Mesi i Ronaldo kao Ali i Formen, Sena i Prost...

Treći gotovo i da ne postoji - razlika između njih dvojice i ostatka fudbalskog svijeta je, realno, očigledna
106 pregleda 4 komentar(a)
Ronaldo i Mesi, Foto: REUTERS
Ronaldo i Mesi, Foto: REUTERS
Ažurirano: 03.01.2015. 19:38h

Sredinom januara biće proglašen najbolji fudbaler na svijetu, u izboru Fife i Frans fudbala. Od 2008. godine samo dvojica igrača osvajala su najveće pojedinačno fudbalsko priznanje. Leo Mesi i Kristijano Ronaldo i u 2014. su produbili rivalstvo, možda i najveće u današnjem sportu, iako je fudbal timska igra.

Ono što su svojevremeno bili Ali i Formen, Prost i Sena, Medžik i Bird, Federer i Nadal, to su danas Mesi i Kristijano Ronaldo.

Treći gotovo i da ne postoji - razlika između njih dvojice i ostatka fudbalskog svijeta je, realno, očigledna.

Njihovo rivalstvo počelo je od trenutka kada je Ronaldo prije pet godina došao u Real iz Mančester junajteda. I dueli Reala i Barselone dobili su, od tada, drugu dimenziju, svijet je podijeljen na one kojima je Portugalac kompletniji igrač, i one za koje je Mesi sa druge planete.

"Naše rivalstvo je stvoreno u medijima. Rivalstvo ne postoji, a normalno je da nas upoređuju. Mi imamo dobar odnos, profesionalan, i na terenu i van njega, a normalno je da radimo sve što možemo da bismo pomogli timovima i nacionalnim selekcijama. Znam i da Mesi razmišlja tako, i da naše rivalstvo doživljava kao pozitivnu stvar, na radost i uživanje ljubitelja fudbala", istakao je Portugalac.

Pet godina traju poređenja, a u brojkama izgledaju ovako - od kada je Ronaldo došao u Real postigao je 284 gola, 13 manje od Mesija. Računajući Primeru, razlika je manja - Ronaldo 202, Mesi 204. U Ligi šampiona tek je nijansa - 57 Portugalac, 58 Argentinac.

Ono u čemu se drastično razlikuju su trofeji - Ronaldo ih ima sedam, Mesi 12.

Kada govorimo o 2014. godini, Ronaldov hajlajt bila je titula u Ligi šampiona, Mesijev finale Svjetskog prvenstva i trofej za najboljeg igrača.

A od avgusta trka je nastavljena. Ronaldo je, trenutno, uspješniji, ali Mesi je u novembru oborio dva rekorda i postavio nove granice snova. Postao je najbolji strijelac Primere u istoriji, u 2015. će ući sa skorom od 258 golova, sedam više od doskorašnjeg rekordera Telma Zare.

Samo nekoliko dana kasnije oborio je Raulov rekord po broju pogodaka u Ligi šampiona - zaustavio se na 75, ali ima samo tri više od - naravno Ronalda.

"I prije nego što je došao u Madrid, znao sam da je vrhunski igrač i da će biti zabavno nadmetati se sa njim. Ali, ko je bolji - ja ili on, to je pitanje za druge. Kristijano je veliki igrač, ali ima još velikih igrača. Ćavi i Inijesta, Nejmar, pa Roben... To je, zapravo, i manje važno, jer svi mi, prije svega, želimo titule sa timovima, a ne pojedinačne nagrade", naglasio je Mesi.

Rivalstvo dvojice najboljih igrača današnjice ogleda se i u zaradi.

Prema medijskim navodima, Mesi je potpisom novog ugovora sa Barselonom dobio nedjeljnu platu u iznosu od 384 hiljade eura, što je za 50 hiljada više nego što Ronaldo zarađuje u Realu.

Bonus video: