Milinković ispao u Treću ligu Švedske, početkom sedmice stiže u Budućnost

Podgoričani će odmah dobiti novog trenera, jer je 51-godišnjak iz Loznice danas završio obaveze u švedskom klubu
11224 pregleda 21 komentar(a)
Mladen Milinković
Mladen Milinković
Ažurirano: 03.11.2019. 17:03h

Sirjanska iz Sodertaljea, mjesta u blizini Stokholma, ispala je danas u Treću ligu Švedske, takozvanu Prvu diviziju.

U posljednjem kolu "Superatena" - Druge švedske lige, Sirjanska je kod kuće izgubila od Halmštada (2:0) i nakon 30 odiranih kola zauzela posljednje mjesto.

I da je kojim slučajem slavila pobjedu, Sirjanska, prema ostalim rezultatima, ne bi izbjegla najgore.

Bromapojkarna je osvija samo bod, ali je Esters ostvario pobjedu. Esters i Frej će igrati baraž za opstanak, dok se Sirjanska i Bromapojkarna sele u treći po rejtingu rang švedskog fudbala.

Zašto je sve ovo značajno za crnogorski fudbal?

Zato što će jedan od dva najveća domaća kluba - FK Budućnost, odmah dobiti novog trenera, već početkom naredne sedmice.

Mladen Milinković, 51-godišnji stručnjak iz Loznice, nije uspio da spasi Sirjansku ispadanja, pa će se odmah staviti na raspolaganje svom novom klubu - trebalo bi da bude na klupi već u narednom kolu protiv Grblja u Radanovićima (subota, 9. novembar), a možda i tri dana ranije, kada je zakazan prvi meč četvrtfinala Kupa u Bijelom Polju protiv Jedinstva.

Budućnost, dakle, ne mora da čeka - da se danas u posljednjem kolu Druge lige Švedske Sirjanska dočepala baraža, Milinkovićev dolazak i debi bili bi prolongirani za kraj novembra, kada se završava pauza u prvenstvu zbog obaveza reprezentacija.

Juče protiv Zete - prvom meču nakon iznenadne smjene Branka Brnovića, "plave" je vodio njegov doskorašnji pomoćnik Dejan Mrvaljević, jer sportski direktor Zvezdan Milošević (pripremao ekipu za tu utakmicu) nije mogao da bude na klupi zbog administrativnih prepreka.

Milinković je preuzeo Sirjansku u 14. kolu, ali nije uspio da je spasi najgoreg - ekipa je na 17 mečeva pod njegovim vođstvom ostvarila tri pobjede, upisala četiri remija i doživjela deset poraza.

Srpski trener, koji je još vodio Loznicu, Borču, Igalo, Radnik iz Surdulice, albanske Kukeši i Luftetari, azerbejdžansku Keslu... stiže u tim od kojeg se u svakom meču očekuje pobjeda, od kojeg se, u krajnjem, svake sezone očekuju trofeji.

Milinković je bio prvi pik sportskog direktora Budućnosti Zvezdana Miloševića i dobio je apsolutnu prednost u odnosu na domaće trenere, pa i neke bivše igrače Budućnosti, čak i legende, koji su već ostavili trenerski trag u inostranstvu, osvajali trofeje, a trenutno su slobodni...

“Ja mogu da dovedem ljude za koje mogu da garantujem da su pravi ljudi, treneri i osobe koji nam odgovaraju za saradnju. Mladen Milinković, bez obzira odakle dolazi i gdje je bio, trener je 20 godina. Niti ima kumove, rođake, stričeve... koji ga guraju, on se cijelog života bori, kao što se ja borim. Smatram da može da zadovolji, prije svega moje, a onda i svih drugih i da ostvari sve ambicije kluba. Poznajem ga dobro, mogu da garantujem za njega”, kazao je Miliošević o Milinkoviću.

Zvezdan Milošević
Zvezdan Milošević

"Mladen se uklapa u našu viziju. Kakvo god ovo zvučalo, možda ja znam, možda ne znam – ali dolazi odličan čovjek i odličan trener. Svi će biti impresionirani, to garantujem”, dodao je Milošević.

Kako god, novog trenera Budućnosti čeka težak posao, da ispuni očekivanja, postavljena i samom smjenom njegovog prethodnika, bez obzira što je podgorički klub, kao i cijeli crnogorski klupski fudbal, prilično "devalvirao" posljednjih godina, o čemu svjedoči i broj gledalaca na tribinama.

Milinković, ipak, nasljeđuje trenera koji je klupska legenda, koji je bio prvi na tabeli - a kada je tako, onda se očekuje i bolje i više.

Poraz od Zete i prekid serije pobjeda - u prvom meču po smjeni trenera, nagovještaj je i pokazatelj da je iznenadna promjena na trenerskoj klupi bio prilično nerezonski potez, ali Milinković će imati dovoljno vremena da se dokaže - barem kao njegova 24 prethodnika u minulih 13 godina, na najprometnijoj klupi u crnogorskom sportu.

Bonus video: