NBA legenda koja nikad nije ni šutnula na koš

Kada neko kao reporter sa terena, na prvu loptu vam bude iritantan (tipičan diksilend amerikac bez ukusa), onda vas nasmije, tek kad onda kad napusti svijet, shvatite da ste ga zapravo voljeli kao novinara, jer znate da će vam nedostajati
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2016. 13:39h

Roze sako, zlatne cipele, žuta košulja sa srebrnom kravatom, uvijek nasmijan i spreman pored košarkaškog terena da postavi ozbiljno pitanje, ali i da primi kritiku na svoju odjevnu kombinaciju.

Teško da je postojao živopisniji lik u istoriji televizijskih prenosa NBA lige od Krega Segera.

Ne postoji iritantniji trenutak NBA utakmice, nego kada se, obično početkom druge četvrtine uživo uključi reporter sa terena sa jednim od trenera ekipa, i postavi dva pitanja.

Treneri to mrze, gledaoci to mrze, a opet Seger je to radio sjajno.

Dijelom idejom o stvaranju zaštitnog znaka, koji je u njegovom slučaju bila stvarno katastrofalna odjevna kombinacija (sakoi sa raznobojnim laticama ruža, kravata na rozne tufne!), dijelom što u tim trenucima koji su toliko iritantni svima, dobijemo opušten odgovor sagovornika, uz obavezan komentar Segerovog modnog izražaja za tu noć.

I tako su se stvorile relacije...Ako bi ste gledali utakmice San Antonia, prosto ste jedva čekali uključenje, jer znate da Pop neće ostati ravnodušan.

Upravo Greg Popovič, koji inače "uništava novinare" na konferencijama, sa Segerom je imao poseban odnos.

Nonšalantno bi uzeo Kregovu ukrasnu maramicu, obrisao znoj sa čela, vratio je reporteru i onda umjesto odgovora na dato pitanje komentarisao njegovu konstrukciju, na radost auditorijuma.

Ili Kevin Garnet, koji nikad nije mogao da ne preporuči reporteru da odmah poslije intervjua uzme i zapali odjeću.

Iza sve te živopisne, gotovo stripovske pojave, krila se kombinacija odličnog sportskog poznavaoca, vrijednog radnika, i rođenog zabavljača.

Još na koledžu Nordvestern iz Čikaga, Kreg je kao student pokazao tedenciju da zabavlja ljude na sporstkim dešavanjima, pa je bio maskota Univerziteta, Vili Divlja mačka.

U početnim novinarskim danima ostaće zabilježeno da je prvi odradio uživo intervju sa Henom Eronom, legendarnim bejzbol igračem poslije njegovog rekordnog 715 houmrana, čime je pretekao Bejba Ruta.

Tog 8. aprila 1974. godine, tada, mladi Seger je uspio da nadmudri obezbjeđenje i uživo intervjuiše bejzbol igrača praktično odmah poslije postavljanja rekorda.

"Danas da se odlučim za tako nešto vjerovatno bi me obezbjeđenje na stadionu upucalo", izjavio je skoro reporter TNT-a.

Iz perioda dok je pratio MLB ligu (bejzbol prvenstvo), ljudi su ga pamtili kao vrijednog radnika, koji je volio da sam postavlja kameru i odredi kadar.

Seger je bio stručan za više sportova, prenosio je bejzbol, koledž fudbal (američki fudbal), nordijsko skijanje, karling, olimpijske igre, fudbal (ovaj naš).

U anale sportskog novinarstva ostaće upamćen kao član mreže TNT, gdje je preko dvije decenije obavljao funkciju reportera sa terena.

Kada mu je 2014. godine postavljena dijagnoza akutne leukemije, cijela ekipa TNT mreže se pojavila u raznobojnim sakoima kao znacima podrške.

Tri puta mu je presađivana koštana srž, uz duge sesije hemoterapije, koju je odbio posljednji put da primi, iako mu je doktor rekao da bez nje ima od tri do šest mjeseci života.

Izdržao je da proslavi godišnjicu braka sa svojom suprugom Stejsi, dan poslije je preminuo.

Brojne NBA zvijezde, novinari, treneri su se oprostili od Segera. Pojedini timovi su se zagrijavali u raznobojnim majicama u njegovu čast.

Ipak riječi Dvejna Vejda možda i najbolje opisuju gubitak koji je doživjela NBA liga.

"U našem sportu često se koriste termini legenda i nasljeđe. Ako mene pitate to su termini kojima bi opisao Krega Segera. Voljeli smo da budemo oko njega, da se šalimo sa njim, da dajemo intervjue poslije utakmica. Ostaviti nasljeđe znači ostaviti priču da se ispriča. Kreg nam je ostavio mnogo priča, mnogo momenata, mnogo uspomena koje ćemo prepričavati", kazao je košarkaš Čikaga.

"Najdivnija stvar kod njega je bila njegova hrabrost. Šta je preživio, i način na koji se borio sa bolešću, ta hrabrost koju je tu prikazao......da je neko od nas posjeduje, samo upola, kao on što je u borbi da ostane na ovoj planeti, da živi svaki dan kao da je posljednji, svijet bi bio bolje mjesto. Svima će nam mnogo nedostajati", kazao je njegov "arhineprijatelj" kraj terena Greg Popovič.

I onda ta sljedeća utakmica San Antonija kad dođe, i kad u crno-bijeloj AT&T areni budemo tražili pogledom drečavi sako, i čekali Kregova pitanja i Popove dosjetke na ista, a njih ne bude, tada ćemo shvatiti koga je NBA liga izgubila.

Kada neko kao reporter sa terena, na prvu loptu vam bude iritantan (tipičan diksilend Amerikanac bez ukusa), onda vas nasmije, tek onda kad napusti svijet, shvatite da ste ga zapravo voljeli kao novinara, jer znate da će vam nedostajati.

Ko god je odgledao više od dvije, tri utakmice NBA lige znaće taj osjećaj.

Galerija

Bonus video: