Ti si bio naša svjetlost: Ljubičasta porodica se oprostila od voljenog kapitena

U ime igrača "viole", pred više od 10 hiljada ljudi, posljednji pozdrav kapitenu uputio je hrvatski fudbaler i njegov saigrač Milan Badelj, dirljivim govorom, koji je plačući više puta prekidao
61 pregleda 0 komentar(a)
Sahrana Astorija, Foto: Reuters
Sahrana Astorija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2018. 11:55h

Firenca, navijači Fiorentine, cijela fudbalska Italija oprostila se od Davidea Astorija, koji je u nedjelju preminuo od srčanog udara u snu.

U ime igrača "viole", pred više od 10 hiljada ljudi, posljednji pozdrav kapitenu uputio je hrvatski fudbaler i njegov saigrač Milan Badelj, dirljivim govorom, koji je plačući više puta prekidao.

"Govorim u ime svojih saigrača i ljubičaste porodice. Tvoje ime na hebrejskom znači "voljen", i kad vidim sve ove ljude koji su danas ovdje kako bi pokazali privrženost, vjerujem da je to stvarno tvoje ime.

Davide, svojim očima možeš postati blizak ljudima i stati tamo. Nisi kao drugi, ti si onaj koji je, i kad nije puno govorio, došaodo svih nas, govoreći srcem i držeći nas ujedinjenim. Imaš dar univerzalnog jezika srca.

Tvoja majka i otac moraju znati da nisu ništa pogrešno učinili kad su te vaspitavali. Sin si i brat kojeg bi svako želio da ima. Najbolji si saigrač kojega čovjek može da poželi. Imati tebe uz sebe značilo je biti siguran i misliti "U redu je, jer je Davide ovdje". Ne možemo zaboraviti tvoj smijeh, tvoj način zezanja sa svima. Volio si da kažeš da si svjetski poznati dizajner i fudbaler u slobodno vrijeme. Ti si fudbal, onaj iskreni, dječji.

Naše misli su s tvojom porodicom, Franćeskom i princezom Viktorijom. Zadatak svih koji su joj bliski biće da joj kažemo ko je Davide, jer tvoja kćerka mora da zna ko je bio njen otac. Sjajan čovjek.

Završit ću s anegdotom. Svako jutro kad bi došao u sobu za masažu, uvijek si bio taj koji bi upalio svjetlo. Ti si to za sve nas, ti si svjetlo. Hvala ti, Davide", rekao je Badelj.

Sahrani prisustvuju predstavnici svih italijanskih klubova. Veliki aplauz navijača dobili su Bufon, Pjanić, Markisio, Alegri, Kjelini, Barzalji, De Šiljo i Rugani iz Juventusa, najvećeg i najomraženijeg rivala Fiorentine.

Iz Intera su tu Vesino i Borha Valero, bivši igrači "viole", Mađo iz Napolija, braća Inzagi...

Bonus video: