i Estersunda, a ispred Herte.

Klub u koji je u sezoni 2008. kao kapiten Budućnosti otišao Mirko Ćiro Raičević od ove sezone vodi jedna od legendi ukrajinskog fudbala, bivši igrač i trener Verdera Viktor Skripnjik.

Tim je uglavnom sastavljen od domaćih igrača, a ovog ljeta je stigao brazilski štoper Lacio. Osim njega, za tim konkurišu i njemački defanzivac Džoel Abu Hana i gruzijski čuvar mreže Zauri Maharadze, a Skripnjik je sklonio nekoliko Brazilaca.

U pripremnom periodu, „mužiki” su upisali po tri pobjede i remija, kao i poraze od Osijeka (4:1) i poljskog Slaska (2:1). U posljednjoj provjeri, u četvrtak protiv Marijupolja (3:1), Skripnjik je u startnu postavu uvrstio 11 Ukrajinaca, a od stranaca je šansu dobio samo Abu Hana.

Za Zarju je vezana i jedna tužna priča. Broj 33 je povučen iz upotrebe, jer ga je nosio Maksim Belij, koji je 2013. preminuo od raka mozga. Imao je samo 24 godine.

Bonus video: