„Lavice” napadaju Japan: Šansa koja se ne propušta

Rukometašice Crne Gore na startu Olimpijskih igara savladale Angolu 33:22, večeras dva sata nakon ponoći duel s domaćinom. Pobjeda bi širom otvorila vrata četvrtfinala

11571 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kada „lavice” na velikom takmičenju pobijede selekciju kao što je Angola, to nije velika priča, već uobičajeni dan na poslu. Ipak, razlika je između crnogorskog (evropskog) i afričkog rukometa...

Ali, kada se pobjeda ostvari na Olimpijskim igrama - to je potpuno druga dimenzija. Na Igrama se svaki trijumf pamti i slavi, ali i znači mnogo više, jer predstavlja korak bliže prvom cilju, plasmanu u četvrtfinale, među osam od 12 selekcija koje igraju u završnici.

Tako su crnogorske rukometašice emotivno dočekale kraj premijere u Tokiju i pobjedu nad Afrikankama (33:22), ali nakon što su se dobro proveselile, pošteno ispjevale, emotivno ispraznile - dolazi novi dan i priprema za narednog rivala, isto tako neobičnog, u ulozi autsajdera.

Domaćin - Japan, u zoru po ovdašnjem (devet sati ujutro), a u noći između ponedjeljka i utorka, u dva sata iza ponoći, po našem vremenu.

- Paralelno smo spremale Angolu i Japan, malo više Angolu, jer je bio prvi meč, imamo sada još vremena da dodatno analiziramo domaćina. Ono što je jasno – još jedna selekcija koja igra neobičan i atipičan rukomet, s brzim igračicama, spremnim da mijenjaju pravac, koje imaju finte i ne odgovaraju našim visokim djevojkama. Slično je bilo i protiv Angole, koja je odbranom poremetila naše bekove, ali su one, s druge strane, na premijeri odradile izuzetan odbrambeni posao, učvrstile sredinu naše defanzive, pa su u drugom poluvremenu „pucale” kontre - kaže Bojana Popović.

Bojana Popović
foto: Reuters

Duel s Angolom može da bude putokaz kako se igra s Japanom...

- Fokus je bitan, mirnoća, utakmice se ne dobijaju za 15 minuta, mora da se radi svih 60. Kada smo se odvojile na četiri-pet razlike, Angola je počela da pada, to se obično događa takvim ekipama. Strpljivo, koncentrisano, jako u odbrani - to su principi kojih moramo da se držimo - naglasila je selektorka.

S obzirom na iščekivanje, na dugih pet godina, na želju da se popravi utisak iz Rija, gdje je i Angola bila bolja od tada aktuelnih olimpijskih vicešampionki, premijerna pobjeda skinula je veliki teret.

- Ne bih rekla da je teret, više je to bio naboj, iščekivanje. Sada je sve krenulo, idemo dan po dan, meč po meč. Očekujem da rastemo, da budemo bolje i bolje, da sve djevojke uđu u ritam. Neke su bile u ritmu od starta, druge malo manje. Imamo još rezervi - ističe Popovićeva.

Nakon startne pobjede, duel s Japankama mogao bi da ima vrijednost plasmana u četvrtfinale.

- Svjesne smo da nas taj meč vodi među osam, da nas probude u dva ujutro morali bismo da je odigramo najbolje što možemo. Dobile smo impuls nakon Angole, pune smo elana i entuzijazma, želimo da ugrabimo ovu šansu - istakla je Jovanka Radičević, koja je protiv Angole odigrala perfektan meč i šutirala 12 od 12.

I ishod drugog meča zavisi isključivo od „lavica” - može se reći da Japan ne može da dobije utakmicu, samo Crna Gora može da je izgubi.

- Uvijek kažem - može da bude s druge strane ko god hoće, mi se pitamo. Imamo porodični odnos, dajemo se jedna drugoj, a to je najbitnije. Tada i sve kockice mogu da se slože, a mi smo pokazale da vrijedimo i da ovaj izmijenjeni tim može mnogo - istakla je Radičevićeva.

- Imamo naš sistem, držimo se toga, želimo da se protivnici, ko god da su, prilagođavaju nama. Naravno, spremamo se za specifičnosti ekipa, ali razmišljamo o sebi, kako da mi budemo bolje - zaključuje Bojana Popović.

Bonus video: