Pregovori opet propali, Šternov ultimatum igračima

Vlasnici ponudili igračima dobit između 49 i 51 odsto, što je odmah odbijeno kao neprihvatljivo
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2011. 11:48h

Iako je prije nekoliko dana "Njujork tajms“ objavio da su vlasnici klubova i Unija igrača blizu dogovora oko novog kolektivnog ugovora, da je dogovoreno 95 odsto stvari, pregovori su opet zapali u ćorsokak.

Jednostavno, nepremostiva prepreka je raspodjela dobiti.

Do ove godine dobit se dijelila na 57 odsto igračima, odnosno 43 odsto vlasnicima klubova.

Međutim, gazde klubova sada ne žele da daju igračima više od 50 odsto, dok su oni voljni da prihvate smanjenje na 52,5 odsto.

Komesar NBA lige Dejvid Štern je u subotu veče po lokalnom vremenu, ispred vlasnika klubova, izašao sa prijedlogom da igračima pripadne između 49 i 51 odsto prihoda, ali predstavnici igrača su to odbili.

"Taj prijedlog je prevara, vlasnici su došli na ovaj sastanak sa idejom da igračima zavrnu ruku. Mi smo došli sa dobrim namjerama da napravimo dogovor, ali po ovom, unaprijed pripremljenom, prijedlogu samo u najčudnijem i gotovo nezamislivo povoljnom raspletu igrači bi mogli da dobiju 50,2 odsto", rekao je Džefri Kesler, pravni zastupnik Unije igrača.

Štern je, nakon sastanka, izjavio da igrači imaju rok do srijede da glasaju i odluče hoće li da prihvate ovaj prijedlog, jer će u suprotnom novi biti još nepovoljniji.

Predsjednik Unije igrača Derek Fišer i Kesler su brzo odgovorili da se o ovom prijedlogu neće glasati, jer bi on naštetio generacijama igrača koji dolaze.

Bonus video: