Počinje Serija A: Hajka na Juventus se nastavlja

Danas počinje Serija A, Crnu Goru u jednoj od najjačih evropskih liga predstavljaju Adam Marušić (Lacio) i Marko Janković (SPAL)
3083 pregleda 3 komentar(a)
Inter je najveći konkurent Juventusu, Foto: Beta/AP
Inter je najveći konkurent Juventusu, Foto: Beta/AP

Fudbalski stručnjaci u Italiji definitivno očekuju mnogo uzbudljiviji šampionat u Seriji A nego što je to bio slučaj godinama unazad, ali opet se postavlja jedno te isto pitanje - šta treba da se dogodi na Apeninima pa da Juventus ostane bez Skudeta koji je osvajao posljednjih osam godina?

Torinski gigant opet imao najveće šanse da bude najbolji, ali razlika pred start ove sezone koja kreće danas definitivno postoji - na klupi „stare dame” više nije magnet za trofeje Masimilijano Alegri, sada je tu Mauricio Sari. Čovjek koji uz sve svoje kvalitete sa 60 godina i dalje mora da dokazuje da je trener za velika djela.

- Došao sam u Juventus da nastavim tamo gdje je stao Alegri. Liga šampiona? Naravno, Juve juri sve trofeje, u ovako velikom klubu se to podrazumijeva - rekao je Sari, koji je naljutio narod u rodnom Napulju zbog dolaska u Juve.

Juventus sezonu otvara u Parmi (danas u 18 sati), ali na klupi neće biti Sarija - iskusni trener ima upalu pluća, neće ga biti ni narednog vikenda kada u Torino dolazi (njegov) Napoli.

Juve nije baš odradio fantastičan prelazni rok, koji traje do 2. septembra, ali dolasci Matajsa de Lihta, Arona Ramzija i Adrijana Rabioa, pa povratak Đanluiđija Bufona govore dovoljno o moći šampiona.

75 miliona eura iznosio je najveći transfer u Seriji A ovog ljeta. Napravio ga je Juventus dovođenjem Matajsa de Lihta. Šampion će Ajaksu tu cifru platiti u pet rata, a kroz bonuse bi holandski klub mogao da dobije još 10,5 miliona eura

Dilema se ne postavlja - anti-Juve snagu ove sezone imaju Inter i Napoli. Napolitanci su sačuvali glavnu osovinu ekipe, nadogradili je štoperom Kostasom Manolasom i krilnim napadačem Irvingom Losanom, a Interov najveći kvalitet je na klupi - zove se Antonio Konte. Bivši kapiten i trener Juvea (ima tri Skudeta) naslijedio je Lućana Spaletija na kraju prošle sezone i napravio rez - otišli su problematični Ivan Perišić (Bajern) i Rađa Naingolan (Kaljari), ista sudbina čeka i Maura Ikardija, koji bi mogao da završi u Napoliju ili Juveu. Sada su tu Dijego Godin, Romelu Lukaku, Stefano Sensi, Nikolo Barela, čeka se i dolazak Aleksisa Sančesa, možda i Artura Vidala. Vjerovatno je ovo i najjači Inter od sezone kada je osvojena „tripleta” prije devet godina, ali garancija za trofeje ne postoji.

- Postoje timovi koji su ispred nas, Juve i Napoli, ali mi smo spremni da grizemo na terenu da bismo bili najbolji - poručio je Konte.

Ako su na prvi pogled tri prva mjesta rezervisana za Juve, Inter i Napoli, onda je iznad pozicije broj četiri, koja vodi u Ligu šampiona, veliki znak pitanja.

Milan i Roma ulaze u sezoni sa novim trenerima, Markom Đampaolom odnosno Paulom Fonsekom, ali se nisu do sada proslavili na tržištu, dok Lacio opet iz sjenke čeka šansu da dođe do elite. Atalanta je imala istorijsku prošlu sezonu, kada je izborila Ligu šampiona, sada se nameće i Fiorentina pojačana Frankom Riberijem (posebno ako ne proda Federika Kjezu), te neugodni Torino...

Crnogorski fudbal će u sezoni 2019/20. imati dva predstavnika u Seriji A - Adama Marušića u Laciju, Marka Jankovića u dresu SPAL-a.

Parovi 1. kola (danas): Parma - Juventus (18), Fiorentina - Napoli (20.45); Nedjelja: Udineze - Milan (18), Roma - Đenova, Kaljari - Breša, Sampdorija - Lacio, SPAL - Atalanta, Torino - Sasuolo, Verona - Bolonja (20.45); Ponedjeljak: Inter - Leće (20.45).

Baloteli ispunio očev san da zaigra za Brešu

Vjerovalo se da će Mario Baloteli biti igrač za mnogo veća djela, ali luda glava tamnoputog napadača učinila je da se u mjesecu avgustu kada je napunio 29 godina vrati u Seriju A i zaigra za - Brešu.

To je transfer koji valjda najbolje oslikava karijeru kontroverznog fudbalera, ali...

- Kada sam rekao majci da potpisujem za Brešu zaplakala je. Ispunio sam očev san, jer je uvijek želio da me vidi u dresu Breše - rekao je Baloteli na predstavljanju u Lombardiji. Naravno, Supermario je mislio da italijanski bračni par koji ga je usvojio - majku Silviju i oca Franćeska.

U Brešu je došao na poziv Masima Ćelina, predsjednika kluba.

- Mario i ja smo lavovi - istakao je Ćelino.

Ognjen Stijepović pozajmljen Pistojezeu

Mladi crnogorski reprezentativac Ognjen Stijepović napustio je Sampdoriju i pojačao trećeligaša Pistojeze, prenose italijanski mediji.

Naš krilni fudbaler je prošle sezone devet puta bio na klupi Sampdorije u Seriji A, a onda je i debitovao u duelu sa Sasuolom 5. maja u porazu rezultatom 1:0.

Sada će igrati kao pozajmljen igrač u klubu čiji je trener bivši defanzivac Lacija i Milana, Đuzepe Pankaro.

Stijepović je u Sampdoriju stigao u januaru prošle godine iz Mladosti, sada OFK Titograda.

Bonus video: