Nova Engleska, nove ambicije: Sad je i četvrtfinale uspjeh

"Želimo da napadamo, da stvaramo šanse, da igramo, da dajemo golove", poručio je Hari Kejn, prva zvijezda engleskog fudbala
0 komentar(a)
KEJN sautgejt, Foto: Reuters
KEJN sautgejt, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 08:00h

„Nemamo nikakve veze sa onim što je bilo ranije. Prošlost nas ne zanima. Može da nas nauči, ali ne i da nas motiviše“.

Tako je Garet Sautgejt, selektor Engleske, najavio Mundijal u Rusiji, još jedno takmičenje na koje selekcija iz kolijevke fudbala odlazi sa velikim očekivanjima, a pod teretom još većih razočaranja, zaključno sa Evropskim prvenstvom 2016. godine.

Sautgejt, koji je kao igrač nosio dres nacionalnog tima na po dva evropska i svjetska prvenstva, u Rusiju je doveo mlad tim, čiji je prosjek tek nešto više od 26 godina. Nije to svjesno podmlađivanje, to je današnja Engleska, u kojoj nema asova poput Runija, Bekama, Džerarda, Lamparda, Skolsa, Ferdinanda...

I za takvu Englesku je četvrtfinale bio krajnji domet, i neuspjeh. Vremena su se promijenila, pa je za Sautgejta i njegove mlade „lavove“ plasman među osam najboljih bio - izuzetan rezultat.

“Nadam se da ću moći da prenesem moje iskustvo sa velikih takmičenja, da ću uputiti prave poruke i da ću ojačati karakter ovih momaka. Moja osnovna poruka je – uživajte u ovom festivalu i budite ponosni što ste ovdje”, rekao je Sautgejt.

„Sautgejt nam je rekao da igramo slobodno, da uživamo i da se ne opterećujemo. Na tome insistira i mislim da smo prihvatili takav stav. Znamo koga predstavljamo, želimo da idemo do kraja, ali ne razmišljao ni o čemu osim o prvom meču“, rekao je Džesi Lingard, 25-godišnjak Mančester junajteda.

Prvi meč je protiv Tunisa, u ponedjeljak od 20 sati. U kakvom god da je sastavu i kakve god da su ambicije, Engleska će uvijek protiv afričke selekcije biti favorit. I to je, ipak, teret, koji igrači moraju da ponesu, svjesni da bi svaki drugi rezultat osim pobjede izazvao medijsku „havariju“.

"Želimo da napadamo, da stvaramo šanse, da igramo, da dajemo golove", poručio je Hari Kejn, prva zvijezda engleskog fudbala.

"Ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o pobjedama i o tome kako da naciju učinimo ponosnom na nas“, kazao je Fabijan Delf, fudbaler Mančester sitija.

Prvi rival je Tunis (večeras od 20 sati), tip selekcije koju “nadmeni” Englezi mogu da potcijene.

“To bi bila kobna greška”, rekao je Frenk Lampard za BBC.

“Jači smo, bolji, brži od njih, ali prvi meč je specifičan. Znam kao igrač – ako ne krene dobro 20-30 minuta, uvuče se nervoza, počinje žurba, a onda se situacija na terenu često iskomplikuje”.

Bonus video: