Pet NBA košarkaša koji će najviše zaraditi u 2016.

0 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 20:12h

1. Lebron Džejms – 71 milion dolara

Dvostruki NBA šampion, četiri puta biran za najkorisnijeg igrača lige, od ugovora sa Klivlendom u 2016. zaradiće 23 miliona dolara. Van parketa prihodovaće dvostruku veću sumu. Na prvom mjestu njegovih sponzora je moćna kompanija za proizvodnju sportske opreme „Nike“, koja je sa njim potpisala prvi doživotni ugovor u svojoj istoriji, i godišnje mu uplaćuje 20 miliona. Uz to, Džejms se nije libio da ulaže u posao – već godinama investira u lanac restorana brze hrane „Blaze Pizza“.

Procjenjuje se da je do sada u karijeri zaradio oko 600 miliona dolara.

2. Kevin Durant – 56,2 miliona

Četiri puta najefikasniji igrač NBA lige, Kevin Durant odrađuje posljednju sezonu ugovora u Oklahomi, koji će mu donijeti 20,2 miliona dolara.

U septembru 2014. potpisao je desetogodišnji ugovor sa kompanijom „Nike“, vrijedan 300 miliona. Lista njegovih sponzora je obimna i pokriva širok raspon kompanija iz oblasti osiguranja („American Family Insurance“), bankarstva (BBVA), prehrambene industrije („Orange Leaf“, „Panini“, „Sparkling Ice“), tehnologije („Sonic“, „2K“)...

3. Kobi Brajant – 50 miliona

Jedan od najboljih bekova u istoriji NBA lige, u posljednjoj sezoni karijere od Lejkersa će dobiti 25 miliona dolara, što je najizdašniji ugovor ove godine. Još toliko Brajant zarađuje van terena od brojnih sponzora, ali i od sopstvenog biznisa – već godinama ulaže u sportsko piće „BodyArmor“.

Tokom karijere zaradio je 680 miliona dolara, više nego ijedan drugi sportista u ekipnim sportovima u istoriji.

4. Derik Rouz – 34,1 miliona

Povrede su ga usporile, ne dozvolivši mu da se razvije u igrača kakav je po talentu mogao da bude. Ipak, u sezoni u kojoj ima najslabije brojke u sedmogodišnjoj NBA karijeri (15,4 poena, 4,7 asistencija, 3,1 skoka), među pet je po zaradama. Prije svega, zaslugom trinaestogodišnjeg ugovora sa Adidasom, koji je potpisao 2012, a koji je vrijedan 185 miliona dolara.

Uz to, Rouz reklamira sportsko piće „Powerade“, sportsku opremu „Wilson“, slušalice „Skullcandy“, video igrice „2K“...

5. Džejms Harden – 32,8 miliona

I igrački i finansijski Džejms Harden je u punom naletu, mada mu ugovor sa Hjustonom donosi relativno skromnih 15,7 miliona dolara, što je po vrijednosti tek 25. zarada u NBA ligi.

Međutim, popularni bradonja je prošlog ljeta potpisao unosan ugovor sa Adidasom, po kome će za 13 godina dobiti 200 miliona dolara. Njegov jedinstveni stil čini ga mamcem za sponzore, među kojima su već pominjani „BodyArmor“, „2K“, popularna kompanija iz oblasti audio tehnologije „Beats“, lanac prodavnica obuće i odjeće „Foot Locker“...

Bonus video: