Gober donirao pola miliona za honorarce i pomoć oboljelima

Nakon što je utvrđeno da je francuski košarkaš zaražen koronavirusom, NBA liga objavila je prekid takmičenja na barem 30 dana
2249 pregleda 0 komentar(a)
Mičel i Gober, prvi NBA igrači pozitivni na koronavirus, Foto: AP
Mičel i Gober, prvi NBA igrači pozitivni na koronavirus, Foto: AP
Ažurirano: 15.03.2020. 08:52h

Centar Juta Džeza, Rudi Gober, prvi NBA igrač zaražen koronavirusom, donirao je pola miliona dolara u razne humanitarne svrhe.

Nakon što je utvrđeno da je francuski košarkaš zaražen, NBA liga objavila je prekid takmičenja na barem 30 dana, a isto su uskoro učinile i ostale sjevernoameričke profesionalne lige (NHL, MLB i MLS). Uslijedilo je i otkazivanje svih sportskih takmičenja na koledžima u Americi.

Gober je donirao 200.000 dolara za pomoć honorarnim radnicima u Vivint Smart Home Areni, dvorani Džeza, koji su ostali bez posla tokom prekida takmičenja. Po 100.000 dolara usmjerio je za pomoć porodicama pogođenima koronavirusom u Juti i Oklahomi, u kojoj se zatekao kad je objavljeno da je njegov test pozitivan. Još 100.000 eura namijenio je za pomoć porodicama u rodnoj Francuskoj, prenosi Indeks.

Gobert je samo jedan u nizu NBA igrača koji su donacijama odlučili pomoći radnicima u dvoranama u kojima igraju domaće utakmice, pa su tako Janis Adetokumpo, Kevin Lav i Blejk Grifin donirali po 100.000 dolara, a igrač Pelikansa Zajon Viliajmson preuzeo je na sebe sve plate radnika dvorane u Nju Orleansu u sljedećih 30 dana.

Francuza je javnost osudila jer je dva dana prije nego što je potvrđeno da je zaražen ismijavao koronavirus i u šali dirao mikrofone i diktafone novinara na pres konferenciji, a nemarno se ponašao i među saigračima. Nakon što su mu otkrili koronavirus, testirali su se i svi ostali igrači Džeza, a pozitivan je bio i Donovan Mičel, iako se ne može potvrditi da ga je zarazio baš Gober.

Bonus video: