Prandeli: Španija ne namješta

"Ponoviću stav koji sam rekao prije tri dana - sve zavisi od nas. Moramo da se pripremimo samo za ovaj meč i da mislimo samo na naš rezultat" rekao je italijanski selektor.
2 komentar(a)
Ćezare Prandeli, Foto: Reuters
Ćezare Prandeli, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2012. 11:39h

Duh prošlih vremena već nekoliko dana potresa Italiju, gotovo svi na „čizmi” se pribojavaju scenarija sa Evropskog prvenstva iz Portugala 2004. godine, kada su Danska i Švedska igrale neriješeno (2:2) i tako izbacile „azure”.

Istu mogućnost sada imaju Španija i Hrvatska, koje bi remijem sa makar četiri postignuta gola ponovile skandinavski scenario. Teorije zavjere se množe, a Ćezare Prandeli može samo da se nada da njegovi igrači mislima neće biti u Gdanjsku, gdje se sastaju „furija” i „vatreni”, već da će biti skoncentrisani na utakmicu sa Republikom Irskom, u kojoj moraju da pobijede.

"Ponoviću stav koji sam rekao prije tri dana - sve zavisi od nas. Moramo da se pripremimo samo za ovaj meč i da mislimo samo na naš rezultat. To što se govori u medijima nas uopšte nije poremetilo, potpuno smo fokusirani na meč sa Ircima. Uzgred, imidž Španaca je potpuno baziran na atraktivnom stilu igre i nemoguće je i pomisliti da oni mogu da namjeste meč", rekao je Prandeli.

Zanimljivo, pretposljednji poraz Italija je doživjela baš protiv Irske - u prijateljskom meču u Liježu, 7. juna prošle godine, „momci u zelenom” savladali su kombinovanu selekciju „azura” sa 2:0, golovima Kita Endrjusa i Sajmona Koksa. Ircima je olakšavajuća okolnost i što su potpuno rasterećeni.

"Kada nema tenzija, možete slobodno da igrate. Iako su izgubili 4:0 od Španije, Irci su pokazali da znaju da igraju. To je tim kojeg morate da se plašite, jer imaju veliki ponos kao nacija i željeće da poklone pobjedu navijačima. Mi moramo da kontrolišemo tempo i da ne dozvolimo da nas otvore", dodao je Prandeli, koji će se večeras suprotstaviti svom nekadašnjem treneru iz Juventusa, Đovaniju Trapatoniju.

"Kada pričam o Trapatoniju, pričam o šefu, o čovjeku kod kojeg sam imao sreće da treniram i razvijam se kada sam imao 20 godina. On ima nevjerovatnu energiju, nikada ne odustaje, uvijek ima želju da se nadmeće. Za mene je on nevjerovatan čovjek i trener", zaključio je bivši strateg Fiorentine.

Prandeli će vjerovatno odustati od formacije 3-5-2, jer se u tim vraća Andrea Barzalji, pa će se Danijele de Rosi vratiti na poziciju zadnjeg veznog. Meč bi mogao da počne i Antonio di Natale, jer Mario Baloteli nije potpuno spreman, mada je nakon sinoćnjeg treninga selektor bio optimista povodom njegovog nastupa.

Iako je legenda italijanskog fudbala, Trapatoni ne želi da popusti svojim zemljacima. Šta više, najavljuje da njegovu vojsku zanima samo pobjeda.

"Protiv Hrvatske i Španije smo rano primili golove, to sada ne smijemo da dozvolimo. Igramo za čast naše nacije protiv Italije. Imamo obavezu da odigramo najbolje što možemo, jer nam ne pada na pamet da idemo kući sa još jednim porazom", kaže 73-godišnja legenda italijanskog fudbala, kojoj u radu pomaže osvajač Mundijala 1982. sa „azurima”, Marko Tardeli.

Specijalno za ovaj meč, Irci su promijenili kapitena - umjesto Robija Kina, traku će nositi Demijen Daf, jer će večeras u Poznanju igrati 100. meč u dresu reprezentacije.

ITALIJA - REPUBLIKA IRSKA

Poznanj - Stadion „Miejski”. Kapacitet: 43.269. Sudija: Kunejt Čakir (Turska). Početak u 20.45 časova.

Italija (4-1-3-2): Bufon - Mađio, Bonući, Barzalji, Kjelini - De Rosi - Markizio, Pirlo, Đakerini - Di Natale (Baloteli), Kasano.

Republika Irska (4-4-2): Given - O'Šej, Dan, Sent Ledžer, Vord - Daf, Endrjus, Velan, Mekgidi - Kin, Long.

Bonus video: