Zagrebački saspens: Budućnost sanja reprizu prošlogodišnjeg finala

U majstorici polufinala ABA lige, košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) gostuju Cedeviti. Pobjeda vodi u finale sa Crvenom zvezdom, poraz vraća klub dva koraka unazad
3841 pregleda 2 komentar(a)
Ubijeđen da Budućnost ima sve što je potrebno da pobijedi: Danilo Nikolić na drugoj utakmici sa Cedevitom, Foto: Savo Prelević
Ubijeđen da Budućnost ima sve što je potrebno da pobijedi: Danilo Nikolić na drugoj utakmici sa Cedevitom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2019. 09:24h

Iz Zagreba vode dva puta - jedan u Beograd, na reprizu finala prošlogodišnjeg plej-ofa sa Crvenom zvezdom, drugi dva koraka unazad, vraća klub tamo gdje je bio do aprila prošle godine.

Cijela sezona koja je i prije nego što je počela dobila prefiks istorijska, za košarkaše Budućnost Volija staje u samo jedan meč, večerašnju majstoricu polufinala ABA lige protiv Cedevite (19 časova).

Čini se da je Budućnost jača od večerašnjeg rivala, da ima mnogo više opcija u napadu i da od nje sve zavisi, ali to treba pokazati na parketu dvorane “Dražen Petrović” u utakmici nakon koje više nema popravnog...

"Čeka nas utakmica poslije koje nema nazad, ovo je za nas biti ili ne biti. Spremni smo za ovakve mečeve i imamo dovoljno iskustva u ekipi, jer je dosta nas prošlo ovakve periode. Kvalitetnija smo ekipa od Cedevite, pogledali smo snimke grešaka koje smo pravili na prethodnim mečevima i pokušaćemo da ih ne ponovimo u Zagrebu", naglasio je Danilo Nikolić.

Na pitanje šta bi trebalo ponoviti iz drugog meča, a ne iz prvog, Podgoričanin koji sjutra slavi 26. rođendan izdvaja koncentraciju kao ključnu stvar:

"Iz Podgorice bi trebalo ponoviti agresivnost u odbrani, imali smo odličan fokus i sve ono što je trebalo da se dobije meč. U Zagrebu nam je upravo taj fokus i falio u nekim momentima. Svjesni smo da nas je Cedevita nadskočila u Zagrebu, ima i bekove koji idu na koš, ali ćemo se potruditi da bolje zagradimo reket."

Budućnost ove sezone nema nijednu pobjedu u gostima nad timovima jačim od sebe ili sličnog kvaliteta. Izgubila je 20 utakmica na strani - svih 15 u Evroligi, te od Crvene zvezde, Cedevite, Partizana, Cibone i Krke u ABA ligi. Najbliže trijumfu bila je baš u Zagrebu, kada je volšebno ispustila 14 poena prednosti u posljednjoj četvrtini i dozvolila timu Slavena Rimca da slavi 63:58.

"Tražili smo se cijele sezone, pretrpjeli smo dosta promjena u stručnom štabu i igračkom kadru. Jedva smo čekali da stigne ovaj period, spremni smo i siguran sam da imamo kvalitet, karakter i sve što je potrebno da se uđe u finale", samouvjeren je Nikolić.

Igrači Budućnosti će sigurno biti pod velikim pritiskom, ali imaju dovoljno iskusnih igrača da se izbore sa tim.

"Volio bih da sa manje nervoze uđemo u utakmicu, jer bi nam vrhunski start znatno olakšao posao. Bilo bi dobro da vidimo da možemo da postižemo poene na različite načine. Takođe, izuzetno je bitno da adekvatno reagujemo na dobre periode u igri Cedevite. Tada moramo strogo da se držimo plana koji smo postavili", jasan je Džejms Bel.

Šehović: Čitava sezona staje u ovih 40 minuta

Na posljednje 24 utakmice u plej-ofu ABA lige, samo su dva puta slavili gosti. Jednom su to bili baš košarkaši Budućnost Volija, koji su prošle sezone u prvom meču finala savladali Crvenu zvezdu u Beogradu (80:76). Pokušaće da to urade i drugi put i izbore reprizu sa Beograđanima.

"Čitava sezona staće u ovih 40 minuta majstorice. Sigurno smo spremni, nema nepoznanica, jer smo u kratkom roku odigrali dva teška meča sa Cedevitom. Ko bude mentalno čvršći i spremniji i bolje odgovori na detalje, biće bliži pobjedi", rekao je Suad Šehović.

Kapiten „plavih” kao recept za pobjedu ističe drugi meč polufinala.

"Mnogo dobrih stvari je napravljeno na toj utakmici, popravljen je ofanzivni skok, kontrolisali smo naš reket i primili malo lakih poena. Cilj je da natjeramo Cedevitu da igra pozicioni napad, mada i toj situaciji može da nas kazni, jer ima sjajne individualce", upozorava 32-godišnji Bjelopoljac.

Rimac: Pritisak je dobar za igrače sa karakterom

Kako se utakmica približava, kvota na pobjedu Budućnosti je padala, na Cedevitu rasla. Timovi sada po bukmejkerima ulaze u obračun sa podjednakim šansama za pobjedu, a uzbudljiv meč najavljuje i Slaven Rimac.

"Kad se sjetim gdje smo bili na početku sezone, mislim da ovakva utakmica u nama mora da pobudi hrabrost i da ekipa mora da dâ sve od sebe i odigra najbolje. Momci su ekstra motivisani i raspoloženi. Imam jako puno povjerenja u njih i s optimizmom gledam na utakmicu. Veći je pritisak na Budućnosti, ali kad imaš karakterne igrače onda su to dobre stvari", rekao je Rimac.

Bek Zagrepčana Toni Katić poručuje da je atmosfera u svlačionici sjajna.

"Jedva čekamo utakmicu. Dobro smo se pripremili, čeka nas još jedna zahtjevna, fizički teška utakmica protiv jako dobre ekipe. Pobijediće tim koji bude duže fokusiran ne detalje, jer ćemo i mi i oni sigurno igrati na najvišoj granici svojih mogućnosti, ali će pobijediti onaj ko bude pametniji i bude donosio bolje odluke."

Zvezda oduvala Partizan za peto vezano finale

Prvi finalista ABA lige je Crvena zvezda, koja se u majstorici poigravala sa „vječitim rivalom” Partizanom i slavila 84:63. Tim Milana Tomića je gubio samo 3:0 nakon trojke Novice Velikčkovića, ali je uzvratio serijom 15:0 i nagovijestio trijumf. Konačni rezultat ne pokazuje koliko je aktuelni vicešampion bio dominantan, jer je u 35. minutu bilo čak 35 razlike (78:43)!

Stratos Perperoglu je bio najbolji akter utakmice sa 18 poena, po 10 su dali Filip Čović (šest asistencija) i Ognjen Dobrić. Vanja Marinković je ubacio 12 poena za Partizan, ali su potpuno podbacili lideri tima Aleks Renfro i Džok Lendejl, koji se nisu ni upisali u listu strijelaca!

Zvezda je izborila peto vezano finale, šesto ukupno, a četvrtu titulu će braniti protiv tima koji mu je lani prekinuo dominaciju, Budućnost Volija, ili Cedevite. Prvi mečevi finala se igraju 12. i 14. aprila u „Pioniru”, treći i eventualno četvrti susret su 17. i 19. aprila u „Morači” ili Zagrebu, a majstorica bi se igrala 22. dana ovog mjeseca u Beogradu.

Bonus video: