Crnogorski derbi kroji tabelu

U 20. kolu ABA lige, Budućnost Voli večeras (18) dočekuje Mornar. Podgoričani mogu da obezbijede 2. mjesto, Barani da naprave ključni korak ka plej-ofu
5356 pregleda 1 komentar(a)
Najvažniji crnogorski derbi u ABA ligi: Derik Nidam i Džastin Kobs, Foto: KK Mornar/Media Pro
Najvažniji crnogorski derbi u ABA ligi: Derik Nidam i Džastin Kobs, Foto: KK Mornar/Media Pro

Na tri kola do kraja ABA lige, košarkaši Budućnost Volija imaju jasnu računicu - pobjedom u crnogorskom derbiju bi već večeras obezbijedili makar 2. mjesto pred plej-of i zadržali nadu, da uz kiks Partizana, mogu da preuzme 1. poziciju.

U slučaju poraza od Mornara u „Morači” (18 časova), situacija bi mogla da se zakomplikuje i da natjera „plave” da jure pobjede i protiv Cedevita Olimpije i FMP-a.

- Kao i uvijek u posljednjih nekoliko sezona, protiv Mornara nas očekuje izuzetno zahtjevan i težak meč. Prije 15-ak dana smo igrali finale Kupa, ali očekujemo drugačiji pristup sa obje strane, zbog same kompozicije timova - istakao je Petar Mijović.

Recept za pobjedu je jasan i pokazao se u dva prethodna derbija ove sezone.

- Mornar je izuzetno nezgodna ekipa, koja ima mnogo ofanzivnog potencijala. Ukoliko budemo na visokom nivou individualne odgovornosti u fazi odbrane, možemo da kontrolišemo meč. Ako ona izostane, Mornar ima dovoljno kvaliteta da kazni sve propuste - upozorava trener Budućnosti.

Prije 17 dana u finalu Kupa u Baru, Podgoričani su u „Topolici” slavili 92:83. Iako će domaćin biti jači za Nikolu Ivanovića, Martinša Mejersa, Kima Tilija i Luku Božića, pa i Šona Kilpatrika (u Baru isključen u 16. minutu), a gosti za Damira Markotu, Ajzeu Vajtheda, Darija Hanta i Antabiju Volera, Mijović smatra da finalni meč Kupa može da posluži za pripremu večerašnjeg derbija.

- Mornar će se na ionako dobar individualni kvalitet iz Kupa pojaviti sa još većom klasom, sa poenima Markote sa pozicije „četiri” i posebno Vajtheda spolja. Ključna stvar kada se igra protiv Mornara je da se njegove serije i igra na mahove svedu na minimum. To se može samo kada su koncentracija i agresivnost na spoljnju liniju na maksimalnom nivou.

Budućnost je u Baru imala „pomračenje” u 3. četvrtini, kada je Mornar napravio seriju 23:4.

- Nešto slično nam se desilo i na prvoj utakmici, doduše u manjoj mjeri. Mornar karakteriše to što u serijama može da napravi ozbiljan problem, tokom tih sedam-osam minuta 3. četvrtine je pogodio sve što je promašio u prve dvije i preuzeo kontrolu. Sada moramo to da umanjimo - zaključio je Mijović.

Pavićević: Bodovi zlato

Mornar je u seriji od pet pobjeda, najdužoj od svih timova ABA lige, ali malo će se toga ko sjećati ako Barani ne upišu bar još dva trijumfa u preostala tri kola.

Mihailo Pavićević i njegovi izabranici u Podgoricu stižu sa željom da naprave ključni korak ka drugom učešću u plej-ofu regionalnog takmičenja. Ako pobijede, uspjeh iz sezone 2017/2018. biće nadohvat ruke.

- Nema nekog prevelikog filozofiranja, tri kola su do kraja ABA lige, svaka pobjeda je suvo zlato, svakom pobjedom bliži smo cilju - plasmanu u plej-of.

Obje ekipe jure plej-of, s tim da ga je Budućnost gotovo obezbijedila, a još se ne zna s koje pozicije, dok mi moramo da se borimo do posljednjeg kola za 4. mjesto.

Predstojeća utakmica je, kao i dvije preostale, mnogo bitna, nemamo velikog izbora. Moramo da probamo da dobijemo sve tri utakmice, jer smo tako sigurni učesnici plej-ofa - istakao je Pavićević.

Iskusni trener napominje da je Budućnost dokazala snagu u ABA ligi u „Morači”.

- Gostujemo ekipi koja se bori za 1. mjesto i ima samo jedan poraz na svom terenu. Budućnost je na papiru favorit. Na nama je da probamo sve da uradimo da dođemo do pobjede. Biće to izuzetno teško gostovanje. Tako je ne samo za nas, nego za svaku ekipu u ABA ligi.

Utakmica će biti drugačija nego ona u finalu Kupa, jer obje mogu da računaju na sve strance.

Jedini stranac koji neće igrati je startni centar Mornara, Uroš Luković. Srpski košarkaš se još nije oporavio nakon pucanja krvnog suda u desnoj nozi noć pred finale Kupa.

- Situacija s Lukovićem se vrlo iskomplikovala, sigurno neće igrati protiv Budućnosti. Nadamo se da će se vratiti što je moguće brže, ali prognoze doktora za sada nisu baš ohrabrujuće. Pratićemo situaciju… To je za nas sigurno veliki hendikep, jer sa njim i bez njega mi smo drugačija ekipa, sa različitim konceptom igre. Nema kukanja, nema vađenja na to što ne igraju jedan ili dva igrača, ima nas dosta. Momci koji izađu na parket „Morače” moraju da daju sve od sebe, da vjeruju u to što rade, da vjeruju da mogu da dobiju bilo koju ekipu u ABA ligi. Sami držimo sudbinu u svojim rukama, eventualnim porazom ne bi zavisilo sve od nas - zaključio je Pavićević.

Bonus video: