Majstorica za titulu: Budućnost mora, Mornar može

Večeras u “Morači” (20.30 sati) igra se majstorica finala plej-ofa Erste Superlige. Podgoričani dobili prva dva meča, Barani, koji brane titulu, uzvratili istom mjerom u naredna dva duela
2349 pregleda 0 komentar(a)
Ko će imati više snage u majstorici: Nikola Rebić (Mornar) i Filip Barović (Budućnost) na meču u Baru, Foto: Savo Prelević
Ko će imati više snage u majstorici: Nikola Rebić (Mornar) i Filip Barović (Budućnost) na meču u Baru, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2019. 10:55h

Budućnost Voli i Mornar će drugi put u istoriji nezavisne države u majstorici plej-ofa odlučuju o tituli košarkaškog prvaka države. Podgoričani, ujedno, drugi put u ovoj sezoni igraju jednu majstoricu, nakon ove koju su izgubili od Crvene zvezde, u više nego burnom finalu ABA lige.

Za razliku od tog finala, Budućnost protiv Mornara odlučujući duel igra na svom parketu, ali u majstoricu ulazi nakon što je propustila dvije „meč lopte“ za titulu, poslije vođstva od 2:0 u pobjedama. Gubitak titule u ABA ligi, samim tim i nastupa u Evroligi, bio je bolan. Suvišno je i govoriti kakva bi bila ocjena sezone ako prvi favorit ne bi uspio da povrati domaću titulu, koju je Mornar osvojio prošle sezone...

"Sve je stalo u jedan meč, to nikad nije lako. Mornar je pokazao svoj kvalitet, od treće utakmice igra sa velikom dozom samopouzdanja. Pogađaju iz iskreiranih situacija, iz dobrog napada, ali iz nekih težih situacija, što govori o statusu u kojem se nalaze. To govori da nam neće biti lako, naprotiv. Međutim, vjerujem u reakciju svojih igrača, u njihov igrački kapacitet i ponos, i vjerujem da će sve to skupa biti dovoljno da uzmemo titulu", kaže za „Vijesti“ trener Budućnosti Petar Mijović.

Budućnost je potpuno podbacila u prethodna dva meča, pogotovo u posljednjem duelu u Baru, kada je došlo do „raspada sistema“ u trećoj četvrtini. Budućnost u majstorici sebi više ne može dozvoliti takav „luksuz“.

"Biće jako bitno da hladne glave uđemo u peti meč, svjesni da su, i pored dva vezana poraza od Mornara, igrači Budućnosti ti koji su u situaciji da se pitaju. Igramo na svom terenu i očekujem reakciju ekipe, u fizičkom smislu, i kada je koncentracija u pitanju, koji moraju da budu na mnogo većem nivou. Koncentracija mora u kontinuitetu biti prisutna, pogotovo u svim malim stvarima koje čine razliku u ovakvim mečevima", dodao je Mijović.

Mornar je ušao umorniji u finale, jer je, za razliku od Budućnosti (2:0 protiv Lovćena) igrao majstoricu polufinala protiv Sutjeske. Međutim, od trećeg meča taj umor se ne vidi na izabranicima Mihaila Pavićevića, iako u ekipi nema povrijeđenog Nemanje Vranješa.

Šta- više, u posljednja dva duela je djelovalo da Barani više žele titulu, pa šampion sa puno samopouzdanja stiže u „Morači“, gdje je ove sezone već dva puta slavio.

"Prije svega, svaka čast mojim igračima na sjajno energiji, želji i angažovanju u ova posljednja dva meča. Moram da posebno apostrofiram to da smo do svih ovih pobjeda u finalu plej-ofa došli bez ijednog treninga. Tražili smo meč broj pet, isti smo i dobili. Na nama je da pokušamo da i treći put uzastopno savladamo Budućnost i da zadržimo titulu u Baru", istakao je trener Mornara, Mihailo Pavićević.

Strateg Mornara je zahvalio barskoj publici na podršci u „Topolici“.

"I prošle sezone, a i ove, navijači su nas nosili do vrlo važnih pobjeda. Igrači u ovakvom ambijentu daju svoj apsolutni maksimum. Nadam se da ćemo imati podršku od strane naših navijača i u Podgorici u ovom, odlučujućem, petom susretu", zaključio je Pavićević.

Favoriti nikad ranjiviji

U prva četiri meča finala plej-ofa, Mornar je imao veću i bolju podršku sa tribina kada je bio domaćin. „Morača“ nije bila ni blizu popunjena kao u Evroligi ili ABA ligi...

"Podgoricu doživljavam kao košarkaški grad. Gledajući naš plej-of, te završnice i u regionu, i malo šire, jasno se vidi da su, zbog velikog broja utakmica u sezoni, posljednjih godina favoriti nikad ranjiviji. U Hrvatskoj Cibona vodi 2:0 protiv objektivno mnogo jače Cedevite, u Sloveniji je Primorska sa 3:0 lako savladala Olimpiju... To dijeljene na utakmice većeg i manjeg kvaliteta, jednostavno, ne ide", kaže trener Budućnosti Petar Mijović.

"Ovo je praznik crnogorske košarke, igraju dva najbolja tima, već treću, četvrtu godinu zaredom. Sve utakmice su izuzetno zanimljive, igra se majstorica, a prošle sezone je Budućnost izgubila titulu. Za sve koji vole košarku, koji vole Budućnosti, mislim da postoje svi preduslovi da dvorana bude dobro popunjena i da se pomogne ovim momcima da 90 i neku utakmicu u ovoj sezonu (računajući i prijateljske prije starta sezone, prim.a.) iznesu na pravi način. Nama bi, sigurno, značila podrška publike, kao što je Mornaru značila podrška njihovih navijača. Vjerujem da će istinski ljubitelji košarke da prepoznaju momenat i da će doći da pomognu timu da se titula vrati u Podgoricu", rekao je Mjović.

Bonus video: