Šampionska trka: Budućnost na moru, Sutjeska na snijegu

Danas svi mečevi 22. kola Telekom 1. CFL, vodeći na teškim gostovanjima: Budućnost protiv Petrovca, Sutjeska sa Rudarom (14 h)
1125 pregleda 0 komentar(a)
Petar Grbić (Budućnost) na jednom od ranijih mečeva protiv Petrovca, Foto: Filip Roganovic
Petar Grbić (Budućnost) na jednom od ranijih mečeva protiv Petrovca, Foto: Filip Roganovic
Ažurirano: 29.02.2020. 11:24h

Šampionska trka nastavlja se teškim gostovanjima za vodeće - Budućnost ide na noge ovog proljeća probuđenom Petrovcu, a Sutjeska preporođenom Rudaru.

Dva jedina pretedenta na šampionski tron imaće različite (vremenske) uslove da ispune plan u 22. kolu - dok će Podgoričani igrati na moru, vjerovatno u lijepom okruženju, Nikšićane će možda sačekati sniježni ambijent na sjeveru, jer je juče ujutro na terenu pod Golubinjom bilo oko desetak centimetara bijelog pokrivača. Iz Rudara su, međutim, poručili da neće biti odlaganja i da će uraditi sve da uslovi za igru budu dobri.

Različit je i psihološki apsekt borbe za titulu - Budućnost je u prošlom kolu vratila prednost na osam bodova i mnogo rasterećenije čeka utakmicu u Petrovcu, nego Sutjeska koja juri veliki minus.

PODGORIČANI PROTIV POVREDA I TRADICIJE

Budućnost, međutim, teško igra pod Malim brdom: ljetos je slavila (3:0) nakon serije od pet mečeva u kojima nije ostvarila pobjedu, a tu je bilo remija (tri), ali i poraza (dva).

Još jedna prepreka, osim dobre forme domaćina, za tim Mladena Milinkovića su odsustva važnih igrača. Ofanzivci Ivanović, Stoiljković i Vujačić su povrijeđeni, dok je defanzivac Milić suspendovan.

- Znamo šta za našu igraju znači Ivanović, koliko je postao bitan Stoiljković, a tek Milić koji dobro igra u tandemu sa Adžićem. Njegovo neigranje zahtijeva i neke druge planove oko igrača ispod 21 godine. Nema ni Vujačića, mislili smo da ćemo ga koristiti mnogo više, ali je povrijeđen - kazao je Milinković.

- Pričaju mi o lošoj tradiciji, ali svaka utakmica je priča za sebe. Siguran sam da ćemo imati pravi pristup, a vjerujem da će i igra biti bolja, bez obzira na odsustva. Bodovna razlika na vrhu nakon ovog kola može da bude veća, može da bude i manja, što ne želimo, ali najbitnije je da ostaneno skoncentrisani na teren, svjesni da nas čeka još puno posla - dodao je trener Budućnosti.

Periša Pešukić po povratku među “plave” pokriva poziciju lijevog beka...

- Nije mi to strano, igrao sam i ranije, mada nisam u poziciju da budem baš ofanzivan sa te strane. Tu sam da ispunim sve zahtjeve trenera, a u Petrovcu nas čeka težak meč. Kvalitet je ipak na našoj strani i vjerujem da će presuditi - istakao je Pešukić.

Petrovac je bez poraza u prva dva proljećna kola, a gostujuća pobjeda nad Komom i domaći remi sa Zetom donijeli su i skok na tabeli.

- Zadovoljni smo startom, ne fali nam samopouzdanja, ali znamo da je ispred nas dugačak put do opstanka i značajan nam je svaki bod - kaže golman Petrovca Sava Mugoša.

NIKŠIĆANI BI DA SE IZGRAJU - PREPREKE SU RUDAR I TEREN

Još teže iskušenje od Budućnosti čeka Sutjesku, jer je Rudar krenuo furiozno u drugom dijelu sezone i jedini je tim koji je ostvario obje pobjede (po 3:1, protiv Grblja i OFK Titograda).

- Teško gostovanje, jer je Rudar jači nego jesenas. Naša prednost je igra, ali vidjećemo koliko će teren dozvoliti da se igra - kaže štoper Sutjeske Aleksandar Šofranac.

I Nikšićani su oslabljeni - nema jednog od najboljih, Damira Kojaševića (lom prsta na nozi), nema ni pojačanja iz Rudara, Marka Vukovića (tokom pauze slomio ruku), a hendikep je i odsustvo Milutina Osmajića zbog temperature. Marko Ćetković je, međutim, potpuno ozdravio i stavio se na raspolaganju treneru Nikoli Rakojeviću.

- Rudar je sa dosta naboja ušao u proljećnji dio prvenstva i sa dvije pobjede na startu pokazao da je to mnogo ozbiljnije nego do sada. Gledaćemo, ipak, da igramo svoju igru - kaže napadač Nikšićana Bojan Božović.

Tijago Farija, neugodni Brazilac koji napada po lijevoj strani, veliki je adut Rudara i prijetnja za Sutjesku.

- Znamo da je šampion favorit, ali igramo pred našim navijačima koji su nam ogromna podrška i nadamo se iznenađenju.

Brazilac je zadovoljan u Pljevljima. Ovih dana jeste hladno, ali uživa u - fudbalu.

- Jednom sam već radio sa trenerom Mulalićem, ali ovakva atmosfera i drugarstvo je samo ovdje u Pljevljima. Pokazali smo da smo pravi tim i da imamo karakter. Igramo jednostavno prosto bez mnogo zadržavanja lopte - poručio je Farija za PV portal.

Iskra na “Trešnjici” - duel za Evropu, Titograd na “DG areni”

Trećeplasirana Iskra gostuje Zeti, u večernjem terminu (17 časova) i želi da nastavi sjajnu seriju. Biće to i direktan okršaj za plasman u Evropu, iako Iskra na trećem mjestu ima velikih sedam bodova više od Zete.

- Naše utakmice sa Zetom su zanimljive za gledanje, jer su obično neizvjesne i sa dosta golova. Zeta ima sjajnu školu, puno mladih talenata, ali uz veliko poštovanje mislim da smo kvalitetniji - kaže bek Iskre Luka Malešević.

Danilovgrađani su dobili oba jesenja duela - 1:0 u gostima i 3:1 na domaćem, odnosno neutralnom terenu.

Sat ranije (16), pred TV kamerama, na “DG areni” igraju Podgorica i OFK Titograd. Domaćin je u odličnom ritmu - šest mečeva bez poraza, dok su gosti sa drastično podmlađenim timom na proljeće došli u situaciju da se bore za opstanak.

Prvi meč 22. kola, koji se igra u 13 sati, ujedno je i derbi začelja - Kom, sa novim trenerom Radislavom Dragićevićem, dočekuje posljednjeplasirani Grbalj i pobjedom bi pobjegao rivalu osam bodova u borbi za izbjegavanje direktnog ispadanja.

Bonus video: