Političke tenzije zasijenile igru

71 komentar(a)
Srbija - Albanija, Lorik Cana, Foto: Reuters
Srbija - Albanija, Lorik Cana, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 16:12h

Svjetski mediji izvijestili su da je politički osjetljiva utakmica između Srbije i Albanije sinoć prekinuta zbog haosa koji je uslijedio poslije pojavljivanja zastave s mapom "velike Albanije" na terenu.

Američka televizija Si-En-En (CNN) javila je da su "etničke tenzije na Balkanu i jedan incident sa dronom doveli do prekida utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope".

Navodeći da su preduzete jake mjere bezbjednosti zbog fudbalskog meča, uključujući i zabranu prisustva albanskih navijača, zbog "velike napetosti" u vezi sa pitanjem Kosova, CNN je prenio riječi kapitena srpskog tima Branislava Ivanovića da su njegovi saigrači štitili albanske igrače "na svakom koraku do tunela" pošto je nastao haos.

CNN naglašava i da su četiri igrača albanskog tima rođena na Kosovu, uključujući kapitena Lorika Canu, golmana Etrita Berišu i centralne igrače Burima Kukelija i Ermira Lenjanija.

Američka televizija podjseća i da Kosovo može da igra samo prijateljske utakmice, ali ne i da učestvuje na takmičenjima FIFA ili EUFA, što znači da su neki igrači sa Kosova prihvatili državljanstvo drugih zemalja kako bi mogli da igraju.

Agencija Frans pres (AFP) i britanski dnevnici "Gardijan" i "Telegraf" ističu da se incident dogodio nekoliko dana uoči osjetljive posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, prve te vrste poslije 68 godina.

"Ramina posjeta Srbiji postala je moguća poslije normalizacije odnosa, čemu je najviše doprinio sporazum postignut u aprilu 2013. godine između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU", navodi AFP.

Odnosi Tirane i Beograda su, kako je javila francuska agencija, osjetljivi pre svega zbog Kosova i albanske manjine na jugu Srbije, koja traži veću autonomiju.

AFP navodi da u Beogradu ima onih koji vjeruju da Tirana ima plan za stvaranje "velike Albanije" i dodaje da je oko 5.000 kosovskih Albanaca u Prištini dočekalo prekid utakmice uz radosne povike "Velika Albanija" i "Pobjeda".

Rojters i Asošiejtid pres (AP) takođe su izvijestili o slavlju u Prištini, podsjećajući da je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost poslije bombardovanja NATO 1999. godine.

Britanska agencija je prenijele ocjenu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je incident na stadionu predstavljao "političku provokaciju"

"Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu "velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

AP je prenio čestitke albanskog premijera reprezentativcima na hrabrosti i žaljenje "zbog susjeda koji su ostavili loš utisak".

Američka agencija je primijetila da su i srpski i albanski navijači poznati po nasilju i podsjetila da je prije četiri godine prekinuta utakmica između Italije i Srbije u Đenovi zbog divljanja srpskih navijača.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) izvijestila je da je utakmica prekinuta pošto je bespilotna letilica koja je nosila "političku poruku" izazvala sukobe u kojima su učestvovali i igrači i navijači.

"Političke tenzije zasjenile su igru", ocijenio je američki dnevnik "Ju-Es-Ej tudej", navodeći da je albanska reprezentacija juče prvi put od 1967. godine igrala u Beogradu.

Francuski list "Parizjen", u izvještaju s podnaslovom "Velika Albanija" protiv "velike Srbije", ocjenjuje da je susret bio veoma napet i prije incidenta i da Srbija, organizator susreta, rizikuje suspenziju i gubitak utakmice.

"Vašington post" je takođe primijetio da je i prije incidenta s dronom atmosfera na stadionu bila "vrela".

"Srpski navijači spalili su zastavu NATO. Policija se već sukobila s navijačima. Nacionalističke pjesme su se orile stadionom. Haos je dodatno rasplamsala bespilotna letjelica", opisuje u izvještaju američki list. Na zastavi, koju je vukla letjelica na daljinsko upravljanje, pored mape teritorije koja obuhvata Albaniju, Kosovo i Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i sjever Grčke, bile su i slike albanskih nacionalističkih lidera Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinija. Mediji prenose, pozivajući se na beogradske medije, da je srpska policija privela brata albanskog premijera, Oljsija Ramu, zbog sumnje da je upravljao letjelicom. Televizijska stanica "Raša tudej" (RT) izvijestila je da je meč prekinut pošto je dron sa zastavom velike Albanije pušten na stadion, za šta je osumnjičen brat albanskog premijera. RT ističe da srpske vlasti ovo smatraju "političkom provokacijom" i prenosi Dačićeve riječi da je incident bio unaprijed planiran. Britanski list "Independent" ocijenio je da je za incident na utakmici kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, isprovociran puštanjem drona sa zastavom velike Albanije, djelimično odgovorna i Evropska fudbalska unija (UEFA). Britanski list ističe da je UEFA, uprkos toga što je znala za postojanje političkih tenzija između Srbije i Albanije, ove dvije zemlje stavila u istu grupu kvalifikacija.

"UEFA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija, uprkos dugogodišnjim političkim tenzijama između ove dvije zemlje. Srbi i Albanci su inače, dva entiteta koja učestvuju u sporu oko Kosova", podsjeća "Independent". UEFA je uoči određivanja kvalifikaiconih grupa za EP 2016. razdvojila zbog političkih tenzija Jermeniju i Azerbejdžan, kao i Španiju i Gibraltar, dok su Rusija i Gruzija prostale da budu u istoj grupi.

Prištinski mediji: Utakmica u Beogradu bila "više od igre"

Štampani mediji u Prištini danas su na naslovnim stranama objavili tekstove o prekidu fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu uz ocjenu da je utakmica bila "više od igre". Uz fotografije drona koji nosi zastavu s likovima Ismailja Ćamajlija koji je 1912. godine proglasio nezavisnost Albanije i njegovog saborca sa Kosova Ise Boljetinija na naslovnim stranama su i one koje prikazuju gužvu na terenu i "kako reprezetativci Albanije brane zastavu Albanije". Dnevnik Koha ditore tako piše da je tenzija prekinula istorijsku utakmicu Srbija - Albanija u Beogradu, te ocjenjuje da je reprezentacija Albanije u Beogradu bila "uzdignutog čela". U tekstu se navodi da je utakmica o kojoj se mnogo govorilo prekinuta u 42. minutu pri rezultatu 0:0, da su Albanci u tom trenutku imali kontrolu nad igrom, te da je jedna crveno-crna zastava, koja se uz pomoć bespilotne letilice iznenada pojavila nad stadionom, podstakla antialbansko reagovanje srpskih navijača i tenzije među igračima.

Zeri pod naslovom "Velika Albanija" piše kako se ona tako i pokazala tokom 41 minuta na terenu, ali da je još veći bio dron koji je nosio zastavu sa kartom velike Albanije i natpisom "autohtona", koji je letio iznad 25.000 srpskih gledalaca. Na njemu su, kako navodi list, letjeli i Ismail Ćemajli i Isa Boljetini, a svoju ulogu su odigrali i Andi Lila i Taulant Džaka, kada su se fizički sukobili sa Srbima štiteći albanskih simbola. Dnevnik Tribuna u tekstu posvećenom sinoćnjem događaju na stadionu Partizana u Beogradu, piše da su tokom utakmice zatvoreni svi ulazi na stadion, ali da su "zaboravili da orlovi dolaze sa neba", uz zaključak da se očekuje službeni rezultat 3: 0 za Albaniju. Spotski list Arena je na naslovnoj strani u tekstu pod naslovom "Srbima pripala sramota, a Albaniji zastava" objavio izjave albanskih reprezentativaca, među kojima Erdita Beriše koji kaže "imamo najbolje navijače na svijetu".

"Sve ćemo učiniti za njih i nastavićemo da u svakoj utakmici dajemo maksimum", rekao je Beriša. List prenosi da je kapiten reprezentacije Albanije Ljorik Cana izjavio da "kada je vidio da su navijači stolicom napali Baljaja, nije više ništa razmišljao i da je pomogao da ga ne udare". Mediji takođe pišu da je širom Kosova utakmicu gledalo desetine hiljada građana, koji su nakon prekida slavili na ulicama. Veliku pažnju mediji su poklonili "srpskom huliganu" Ivanu Bogdanovu koji je zapalio albansku zastavu u Italiji u Đenovi tokom utakmice Italija -Srbija i za koga kažu da je viđen na stadionu tokom utakmice u pokušaju da napadne igrače Albanije, ali da ga je zaustavilo obezbieđenje na stadionu. Prištinska štampa prenosi i izjavu kapitena reprezentacije Srbije Branislava Ivanovića da između fudbalera nije bilo problema i da žali zbog onog što se desilo na sinoćnjoj utakmici. Riječi hvala na račun Ivanovića i Matića imao je i kapiten reprezentacije Albanije Cana koji je rekao da se pozdravio sa svojim saigračem Đorđevićem i da su im Ivanović i Matić pomogli u trenucima kada su bili napadnuti. "U svlačionici sam razgovarao sa Ivanovićem i on je rekao da je ovo samo fudbal i da tako treba da to shvatimo, ali sam mu rekao da ne možemo da nastavimo utakmicu jer je pet igrača Albanije bilo povrijeđeno po licu i tijelu. Bilo je i predloga da se isprazni stadion, ali albanski igrači nisu vise bili ni fizički ni psihički u stanju da nastave utakmicu", rekao je Cana, prenose mediji u Prištini. Cijelu sliku upotpunjuju izvještali o jutrošnjem dočeku albanskih reprezentativaca na aerodromu Rinasi u Tirani, gdje je bilo više hiljada ljudi. Kosovski političari za sada ne komentarišu incident na utakmici Srbija - Albanija.

Bonus video: