Liga konferencija - novi „dom” za crnogorske klubove, grupna faza (ne)moguća misija

Crnogorski prvak će i dalje igrati 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će pobjednik Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani tim, od ljeta 2021. igrati kvalifikacije za Ligu konferencija, novo takmičenje Uefe
9499 pregleda 1 komentar(a)
Da je minulog ljeta startovala Liga konferencija, Sutjeska bi igrala kvalifikacije za tri različita takmičenja Uefe, Foto: Savo PRELEVIC
Da je minulog ljeta startovala Liga konferencija, Sutjeska bi igrala kvalifikacije za tri različita takmičenja Uefe, Foto: Savo PRELEVIC

Liga Evrope i njene kvalifikacija od ljeta 2021. godine trebalo bi da predstavljaju “prošlost” za crnogorske klubove.

Ne zato što Uefa ukida Ligu Evrope, već zbog toga što uvodi novo takmičenje - Ligu konferencija, uglavnom namijenjenu ekipama iz fudbalski nižerangiranih zemalja, među kojima je i Crna Gora.

ŠTA SVE OVO ZNAČI ZA CRNOGORSKE KLUBOVE?

Tri, po brojnosti ravnopravna takmičenja lansiraće Uefa od sezone 2021/22 - broj učesnika Lige šampiona ostaće nepromijenjen (32), broj učesnika Lige Evrope smanjiće se sa 48 na 32, koliko će imati i grupna faza novog klupskog takmičenja - Lige konferencija. Dakle, tri lige sa po 32 tima.

Sva tri Uefina takmičenja prethodno će imati kvalifikacije - tri runde, plus plej-of, istao kao što je i sada slučaj sa Ligom šampiona i Ligom Evrope.

Šta to znači za crnogorske klubove?

Šampion će, kao i do sada, igrati u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, što je jedina stvar koja se ne mijenja uvođenjem trećeg takmičenja.

Velika promjena, međutim, nastaje za pobjednika Kupa, te drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu na prvenstvenoj tabeli.

Ta tri tima iz Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige više neće, kao do sada, igrati kvalifikacije za Ligu Evrope, već će krenuti od prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

PLASMAN U GRUPNU FAZU I DALJE ĆE BITI “NEMOGUĆA MISIJA”

U prvom kolu kvalifikacija novoformiranog takmičenje Uefe, osim crnogorskih, učestvovaće još 26 pobjednika nacionalnih Kup takmičenja zemalja koje su rangirane od 30. do 55. mjesta, 24 vicešampiona zemalja između 30. i 54. mjesta (ne računajući Lihtenštajn), kao i 22 trećeplasirana tima liga od 29. do 51. mjesta na Uefinoj listi.

Crnogorski šampionat je trenutno na 50. mjestu, pa ukoliko crnogorski klubovi narednog ljeta skliznu za dvije pozicije, što je vrlo moguće, onda će naša zemlja imati samo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Novo takmičenje Uefe nije, međutim, namijenjeno samo timovima iz niže rangiranih zemalja, jer će u plej-of rundi kvalifikacija učestvovati, na primjer, četiri šestoplasirana tima iz šest najjačih liga Evrope. A ko je bio 6. prošle sezone? U Engleskoj Mančester junajted, u Španiji Sevilja, u Italiji Roma... U grupnoj fazi Lige konferencija igraće i 13 poraženih ekipa iz plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sve ovo znači da će grupna faza evropskog takičenja biti jednako (ne)dostižna za nižerangirane zemlje, pa i za crnogorske klubove. Otvara se, naime, 16 novih mjesta za nastup u grupnoj fazi nekog od Uefinih takmičenja, ali za njih će konkurisati i timovi iz jačih liga - na primjer, šestoplasirana ekipa iz Engleske, petoplasirana iz Italije, četvrtoplasirana iz Holandije, trećeplasirana iz Rusije...

LIGA EVROPE JE “ZATVORENA” ZA TIM IZ CG, OSIM U JEDNOM SLUČAJU

Kvalifikacije za Ligu Evrope od sezone 2021/22. biće nedostupne za sve ekipe koje nisu šampioni svojih zemalja, a nastupaju u ligama koje su ispod 15. mjesta na listi Uefe.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope može da zaigra samo crnogorski prvak, i to pod jednim uslovom - da prođe 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, kao što je minulog ljeta uradila Sutjeska, eliminisavši Slovan. U toj varijanti, naš šampion bi se ispadanjem iz 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona prešao u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a ako bi i tu ispao, preselio bi se u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Moguće je, dakle, da ekipa istog ljeta “prođe” kroz kvalifikacije za tri različita takmičenja.

Da bi to uradio, crnogorski prvak mora da prođe 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Mora da se ponovi Slovan.

U slučaju ispadanja u prvoj rundi, šampion Crne Gore odmah bi se preselio u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

KAKVA JE VEZA IZMEĐU TRI TAKMIČENJA UEFE?

Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija od sezone 2021/22. imaće po 32 tima i biće povezane.

Šampion Lige Evrope izboriće plasman u Ligu šampiona, šampion Lige konferencija imaće zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Lige Evrope za narednu sezonu. Kvalifikacije su isprepletane, a povezane su i grupne faze.

Pobjednici osam grupa Lige konferencija ići će direktno u osminu finala, dok će drugoplasirani igrati neku vrstu baraža za plasman u osminu - rivali će im biti trećeplasirani timovi iz osam grupa Lige Evrope.

Pretkvalifikacije za Ligu Evrope, kao uvod za novo takmičenje

Crnogorski klubovi će još narednog ljeta (2020) igrati pretkola za Ligu Evrope, prije nego što se 2021. godine presele u novo takmičenje Uefe - Ligu konferencija.

Posljednji nastup u uvodnim kolima za Ligu Evrope neće, međutim, biti kao dosadašnji - zbog slabog koeficijenta na listi Uefe, naime, dva crnogorska tima igraće pretkvalifikacije Ligu Evrope i moraće da izbore plasman u 1. kolo kvalifikacija.

Samo će pobjednik Kupa Crne Gore sigurno igrati u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim na tabeli (prošle sezone su to bili Zeta i OFK Titograd) morati da prođu pretkvalifikacionu rundu, u kojoj će još biti timovi iz San Marina, Andore, Kosova, Gibraltara i Farskih ostrva.

Stvari bi ponovo trebalo da se vrate u “normalu” od ljeta 2021. godine, kada bi sva tri tima koja nisu šampioni trebalo da nađu mjesta u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Ako, međutim, naši klubovi nastave sa lošim rezultatima u Evropi i skliznu još dvije pozicije na listi Uefe (Crna Gora je trenutno 50), onda bi nekog narednog ljeta mogao da se dogodi i najgori scenario - da naša liga izgubi jedno, od tri mjesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Bonus video: