Crvena zvezda slavila poslije produžetaka protiv Cedevite za 1:0

0 komentar(a)
Stefan Jović, Foto: Aba-liga.com
Stefan Jović, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 15.03.2016. 20:23h

Malo je nedostajalo da, kao i u Podgorici, gost napravi brejk u prvom meču. Međutim, Cedevita nije iskoristila šut za pobjedu u posljednjem napadu regularnog dijela meča (Džejkob Pulen nije pogodio za tri poena), nakon čega je Crvena zvezda u produžetku došla do pobjede u „Pioniru” sa 97:88 (22:14, 15:29, 19:13, 15:6) i povela 1:0 u polufinalnoj seriji plej-ofa ABA lige.

Dva evroligaša i učesnika Top16 faze odigrali su treći neizvjestan meč ove sezone u regionalnom takmičenju, a prvi put su se radovali puleni crnogorskog trenera Dejana Radonjića (imali su i jedan duel u Evroligi, koji je pripao crveno-bijelima).

"Ako ćemo da budemo šampioni, dobro je da dobijamo ove utakmice, protiv ovako velikih protivnika. Tim je bio dobar večeras. I Cedevita je bila odlična, moraćemo dobro da se spremimo za Zagreb. U serijama koje se igraju na dvije pobjede, važnost prve utakmice je veća. Generalno, kada se igra na nekoliko pobjeda, domaćinu prvi meč predstavlja dodatno opterećenje", rekao je Radonjić.

Sve do finiša prve dionice vodila se izjednačena borba, a potom Zvezda za samo dva minuta pravi veliku seriju i na odmor odlazi sa osam poena viška (22:14).

Razigrali su se Amerikanci Miler i Kinzi i u tim trenucima se činilo da crveno-bijeli drže stvari pod svojom kontrolom.

Međutim, Cedevita vrlo brzo vraća egal, nakon što je Bilan imao dobru rolu pod košem, a Vajt pogodio nekoliko šuteva sa distance. Nervoza se uvukla u domaći tim, sve je teže dolazio do poena, a loš procenat slobodnih bacanja doprinio je da Crvena zvezda na odmor ode sa šest poena zaostatka za šampionom Hrvatske (43:37).

Košarkaši Zvezde u drugom dijelu meča zaigrali su znatno agresivnije, publika se probudila i dala "vjetar u leđa" svojim ljubimcima, poslije čega im nije dugo trebalo da se vrate.

Gosti su počeli da griješe u organizaciji, a samo je Bilan bio na visini zadatka u napadu. Ekipa Dejana Radonjića je za samo 50 sekundi napravila seriju 8:0 i u 27. minutu preokrenula - 54:52, poslije zakucavanja Milera.

U posljednjoj četvrtini viđena je rezultatska klackalica, a još jednu simultanku u Pioniru igrao je Pulen. Amerikanac je bio nepogrešiv sa linije za tri poena, uz to je imao i veliku pomoć u Vajtu i Pilepiću.

Cedevita je 90 sekundi prije kraja ušla sa košem prednosti, Cirbes i Pulen bili su nepogrešivi sa linije penala, a potom je Njemac pogodio uz faul, ali je dodatno bio neprecizan.

Jović je iz "floutera" poentirao za izjednačenje, dok Pulen nije iskoristio posljednji napad i šut za tri, pa se otišlo u produžetak.

Bilo je vidljivo da je izabranicima Veljka Mršića teško palo što su prokockali veliku priliku za brejk u regularnom toku, zbog čega su znatno lošije otvorili novih pet minuta.

Miler i Kinzi nisu propustili da to kazne i sa dve trojke donijeli su Crvenoj zvezdi sedam razlike, odgovorio je Gordić sa penala, ali je Miler ponovo bio precizan van linije 6,75 i tako riješio sve dileme.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Kvinsi Miler sa 24 poena, a imao je i osam skokova. Majk Cirbes je dodao dabl-dabl učinak od 19 koševa i 11 skokova, a Tarens Kinzi 16, dok je Stefan Jović pored 14 poena upisao i osam asistencija.

Kod Cedevite najbolji je bio Pulen sa 24 koša, Miro Bilan je uknjižio 20 poena i sedam skokova, a Džejms Vajt 16 poena i 12 uhvaćenih lopti.

"Utakmica je bila odlična, sa dvije evroligaške ekipe, najbolje u Jadranskoj ligi. Prava poslastica, vođstvo se stalno mijenjalo tokom utakmice. Imali smo priliku i da pobijedimo, ali nismo pogodili otvorene šuteve", rekao je trener Cedevite Veljko Mršić.

Prvu meč loptu za prolazak u finale aktuelni šampion imaće narednog utorka u Zagrebu.

Bonus video: