Mogu li Nikšićani i Cetinjani da spriječe već viđeno finale?

Danas u Baru počinje finalni turnir Kupa za košarkaše. U 17 sati igraju Budućnost i Lovćen, dva i po sata kasnije Mornar i Sutjeska. Finale je u petak u 18
2969 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnjeg finalnog meča između Budućnosti i Sutjeske, Foto: Savo Prelević
Detalj sa prošlogodišnjeg finalnog meča između Budućnosti i Sutjeske, Foto: Savo Prelević

Usred bitke za mjesta u plej-ofu ABA lige, košarkaši Budućnost Volija i Mornara će voditi i borbu za prvi ovosezonski trofej, u Kupu Crne Gore, na završnom turniru u Baru.

Međutim, i za Sutjesku i Lovćen Bemax okršaji u nacionalnom kupu dolaze u pauzi takmičenja u ABA2 ligi, gdje su oba crnogorska predstavnika na pobjedu od zone plej-ofa.

To dovoljno govori o kvalitetu učesnika završnog turnira Kupa Crne Gore, iako je potpuno jasno da su branilac trofeja Budućnost i domaćin završnog turnira Mornar favoriti za ulazak u finale i borbu za pehar. Ostaje da se vidi koliko će Sutjeska i Lovćen uspjeti da namuče rivale, odnosno da li će uspjeti da naprave iznenađenje.

Polufinala će danas u 17 sati u “Topolici” otvoriti Budućnost Voli i Lovćen Bemax.

- Nadam se da će i ovaj Kup, kao i nekoliko prethodnih godina, te završnice plej-of serija, donijeti dosta neizvjesnosti i dosta dobre košarke. Ne sumnjam da će Bar i KK Mornar, kao i uvijek do sada, biti sjajan domaćin ovakvih predstava, i nadam se da u petak veče u tom finalu možemo da imamo sjajnu atmosferu, možda nalik onoj protiv Crvene zvezde u ABA ligi. A mi ćemo učiniti sve da pehar koji smo donijeli i vratimo u petak u Podgoricu. Iznad svega očekujem dobru košarku u ova dva dana, da uživamo mi, a posebno navijači u dvorani - rekao je Petar Mijović, trener Budućnost Volija.

Lovćen ove sezone nije imao priliku da igra protiv Budućnosti.

- Za nas je ovo lijepa prilika da se u direktnom duelu sa ekipom Budućnosti, koja je samom vrhu regionalne košarke, izmjerimo i vidimo koliko možemo da pariramo u ovom momentu. Iluzorno je govoriti o kvalitetima i razlici ekipa iz ABA i ABA2 lige, ali iznenađenja u Kupu nijesu rijetka. Čestitam Budućnosti i Mornaru što su u samom vrhu regionalne košarke, mislim da je to i za ovaj finalni turnir pravi podstrek i za nas i za Sutjesku da pružimo još veći otpor. A ukoliko se ukaže prilika, zašto da ne, da napravimo i neko iznenađenje, iako je, realno, Budućnost kvalitetnija od nas - kazao je trener Lovćen Bemaxa, Zoran Kašćelan.

Od 19.30 sati na teren će Mornar i Sutjeska, ekipe koje su do sada, nakon Budućnosti (12 finala, 11 trofeja), igrale najviše puta u finalu Kupa - po četiri.

- U završnici Kupa, na jednom mjestu, su četiri, sigurno, najkvalitetnija kluba u Crnoj Gori. I neka pobijedi košarka. Mornar i Budućnost su favoriti za plasman u finale - istakao je Zoran Glomazić, trener Sutjeske.

Ako se plasiraju u finale, Budućnost i Mornar će sjutra imati uvertiru za duel u ABA ligi, koji se 2. marta igra u “Morači”, i koji će biti veoma važan za ova tima u borbi za plej-of, odnosno što bolju poziciju u razigravanju za titulu.

- Ove četiri ekipe su se posljednjih godina isprofilisale kao najbolje u Crnoj Gori i volio bih da na Kupu pruže maksimum, a da mi svi pojedinačno doprinesemo košarkaškom spektaklu, koji Bar, sigurno, zaslužuje. Sutjeska i Lovćen igraju kvalitetno takmičenje, sastavljeni su od iskusnih i dobrih igrača, niko se ne smije potcijeniti. A mi, svakako, nećemo potcijeniti naše drage prijatelje iz Nikšića. Izuzetno cijenim rad kolege Glomazića, koji tamo godinama ostvaruje izvanredne rezultate, kao i sastav Sutjeske koji u svojim redovima ima igrače poput Pavlićevića i ostalih da ih ne nabrajam, i svaki od njih može da zada mnogo problema bilo kojoj ekipi. Želim da napravimo košarkaški spektakl, da svi uživaju, pa na kraju ko pobijedi neka mu je sa srećom - istakao je Mihailo Pavićević, trener Mornara.

Finale je u petak od 18 sati.

Budućnost i Mornar treba da izaberu po trojicu stranaca

Po tri stranca će morati da izabere svaki od učesnika završnog Kupa Crne Gore, koje će prijaviti za kompletan turnir.

Nakon što je Džastin Kobs dobio status domaćeg igrača (brzo će debitovati i za crnogorsku reprezentaciju), Budućnost trojicu stranaca treba da izabere između šest igrača (Hasan Martin, Skot Bamfort, Kim Tili, Šon Kilpatrik, Luka Božić, Martinš Mejers). Bamfort se oporavio od povrede, ali je moguće da će biti pošteđen za ovaj turnir. Martin i Kilpatrik su skoro sigurni, traži se treći..

Mornar ima stranca više od Budućnosti (Džejkob Pulen, Lens Heris, Dario Hant, Ajzea Vajhed, Antabija Voler, Damir Markota, Uroš Luković). S obzirom na formu, Pulen i Luković bi trebalo da budu siguran izbor, neko od Amerikanaca će biti treći stranac.

Taj problem nemaju Sutjeska i Lovćen. Nikšićani imaju dvojicu bosansko-hercegovačkih igrača, Draška Kneževića i Ismeta Sejfića, dok Lovćen ima trojicu stranaca, Amerikanca Kevina Alena, i dvojicu sprskih košakaša, Ognjena Mićovića i Marka Kovačevića.

Bonus video: