Novo čudo iz Maribora - šta je Zlatko Zahovič pričao u intervjuu "Vijestima" prije tri godine

"Ne želim da pričam o ostalima klubovima iz bivše države, oni najbolje znaju zašto nisu konkurentni u Evropi"
61 pregleda 6 komentar(a)
Zlatko Zahovič, Foto: Finance.si
Zlatko Zahovič, Foto: Finance.si
Ažurirano: 23.08.2017. 13:11h

Najbolji fudbal na prostorima bivše države ponovo se igra na obali Drave, u Mariboru.

Drugi put u posljednje tri godine, popularna "viola", slovenačka verzija Fiorentine, igraće grupnu fazu Lige šampiona.

Šampion Hrvatske, Rijeka zastala je na posljednjoj prepreci, prvak Srbije Partizan nije ni stigao do plej-of faze kvalifikacija za LŠ, ispao je isto kada i prvak Makedonije, Vardar, u 3. kolu, dok su još ranije, odmah na startu, zaustavljeni prvaci Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Budućnost i Zrinjski.

Šta to ima Maribor, a nemaju nekadašnji najveći jugoslovenski klubovi?

Kao odgovor na ovo pitanje, donosimo izjave idejnog tvorca Mariborovog projekta, sportskog direktora kluba Zlatka Zahoviča, date u intervjuu "Vijestima" novembra 2014. godine.

Maribor je i tada pravio čuda - bio je jedini predstavnik ex-Yu fudbala u grupnoj fazi Lige šampiona, na svom Ljudskom vrtu zaustavio je i Čelsi, a Zahoviču smo postavili pitanje kako je grad koji je nekada jedva postojao na fudbalskoj mapi zasijenio fudbalske centre kakvi su bili Beograd, Zagreb, Split Sarajevo...

Mnoge izjave koje je tada dao, Zahovič bi vjerovatno ponovio i danas:

"Ne želim da pričam o ostalima klubovima iz bivše države, oni najbolje znaju zašto nisu konkurentni u Evropi".

"Nisam iznenađen uspjehom Maribora. Nije to došlo preko noći - prije plasmana u Ligu šampiona, tri puta smo igrali grupnu fazu Lige Evrope".

"Nema neke tajne, puno ulažemo u uslove rada i u trenere. Kod nas su svi treneri profesionalci. Dalje, puno pažnje posvećujemo fizičkoj, taktičkoj i mentalnoj pripremi fudbalera. Mislim da su to pametna ulaganja koja nam se vraćaju".

"Nemamo mi velikih kupovina, ne uzimamo ništa što bi previše opteretilo naš budžet. Sve je to naša škola, a dovodimo i mlađe fudbalere iz ostalih gradova Slovenije".

"Poslujemo tržišno. Naš godišnji budžet iznosi oko devet miliona eura, od toga imamo osigurana samo dva miliona, sve ostalo sami zaradimo - od nastupa u evropskim takmičenjima, od prodaje fudbalera... Mislim da je od presudnog značaja za naš uspjeh način na koji se taj novac troši i gdje se ulaže. Mi pokušavamo da trošimo racionalno, ne ulazimo u nepotrebne i glomazne investicije".

"Za ovih sedam godina, koliko sam sportski direktor Maribora, plata fudbalerima nije kasnila ni sat. Bilo je dobrih rezultata, bilo je i loših, ali su igrači uvijek isplaćivani na vrijeme. To se zove finansijska disciplina koja je po meni izuzetno značajna u fudbalu, ali i svakom drugom poslu. Plata može da bude samo dan ili dva ranije, nikako jedan sat kasnije".

"Mi nemamo potrebu za regionalnom ligom. Slovenija nikada u bivšoj Jugoslaviji fudbalski nije igrala posebnu ulogu. Otkada je Slovenija samostalna država, Maribor je dva puta igrao Ligu šampiona (sada će treću), tri puta Ligu Evrope, dok je reprezentacija učestvovala na dva svjetska i jednom evropskom prvenstvu".

Tako je pričao Zlatko Zahovič prije skoro tri godine...

Eto zašto plasman Maribora u Ligu šampiona nije plod slučajnosti, eto zašto ovo vjerovatno nije posljednji velikih uspjeh "ljubičastih".

Bonus video: