Vučinić ostao u Torinu, Kranjčar želi da nastavi pozitivan niz

"Mirko će biti spreman za Vels, očekujemo ga u pravom izdanju u svim utakmicama", kazao je Kranjčar.
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 21:21h

Predstojeći test sa Albanijom, koji je uvertira za važan septembarski, kvalifikacioni meč sa Velsom u Kardifu, “sokoli” će dočekati dodatno oslabljeni, jer je i kapiten Mirko Vučinić dobio dozvolu da ostane u Torinu. Novi napadač Juventusa moraće da nadoknadi propušteno u svom klubu, pošto se selidba iz Rome u Juve prilično odužila...

Selektor Zlatko Kranjčar, koji u srijedu veče u Skadru neće moći da računa ni na Jovanovića, Pavićevića, Pejovića, Damjanovića, Pekovića i Drinčića, sačuvao je, ipak, svoj prepoznatljivi optimizam. Albanija je pravi test, pokazao je to i prošlogodišnji okršaj pod Goricom, u kojoj je tadašnji gost slavio minimalnu pobjedu...

"Utakmica ostavlja i trag želje za revanšom, pogotovo jer je debi pred crnogorskom publikom bio neuspješan. No, naredni meč služi nam prije svega da igrače usmjerimo za završne tri utakmice u kvalifikacijama. Bez obzira što nismo kompletni, oni koji su tu mogu da pokažu kvalitet protiv Albanije i naprave uspješan rezultat", rekao je Kranjčar.

Slijede odlučujuće bitke u kvalifikacijama, ali naredni prijateljski meč ima težinu. Kranjčar želi dobru uvertiru za Velšane...

"Ako rezultat bude negativan, to nas neće poljuljati. No, igračima sam predočio da nam negativan rezultat ne treba. Ne treba da rušimo pobjednički kontiniutet, odnosno da prekidamo niz utakmica u kojima nismo poraženi. Treba da budemo spremni za Vels, jer će ta utakmica dati puno odgovora kada je naša budućnost u pitanju. A, trijumfom u Velsu osiguravamo drugu poziciju, ostajemo u igri i za prvo mjesto... I to je ono što zaokuplja moju pažnju. Isto će biti i sa igračima u naredne tri sedmice, iako će svi oni imati klupske obaveze", poručio je selektor Crne Gore.

Kranjčar se osvrnuo i na brojne probleme sa igračkim kadrom, a trenutno su za kvalifikacioni okršaj u Velsu van kombinacija povrijeđeni Pejović, te Peković koji ima parne kartone.

"Luku (Pejovića) nećemo imati za Vels, a razgovarao sam sa Milanom (Jovanovićem), koji je imao pregled i biće spreman za utakmicu u Velsu. Ljekari su mu dali zeleno svjetlo za maksimalno opterećenje na treninzima. Nije sa nama jer je ostao sa kondicionim trenerom kako bi se pripremio. Pavićević ima kartone, ali biće sa nama za naredno okupljanje za mečeve sa Engleskom i Švajcarskom", kazao je selektor.

Vučinić?

"Izašli smo mu u susret, izgubio je 10 dana treninga, zamoljeni smo da ga pustimo da se spremi, što je dobro za nas. Pozitivno je da Mirko bude motivisan u Juventusu, što će mu podići i motivaciju kada je reprezentacija u pitanju. Biće spreman za Vels, očekujemo ga u pravom izdanju u svim utakmicama".

Kakva je situacija sa Drinčićem?

"Osjeća veliki zamor, imao je godinu i po pauze i puno utakmica. Oslobođen je, a klub ga šalje na preglede da analiziraju kakvo je stanje".

Napadač Seula Dejan Damjanović ponovo je pošteđen zbog napornog, dugačkog puta...

"Imam razumijevanja, ali računaćemo na njega u Velsu".

A sa Pekovićem ?

"Peković je došao iz Njemačke, ali povrijeđen. I naš doktor ga je pregledao i ustanovio povredu.

Može i ofanzivnije

Kranjčar je najavio da naša selekcija može da igra i u ofanzivnijoj (4-3-3) formaciji. Selektor je otkrio i sastav: Božović - Savić, Baša, Džudović, Balić - Kašćelan, Zverotić, Fatić - Vukčević, Đalović, Jovetić.

"Povratkom Jovetića dobijamo mogućnost za ofanzivniji pristup, koji će nam trebati za Vels. Svi će dobiti šansu, a neke igrače želimo da sačuvamo, jer su dosta igrali u svojim klubovima", ističe selektor “sokola”.

On kaže da će i Velšani imati motiv početkom septembra...

"Odgledali smo ih malo na ostrvskom turniru. Oni u srijedu igraju sa Australijom, pratiće ih moj saradnik Ali Remza. Znam puno o njima, pitanje je hoće li biti u formi, nadamo se da neće biti u top-formi. Oni u podsvijesti žele da pomognu Englezima. Mi ćemo, međutim, imati veći motiv, a nakon prvog meča realno je i da smo igrački kvalitetniji od njih", rekao je Kranjčar.

Postoji i mali problem sa golmanima...

"Bitno je da je Božović odradio prošlu sezonu. Planiramo da sa trenerom golmana Lekovićem odemo u Budimpeštu kako bi popričali sa Božovićevim trenerom i upitali ga zbog čega nije standardan. Ili zašto mu nije pružio šansu kroz pripreme. Ako ima dva reprezentativna golmana, zašto mu obojica nijesu branila po poluvrijeme. Ne znam razlog. Ni Božović ga ne zna, a kao jedini razlog rečeno je da je problem što ne komunicira sa posljednjom linijom odbrane. Malo čudno, čovjek je iznio teret prošle sezone, a u reprezentaciji branio fantastično. Možda nije informisan. U ovom trenutku nije problematično, ali može da bude za mečeve sa Engleskom i Švajcarskom. Zbog toga je neophodno da se ode u Budimpeštu.

Da li je Bajković iz Zvezde u vašim planovima?

"Bio je Dragojević iz Budućnost u razmišljanjima za trećeg golmana. On je talentovan, bio je na pravom putu da se razvije. Prepuštam Lekoviću da on procijeni i pronađe rješenje. A što se tiče Bajkovića, vidim da je standardan u Zvezdi. Moramo da vidimo i šta imamo u inostranstvu, da sagledamo na koga bismo sve mogli da računamo", odgovorio je Kranjčar.

Vukčević: Važnije su kvalifikacije

Vezista Sportinga Simon Vukčević ima problem sa klubom, ali je kao i uvijek oran da pruži maksimum u reprezentativnom dresu.

"Mislim da nas očekuje izuzetno teška utakmica, pošto smo izgubili kući od Albanije. Mislim i da možemo da im se revanširamo, iako će to biti dosta teško. Prioritet, ipak, dajem utakmici sa Velsom. Bitnije je da dobijemo Vels nego Albaniju. Kao što sam govorio i na onim utakmicama kada je selektor debitovao, važno je da dobijemo kvalifikacione, a ne prijateljske mečeve. Ali, da bismo nastavili kontinuitet pozitivnih rezultata, kao i zbog atmosfere bilo bi dobro da odigramo što bolje i dobijemo Albaniju.

U kakvoj si formi?

"Lično, mislim da sam u dobroj formi, pošto sam radio individualno sa privatnim trenerom. Nisam osjetio trening, nije mi bilo teško. Drugačije je, međutim, na utakmici. Spreman sam fizički, ali trebaju mi utakmice, treba mi rad sa ekipom. Primarni cilj mi je da budem zdrav, nađem novi klub i dostignem maksimum.

I reprezentacija može da pomogne, neke ekipe se dvoume da li da angažuju vezistu Sportinga...

"Ne znam da li se dvoume ili ne, ali kada je u pitanju Sporting, situacija nije jednostavna. Najbitnije je da se ne povrijedim, da odigramo što bolje, pobijedimo… Volio bih da odigram cijelu utakmicu, baš sam se uželio igranja. Treba mi takmičarskih mečeva i dokazivanja, želim da dam svoj doprinos da odemo na Prvenstvo Evrope. A nakon meča idem odmah za Lisabon da razriješim situaciju. Četiri godine tamo, dosta je bilo, definitivno je red da idem novim putem, imam druge želje. Moram da se izborim za sebe, neće niko doći sa ulice i reći “Ja ću da ti pomognem” ili tako nešto. Vjerujem da ću u narednih 10 dana da riješim situaciju, to je sve što mogu da kažem", kazao je Vukčević.

Na njegove riječi nadovezao se i selektor.

"Simon ima mogućnost da se kroz utakmicu više pripremi, bilo bi najbolje i za njega i sve nas da nađe klub. No, ukoliko i ne nađe klub, on će biti na spisku za Vels", jasan je hrvatski stručnjak.

daily.press

Galerija

Bonus video: