Radović zaustavio moćnu Barselonu

Ova pobjeda nam mnogo znači i ulazimo sa dosta samopouzdanja u nastavak sezone - rekao je Nemanja Radović za „Vijesti” nakon velike pobjede Saragose u 6. kolu Endesa lige
3700 pregleda 0 komentar(a)
Senzacija u dvorani „Princ Filipe”: Nemanja Radović šutira preko Nikole Mirotića, Foto: Basket Zaragoza
Senzacija u dvorani „Princ Filipe”: Nemanja Radović šutira preko Nikole Mirotića, Foto: Basket Zaragoza

Barselona hara Evropom, prvi je favorit za osvajanje Evrolige, Nikola Mirotić ruše istorijske granice, ali i moćni tim Svetislava Pešića može da se zaustavi. Pokazala je to Saragosa u 6. kolu Endesa lige, koja je u dvorani „Princ Filipe” savladala „blaugranu” 89:83 i osamila se na 2. mjestu tabele sa skorom 5:1.

U sjajnim rezultatima polufinalista prošlog izdanja najjače lige u Evropi velike su zasluge i 27-godišnjeg Bjelopoljca Nemanje Radovića, koji je protiv Katalonaca upisao 10 poena i šest skokova.

- Iskreno, nisam previše vjerovao da možemo da pobijedimo Barselonu. Ali, dobro smo se pripremili i imali jasne stvari šta bi trebalo da radimo u odbrani, a šta u napadu. Cilj nam je bio da spustimo procente šuta Mirotića, koji je glavni igrač Barselone. Uspjeli smo u tome, odbrana nas je nosila od početka utakmice. Naravno, da bi se pobijedio takav tim morate i da pogađate dobro, to smo i uradili, igrali hrabro i trijumfovali. Ova pobjeda nam mnogo znači i ulazimo s dosta samopouzdanja u nastavak sezone - rekao je Radović za „Vijesti”.

Tim iz Aragona je prošle sezone šokirao Baskoniju u četvrtfinalu, a crnogorski reprezentativac je bio heroj tih mečeva, jer je potpuno nadigrao kapitena Baskijaca Tornikea Šengeliju. Odlične partije su se nastavile i u novoj takmičarskoj godini, iako je bilo dosta promjena u ekipi.

- U ovu sezonu smo ušli bez očekivanja. Kad ekipa napravi uspjeh, kao mi prošle sezone, pokušava da živi od toga, ali mi smo krenuli od nule i stvari izgledaju veoma dobro zasada. Pet-šest igrača od prošle sezone je ostalo, a novi su se dobro uklopili. Imamo dobru hemiju od prvog dana, to je najvažnije.

9,5 poena i 5,8 skokova je prosjek Nemanje Radovića na prvih osam utakmica u sezoni (šest u Endesa ligi, dvije u FIBA Ligi šampiona). Igra nešto više od 21 minut u ekipi koju je prošle sezone vodio do senzacije protiv Baskonije u četvrtfinalu španskog prvenstva

Radović se kasno priključio ekipi, jer je nastupao za Crnu Goru na Mundobasketu u Kini. Stigao je povrijeđen, ali je imao razumijevanje svih u klubu.

- Povrijedio sam leđa na zagrijavanju za utakmicu sa Grčkom i još se oporavljam. I dalje osjećam bol, ali sam mnogo bolje nego ranije. Kasno sam se priključio pripremama, ali je dobra stvar što sam u istom klubu, pa svi imaju razumijevanja i povjerenja u mene. Nije bilo nikakvog pritiska, izašli su mi u susret sve što je trebalo. Ostao je i isti trener, imamo baš dobar odnos.

Saragosa igra i u FIBA Ligi šampiona, a u prethodnom kolu je u pravoj drami savladala Bešiktaš u Istanbulu (74:73). U duelu sa ekipom koju vodi još jedan Bjelopoljac, Duško Ivanović, a čiji je član njegov saigrač iz nacionalnog tima Nemanja Đurišić, crnogorski internacionalac je proveo na parketu 34 minuta i upisao 14 poena (šut iz igre 8-6) i šest skokova.

- U 1. kolu smo izgubili od Bona, a bili smo prilično nespremni za meč. Nismo znali šta nas čeka, jer prvi put igramo Ligu šampiona. Bešiktaš vodi Ivanović, protiv čijih ekipa je teško igrati, ali smo se dobro postavili od početka. Protiv jednog od ozbiljnijih kandidata za fajnl-for smo upisali važnu pobjedu i mislim da možemo da doguramo daleko. Iz kluba su nam rekli da će ako se plasiramo na završni turnir, pokušati da ga organizuju. Zašto onda ne bismo išli da osvojimo to takmičenje - upitao se Radović na kraju.

Bonus video: