Samo žene i djeca na utakmicama kažnjenih klubova u Turskoj

Turska je došla do radikalnog rješenja u pokušaju da riješi problem nasilja na fudbalskim mečevima
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 21:05h

Turska je došla do radikalnog rješenja u pokušaju da riješi problem nasilja na fudbalskim mečevima - da zabrani muškim navijačima da gledaju utakmice, a da dozvoli prisustvo samo ženama i djeci.

Prema novim pravilima koje je usvojila Turska fudbalska federacija, samo ženama i deci mlađoj od 12 godina biće dozvoljeno, i to besplatno, da gledaju utakmice onih timova koji su kažnjeni zbog nasilnog ponašanja njihovih navijača.

Posljedice novih pravila osjetile su se već danas kada je više od 41.000 žena i djece ispunilo stadion Fenerbahčea u Istanbulu, da gleda utakmicu tog kluba i Manisaspora. Mnoge žene su svoje bebe obukle u boje Fenerbahčea, prenosi agencija Anadolija.

Za bezbijednost na stadionu starale su se isključivo policajke.

Turska fudbalska federacija kaznila je u julu Fenerbahče sa dve utakmice kod kuše bez publike, jer su njegovi navijači upali na stadion tokom prijateljskog meča sa ukrajinskim šampionom šahtjorom iz Donjetska.

Fudbalska federacija, međutim, ove nedjelje je to promijenila i dozvolila ženama i djeci da prisustvuju utakmicama.

Navijači Fenerbahčea su, takođe, napali novinare zbog onog što su ocijenili kao "suviše kritičarsko pokrivanje istrage o namještanju mečeva, vezane sa Ligu šampiona".

Predsjednik Fenrbahčea Aziz Jildirim je jedan od 30 osumnjičenih u slučaju namještanja utakmica, a klubu bi mogla da bude oduzeta titula šampiona države i mogao bi da bude izbačen iz prve fudbalske lige.

Taj klub je, takođe, izgubio mogućnost da igra u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

Bonus video: