Šaćiri gurnuo Srbiju u ambis

Švajcarska je do zasluženog preokreta stigla pogotkom čovjeka koji je prethodnih sedmica podigao buru u Srbiji zapaljivim izjavama i kopačkama za zastavom Kosova
96 pregleda 67 komentar(a)
Džerdan Šaćiri, Foto: Reuters
Džerdan Šaćiri, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 20:22h

Spektakularan obračun u Kalinjingradu završen je šokantno za Srbiju - Švajcarska je golom Džerdana Šaćirija u 90. minutu stigla do preokreta i velike pobjede (2:1), kojom je praktično osigurala plasman u osminu finala.

Švajcarci u posljednje kolo ulaze sa četiri boda i može da ih otpiše samo poraz od Kostarike i pobjeda Srbije nad Brazilom. “Orlovi” su u praktično bezizlaznoj situaciji, jer moraju da savladaju prvog favorita šampionata ili da pakuju kofere.

Izabranici Mladena Krstajića su presingom na početku zbunili rivala i već u 5. minutu poveli nakon drugog šuta Aleksandra Mitrovića - robusni napadač je prvo gađao glavom nakon centaršuta Luke Milivojevića i natjerao Jana Zomera na sjajnu intervenciju, ali 34 sekunde kasnije nije bilo pomoći, jer je Mitrogol pogodio na asistenciju Dušana Tadića.

Švajcarci su se brzo oporavili od početkog šoka i u 29. minutu mogli do izjednačenja, ali Blerim Džemaili poslije sjajnog pasa Stivena Cubera nije uspio da savlada Vladimira Stojkovića. U jeku inicijative rivala, Srbija je mogla da riješi meč, ali je Duško Tošić promašio loptu iako je nakon kornera Tadića bio sam kao duh na petercu.

Srbi su i na početku 2. poluvremena probali presingom, Mitrović je imao novu šansu, a onda je do izjednačenja došlo iz brze tranzicije - Džerdan Šaćiri je šutirao, Aleksandar Kolarov blokirao, da bi na loptu naletio Granit Džaka i sa 20-ak metara “bombom” zatresao mrežu Stojkovića.

Do kraja je konkretnija bila Švajcarska, a do zasluženog preokreta je stigla pogotkom čovjeka koji je prethodnih sedmica podigao buru u Srbiji zapaljivim izjavama i kopačkama za zastavom Kosova. Momak rođen u Gnjilanu je, međutim, još jednom dokazao kakav je fudbaler, jer je u 90. minutu umakao Tošiću i rutinski savladao Stojkovića. Tako se Šaćiriju vratilo za situaciju iz 68. minuta, kada je nakon sjajnog šuta pogodio stativu.

SRBIJA - ŠVAJCARSKA 1:2

Kalinjingrad - Stadion Kalinjingrad. Gledalaca: 33.000. Sudija: Feliks Brih (Njemačka). Strijelci: Mitrović u 5. za Srbiju, Džaka u 52. i Šaćiri u 90. minutu za Švajcarsku. Žuti kartoni: Milinković-Savić, Milivojević, Matić, Mitrović (Srbija), Šaćiri (Švajcarska).

Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Milivojević (Radonjić), Matić, Tadić, Milinković-Savić, Kostić (64. Ljajić), Mitrović.

Švajcarska: Zomer, Lihtštajner, Šer, Akanđi, Rodriges, Behrami, Džaka, Šaćiri, Džemaili (73. Embolo), Cuber (90+4. Cuber), Seferović (46. Gavranović).

Bonus video: