"Morača" postaje neosvojiva tvrđava: I velika Barselona u nizu Budućnosti

Košarkaši Budućnost Volija napravili novi podvig u “Morači” i protiv Barselone upisali treću pobjedu u Evroligi (67:64)
154 pregleda 11 komentar(a)
budućnost barselona, Foto: Filip Roganović
budućnost barselona, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.12.2018. 22:35h

Budućnost Voli napravila je novo čudo, ako o čudu uopšte više može da se govori - nakon Baskonije i posebno CSKA, u „Morači“ je pao još jedan velikan evropske košarke, Barselona (67:64), i to bez povrijeđenog Nikole Ivanovića, sa Nemanjom Gordićem koji je veći dio prvog poluvremena presjedio na klupi zbog tri lične greške.

Za razliku od prethodne dvije pobjede, izabranici Aleksandra Džikića nijesu rivali srušili dalekometnom paljbom (sedam trojki iz 24 pokušaja), već strpljivom, rovovskom borbom tokom svih 40 minuta. Istina, uz dosta grešaka, ali su svojom igrom natjerali Katalonce da ih naprave još više, previše za ekipu tog kalibra.

Budućnost je, međutim, pogađala kada je bilo najvažnije, a, vjerovatno, odlučujuću seriju od 10:0 donijeli su igrači koji su do tog trenutka najviše promašivali.

Barselona je na četiri minuta i 40 sekundi do kraja povela 59:54, a onda je krenuo preokret, jer je za manje od dva minuta Gordić vezao osam poena (dvije trojke i jednu dvojku), a seriju je zatvorio Edvin Džekson, polaganjem, za 64:59. Do kraja meča je bilo mnogo grešaka i ispuštenih šansi Budućnosti da stavi tačku na meč, i gostiju da preokrenu...

Najzanimljiviji je bio posljednji minut, Erl Klark je pogodio jedno od dva bacanja za 65:61, 36 sekundi prije kraja, a onda je „lupio“ rampu Pangasu. Gordić je, međutim, izgubio loptu u prevođenju, a onda u odbrani faulorao Singletona u šutu za tri poena. Amerikanac je pogodio sa tri bacanja i smanjio na 65:64, 17 sekundi prije kraja.

Budućnost je uspjela da u napadu potroši 12 sekundi, prije nego je fauliran Džekson. Bivši igrač Barse je bio precizan sa linije bacanja, a na drugoj strani Hanga nije pogodio trojku za produžetak, pa je novo slavlje u „Morači“ moglo da počne...

Mali broj koševa obilježio je prvu četvrtinu, a posebno prava revija promašaja za tri poena, i to nakon velikog broja otvorenih šutevia - Budućnost je šutirala 7-0, a Barselona 8-1 (jedinu je pogodio Kajl Kjurik). Kada je Gordić na pet minuta i 28 sekundi prije kraja napravio faul u napadu, za već treću ličnu, Džikić je morao da ga izvede iz igre, i nije mirisalo na dobro za domaćina, imajući u vidu da nije bilo ni Ivanovića...

Ipak, kada je Danilo Nikolić pogodio trojku u prvom napadu druge četvrtine (za vođstvo od 17:15), stvari su počele da se popravljaju za Budućnost. Jedan od junaka pobjeda protiv protiv Baskonije i CSKA je prvo pogodio za dva, a onda i trojku, a seriju od 7:0 je zaokružio Sead Šehović (ušao je u igru prije tog napada) za vođstvo „plavih“ od 26:21 na četiri i po minuta prije odmora.

Međutim, problemi u organizaciji napada su počeli da se sve više osjećaju u igri šampiona ABA lige, visoki igrači nijesu uspijevali da dođu do poena, pa je Barselona uzvratila serijom 7:0 za vođstvo od 31:28, minut i 50 do kraja dionice. Koti Klark je trojkom poravnao na 31:31, a prednost gostima na poluvremenu je donio Singleton, pošto Budućnost nije iskoristila posljednji napad preko Gordića.

Barselona je otvorila treću dionicu sa dva uzastopna koša za vođstvo 37:31 i prednost, od dva do četiri poena, kontsantno je držala do minut i po prije kraja (46:42), kada je Erl Klark sa četiri poena vratio egal uoči posljednje dionice.

Katalonci su odigrali bolje prvu polovinu posljednje četvrtine, a onda je uslijedio preokret za treći trijumf "plavih" u Evroligi, a peti poraz Barselone, treći u posljednja četiri meča.

U rosteru ekipe bio je i centar Zoran Nikolić, koji je bio van terena od 22. oktobra, kada je povrijedio skočni zglob.

Budućnost u narednom kolu, 14. decembra, gostuje Gran Kanariji.

BUDUĆNOST VOLI - BARSELONA 67:64 (14:15, 17:18, 15:13, 21:18)

Podgorica – Dvorana: „Morača“. Gledalaca: 5.242. Sudije: Rižik (Ukrajina), Kontas (Grčka), Petek (Slovenija).

Budućnost Voli: DŽEKSON 6 (4-4), SU. ŠEHOVIĆ 3, E. KLARK 12 (5-3), Barović, K. Klark 9 (2-2), Se. Šehović 2, Starovlah, GORDIĆ 12 (2-2), Z. Nikolić, OMIĆ 6, Popović 6, D. Nikolić 11 (2-1).

Barselona: Serafin 3 (2-1), PANGOS 7, SINGLETON 8 (3-3), HANGA 12 (2-1), Blažič, Smits, Ertel 9, Pustovoj, Oriola 4, KJURIK 8, Klaver 3 (2-1), TOMIĆ 10 (2-0).

Bonus video: