Pehar u pravim rukama - bilo bi nepravedno da je bilo drugačije

Sutjeska je moj klub, Nikšić je moj grad. Zbog toga mi ovaj trofej puno znači - kaže Nikola Rakojević
83 pregleda 0 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.06.2017. 12:39h

Preuzeo je ekipu prije četiri mjeseca, a mogao je da osvoji duplu krunu. Nedostajala mu je samo jedna pobjeda u prvenstvu.

Dan nakon osvajanja Kupa, trener Sutjeske Nikola Rakojević, na pitanje da li žali što nije uzeo oba trofeja, odgovara kontrapitanjem:

"A gdje smo bili prije nekoliko mjeseci?"

Kada je preuzeo tim, Sutjeska je imala 21 bod manje od vodeće Budućnosti, a da je pobijedila Iskru u pretposljednjem kolu, osvojila bi titulu.

Kao što je, međutim, mogla da osvoji sve, Sutjeska je mogla da ostane bez ičega - ne samo bez trofeja, već i bez plasmana u Evropu, što je ove sezone bio ultimativni cilj nikšićkog kluba.

Sve je stalo u jedan meč, u jednu noć - finalnu utakmicu Kupa.

Fudbal, na kraju, uvijek „izbalansira” stvari, postavi sve na svoje mjesto - kao što bi bilo previše da je Sutjeska ove sezone osvojila oba trofeja, bilo bi nezasluženo da je ostala bez oba.

A zaslužila je da osvoji Kup, boljom igrom u finalu od Grblja, iako bez dvije glavne napadačke opcije, fudbalera koji su postigli ukupno 22 gola na oba fronta u dosadašnjem dijelu sezone, najboljeg igrača lige Igora Ivanovića, te najboljeg strijelca tima Bojana Božovića.

"Nije bilo lako proteklih dana, rekao bih da smo više razgovarali, pripremali se psihološki, nego što smo trenirali. Jer, Evropa nam je u prvenstvu izmakla u posljednjem momentu, iako smo igrali dobro", dodaje Rakojević, pod čijom je komandom Sutjeska na dva fronta ostvarila 12 pobjeda na 17 utakmica.

Bez dva glavna napadača, ali je odlučio napadač - Miljan Vlaisavljević je u 72. minutu ukrao loptu odbrani Grblja i gađao ispod prečke, za prvi trofej Kupa Sutjeske u samostalnoj Crnoj Gori.

"Jasno je šta znači ovaj trofej - klubu, gradu... Posebnu težinu daje to što Sutjeska još nije osvajala Kup od 2006. godine", naglašava Rakojević.

Trener Sutjeske potom nabraja:

"Zasluge idu igračima, stručnom štabu, potom upravi kluba koja je bila maksimalno korektna. Velike zasluge ima i trener koji je bio tu prije mene, Nebojša Jovović, koji je sa ekipom odradio pripreme. Na kraju, možda ne bi bilo ništa od svega da nije bilo podrške navijača, kako u finalu Kupa, tako i tokom cijele sezone".

Rakojevića za Sutjesku vežu posebne emocije - zato mu je ovaj trofej posebno drag.

"Sutjeska je moj klub, Nikšić je moj grad, tu sam ponikao, i igrački i trenerski. Zbog toga mi ovaj trofej još više znači".

Trijumfom u Kupu, Sutjeska je postala peti domaći klub koji je u minulih 11 godina osvajao oba domaća trofeja.

Nikšićki „plavo-bijeli”, Šampioni iz 2013. i 2014. godine, nisu do sada imali u vitrinama pehar pobjednika najmasovnijeg tamičenja, pošto su poraženi u jedinom finalu koje su igrali do prije dvije noći, od Rudara 2007. godine.

Osim Sutjeske, oba domaća trofeja u samostalnoj Crnoj Gori osvajali su Budućnost (tri titule i jedan Kup), Rudar (dvije titule i četiri Kupa), Mogren (dvije titule, jedan Kup), kao i Mladost (po jedna titula i Kup).

Rakojević i Evropa - dobitna kombinacija?

Sutjeska će se naći u bubnju na žrijebu kvalifikacija za Ligu Evrope, 19. juna u Nionu.

Nikšićane, izvjesno je, čeka težak žrijeb za 1. kolo, jer se zajedno sa Zetom, a za razliku od Mladosti, nalaze u takozvanoj neopovlašćenoj grupi timova.

Spisak mogućih protivnika je podugačak, od Makabija iz Tel Aviva, Slovana iz Bratislave, Helsinkija, Videoton, Šturma iz Graca, Brondbija, Trenčina, Utrehta, Dačje... pa sve do timova iz regiona, Crvene zvezde, Vojvodine, Sarajeva, Željezničara, Olimpije, splitskog Hajduka, Osijeka, Rabotničkog...

Sutjeska još nije uspjela da eliminiše neku ekipu u četiri dosadašnja nastupa u Evropi od 2007. godine, ali je novina što je sada vodi Nikola Rakojević - dok je trenirao Mladost, sadašnji trener Sutjeske je imao dva blistava evropska ljeta, 2013. i 2015. godine.

Rakojević i Sutjeska - može li to da bude dobitna evropska kombinacija?

"Nadam se da će biti tako, ali prerano je da pričamo o tome. Ne samo što ne znamo ime protivnika, već i ne znamo sa kakvim ćemo mi raspolagati igračkim kadrom", ističe trener Sutjeske.

Rakojević je raspustio ekipu nakon osvajanja Kupa, početak priprema za Evropu zakazan je već za 12. jun. Prva evropska utakmica na programu je 29. juna.

"Vidjećemo šta će biti, mnogim igračima je istekao ugovor, ali su i mnogi dogovorili da igraju Evropu. Mnogo je pitanja, kako ćemo odraditi pripreme, gdje ćemo imati pripreme...", zaključio je Rakojević.

Jovović: Uspješna sezona

Osvajanjem Kupa i plasmanom u kvalifikacije za Ligu Evrope Sutjeska će se ojačati i finansijski - klubu će, naime, pripasti 215 hiljada eura kao nagrada Uefe za plasman u 1. kolo.

"Iza nas je uspješna sezona, eto zamalo smo osvojili i duplu krunu, ali zadovoljni smo i ovako", kaže predsjednik Sutjeske Ranko Jovović, koji najavljuje dodatno jačanje kluba na svim nivoima, ne samo na igračkom, već i na infrastrukturnom, o čemu će biti više riječi narednih dana.

"Osvajanjem Kupa zaokružili smo jednu lijepu cjelinu, u godini u kojoj su naši omladinci osvojili titulu šampiona, a pioniri trofej u Kupu. Već se okrećemo narednim obavezama, prije svega evropskim. Gledaćemo da se dodatno pojačamo, jer Sutjeska treba uvijek da bude konkurent za najveći plasman na domaćoj sceni", kazao je Jovović.

Bonus video: