Mornar kaznio opuštanje prvaka

"Bukvalno iz dva šuta primili smo dva gola. Ali, i to je fudbal, mada ozbiljnoj ekipi takve stvari jednostavno ne smiju da se dešavaju. Šta je tu je, izgubili smo planirane bodove, ali ćemo izvući pouke i pokušati što prije da se vratimo u pravi ritam", rekao je Mirko Marić, trener Rudara
4 komentar(a)
Rudar - Mornar, Foto: Saša Bezarević
Rudar - Mornar, Foto: Saša Bezarević
Ažurirano: 08.08.2015. 22:15h

Imali su Pljevljaci 70 minuta sve. I sigurnih 2:0 i apsolutnu kontrolu dešavanja na terenu i tri boda na otvaranju 10. šampionata u nezavisnoj Crnoj Gori praktično u džepu.

I onda je jedna greška Markovića u opasnoj zoni bila dovoljna da se situacija promijeni iz korijena.

Vujačić je smanjio na 2:1, time uvukao nesigurnost, povremeno i paniku u "rudarske" redove, i onda u samom finišu utakmice, izjednačujućim golom, dodatno šokirao domaće igrače i navijače.

"Bukvalno iz dva šuta primili smo dva gola. Ali, i to je fudbal, mada ozbiljnoj ekipi takve stvari jednostavno ne smiju da se dešavaju. Šta je tu je, izgubili smo planirane bodove, ali ćemo izvući pouke i pokušati što prije da se vratimo u pravi ritam", rekao je Mirko Marić, trener Rudara.

Prvih 20 minuta meča obilježila je dosadna i loša igra oba rivala. Onda su Pljevljaci malo pojačali ritam, počeli da prijete iz više oružja, Brnović je iz blizine pogodio i stativu, da bi sve to bilo krunisano golom u 34. minutu.

Vučinić je neoprezno u šesnaestercu sapleo Živkovića, sudija Savović opravdano pokazao na bijelu tačku, odakle je neumoljiv bio golman Rudara, Radanović za 1:0. Pokušali su u narednim minutima i Reljić, pa Nestorović, ali se na pauzu otišlo sa jednom loptom u mreži gostiju.

"Rudari" su i u nastavku pritisli, što im je nakon sjajne kontre, u 50. minutu, donijelo zicer nad zicerima.

Vlahović je uposlio Markovića, ovaj bio potpuno sam ispred Ivanovića, koji je efektnom odbranom sačuvao svoju mrežu, baš kao što je to učinio i u nastavku iste akcije kada je sa 16 metara šutirao Reljić, a lopta se od stative odbila u njegove ruke. Ipak, tri minuta kasnije domaći su udvostručili prednost. Poslije kornera, loptu je prihvatio Sopo, raspalio po njoj i pogodio sa 20 metara za ubjedljivih 2:0.

Uslijedilo je već opisano opuštanje i pogodak Vujačića, da bi prošlogodišnji špic Rudara bivšem klubu definitivno „zapržio čorbu” na isteku 89. minuta, kada je kaznio neodlučnost odbrane, prihvatio loptu i sa 12 metara iskosa smjestio je u suprotni, lijevi ugao Radanovićevog gola.

"Odigrali smo izuzetno slabo prvo poluvrijeme, neoprezno napravili penal i na pauzu otišli sa rezultatskim minusom. U nastavku smo "preživjeli" i nekoliko šansi Rudara, primili kasnije i drugi gol, i tek onda pokazali karakter, jer smo uspjeli na pravi način da iskoristimo malo opuštanje Pljevljaka i stignemo do zaista vrijednog boda", naglasio je trener Barana Rudolf Marčić.

Budućnost osvojila Radanoviće, Dečić pokvario debi Iskre

U debitantskom nastupu u Prvoj ligi, fudbaleri Iskre su poraženi od ekipe koju su prošle sezone ostavili iza sebe u drugoligaškom karavanu - Dečića (2:1).

U duelu koji je odigran na stadionu Mladosti na Starom aerodromu (igralište u Danilovgradu ne ispunjava uslove za elitni rang) prvi gol je postignut u 10. minutu, kada je Sava Gardašević nastavio golgeterski niz iz Druge lige i matirao Nikolu Marčelju.

Golova nije bilo sve do 92. minuta, kada je na 2:0 povisio Bojan Lazarević. Da finiš bude znatno uzbudljiviji i sa više događaja nego čitav meč pobrinuo se napadač Iskre Danko Kovačević, koji je u 93. minutu postavio konačnih 1:2.

Utakmica Grbalj - Budućnost je kasnila 15 minuta zbog nevolja Podgoričana da se probiju do Radanovića. Zbog udesa u blizini Cetinja, „plavi” su bili prinuđeni da taksijima nastave put ka primorju (autobus nije mogao da se probije), ali im to nije smetalo. Pogotovo ne 22-godišnjem vezisti Milivoju Raičeviću, koji je postigao oba gola za najveći crnogorski klub u 66. i 76. minutu za pobjedu 2:0.

Zeta je na debiju trenera Miodraga Martaća istovjetnim rezultatom savladala Petrovac. Prvi gol je postigao još jedan debitant, nekadašnji srpski reprezentativac i dugogodišnji internacionalac u Ukrajini, Aleksandar Trišović, u 44. minutu. Konačni rezultat je postavio još jedan srpski internacionalac, doskorašnji štoper Inđije Darko Bjedov.

Fudbal nije matematika, nije ni egzaktan, ali kada si jači, brži, disciplinovaniji i motivisaniji od rivala - rezultat ti neće izmaći. U vreloj prijestonici, rastrčani Bokelj ošamutio je mlitavi Lovćen i prvi put sa Cetinja odnio sva tri prvoligaška boda.

"Dobro smo startovali. Zadovoljan sam igrom svog tima, naročito u prvih 45 minuta", bio je komentar trenera kotorskog sastava Slobodana Draškovića.

Dok se Lovćen, sa šestoricom novajlija na terenu, još tražio, Bokelj je već dva puta natjerao svog nekadašnjeg golmana Petkovića na predaju. Bivši igrač „crvenih” Šćekić se u 8. minutu poklonio u petercu i glavom iskoristio centaršut Mladenovića, dok je sedam minuta kasnije Macanović sa 10-ak metara jakim udarcem pronašao mrežu.

"Dva rano primljena gola su nas izbacila iz takta. Toliko nervozno smo odigrali prvi dio da to ne priliči kvalitetu koji posjedujemo", kazao je Halilović.

Lovćen je do kraja samo smanjio golom kapitena Tatara sa bijele tačke u 64. minutu.

Bonus video: