Crna Gora u drami savladala Njemačku, sa Češkom za četvrtfinale

Fedor Žugić 5,3 sekundi prije kraja natjerao Lena Šormana da izgubi loptu, Andrija Grbović sa linije slobodnih bacanja postavio konačnih 76:72

11796 pregleda 13 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Suočeni sa situacijom da im pobjeda donosi 1. mjesto u grupi i duel sa Češkom u osmini finala, a poraz vodi u obračun sa sjajnom Španijom, mladi košarkaši Crne Gore su „izabrali” pravi put - „crveni” su u veoma uzbudljivom meču u „Bemax areni” savladali Njemačku 76:72 i izborili duel sa rivalom koji je danas izgubio od Litvanije 108:66.

Ukoliko u srijedu savladaju Čehe, Fedor Žugić i drugovi će ispuniti cilj - opstanak u A diviziji i pokušali da se domognu borbi za medalje. U slučaju poraza imali bi još bar dvije šanse za opstanak.

Meč je bio prepun oscilacija na obje strane, što je najavljeno već na startu.

Njemci su poveli 6:0, Crna Gora preokrenula na 7:6, a onda gubila 18:9.

U nastavku su uglavnom Njemci imali prednost, ali je trio Žugić - Filip Anđušić - Andrija Grbović stalno vraćao „crvene” u igru.

Gosti su na startu posljednje četvrtine poveli 61:56, da bi tim Dušana Dubljevića preokrenuo, a 38 sekundi prije kraja, prvim poenima Đorđija Jovanovića (pogodio oba bacanja) poveo 74:72.

Nakon tajm-auta, Sananda Fru je promašio zicer, baš kao i Zoran Vučeljić trojku na 15 sekundi do kraja.

Selektor Njemačke Mario Dugandžić je opet uzeo minut odmora na 11 sekundi do kraja, a Anđušić iskoristio posljednji „mali” faul.

Ostalo je 7,7 sekundi, a Žugić natjerao Lena Šormana da izgubi loptu.

Dubljević je uzeo tajm-aut, nakon kojeg je lopta stigla u ruke Grbovića, koji je sačuvao perfektan šut svoje ekipe sa linije penala i 14. i 15. pogotkom postavio konačni rezultat.

Žugić je ubacio 21 poen, Grbović 20, a Anđušić 19. Grbović i Anđušić su upisali dabl-dabl učinke, jer su imali 13, odnosno 11 skokova (po pet ofanzivnih).

Bonus video: