„Ajkule” osjetile snagu najjačih pred duele sa najvećim rivalima

Crnogorski vaterpolisti izgubili 8:6 od Španije u drugom kolu Olimpijskih igara, no već misle na sjutrašnji duel sa Hrvatima (8.30 po našem vremenu)

4499 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorski vaterpolista Vladan Spaić u duelu sa Markom Larumbe Gonfausom iz Španije, Foto: KACPER PEMPEL
Crnogorski vaterpolista Vladan Spaić u duelu sa Markom Larumbe Gonfausom iz Španije, Foto: KACPER PEMPEL

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Koliko je teško napraviti dobar rezultat na Olimpijskim igrama?

Dobro to znaju Aleksandar Ivović i Draško Brguljan, Vladimir Gojković i Miloš Šćepanović. Osjetili su to u Pekingu, Londonu i Riju, gdje je takvo iskustvo stekao i Uroš Čučković.

To su juče mogli da osjete i debitanti - nakon meča sa Španijom, koji je Crna Gora odigrala prilično dobro, u kome se borila do kraja, stvarala šanse, a na kraju izgubila 8:6 od selekcije koja jeste finalista na posljednja tri velika takmičenja, ali koja, i pored toga, u raspodjeli karata nikad nije jedan od najjačih štihova, uvijek iza Srbije, Hrvatske, Italije, Mađarske…

”Imam neki utisak da javnost misli da smo mi već osvojili medalju, da ćemo da se prošetamo do postolja. Smatram da je vaterpolo turnir najteži na cijelim igrama, da bukvalno devet selekcija mogu da idu do kraja… Ova utakmica nam govori koliko je teško. Treba biti realan, realnost je takva, a ono što je, takođe, realnost jeste to da mi možemo da igramo sa svima”, kaže Stefan Vidović.

”Ovo je vrhunski nivo što radi Španija”, ističe selektor Vladimir Gojković.

”Kod njih svaki igrač besprekorno obavlja svoj dio posla. Mi radimo slično, a težimo tome”.

”Ajkule” su, kao i protiv Australije na startu, jurile rezultat, došle blizu preokreta, imale kod 6:5 za rivala dva napada sa igračem više…

”Pozitivno je to što smo se vratili, ali valjalo bi, za promjenu, da mi imamo prednost na polovini meča”, pomalo je ironičan Gojković.

”Španija je od odigrala izuzetnu utakmicu, mi smo bili jako dobri, osim što smo promašili neke velike šanse. Imamo, međutim, mnogo rezervi i možemo bolje”, ističe Vidović.

Crna Gora je protiv Španije doživjela poraz nakon 14 uzastopnih pobjeda.

”Ne obraćam pažnju na to, nema potrebe da imamo dodatni teret i pritisak”, ističe Vidović.

U četvrtak od 8.30 po našem vremenu je možda još teži test, protiv regionalnog rivala, koji pamti dva bolna poraza od “ajkula” u posljednja dva međusobna duela.

Crna Gora je osvojila bronzu u duelu sa Hrvatskom na Evropskom prvenstvu, zatim ih je umalo ostavila bez Olimpijskih igara, nakon pobjede u polufinalu kvalifikacionog turnira u Roterdamu u februaru.

”Cilj je četvrtfinale, znamo kakve nas dvije utakmice čekaju do kraja, s tim da je meč sa Kazahstanom, trećim rivalom, vjerovatno i najvažniji. Hrvatska? Imala je dobro ljeto, ali nismo se bavili s njima od Roterdama. Jači su za Obradovića, pokriveni su po svim pozicijama. Mi moramo da imamo 12 igrača u ritmu, moramo da budemo blizu 100 posto, a znamo kako da igramo sa njima. Pokazali smo to”, ističe Gojković.

Gojković: Ništa ne mijenja pobjeda Australije nad Hrvatima

Pravu “pometnju” u grupi B mogla bi da napravi senzacionalna pobjeda Australije nad Hrvatskom (11:8).

”Kenguri”, koje je Crna Gora pobijedila u prvom kolu, sada su kandidati za plasman u četvrtfinale iako su Španija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska bili veliki favoriti

To, međutim, ne mijenja poziciju naše selekcije uoči sjutrašnjeg meča sa Hrvatskom, kaže selektor Vladimir Gojković.

”Iznenađujući rezultat, potpuno zaslužena pobjeda Australije. Ništa to ne mijenja, imamo naš cilj protiv Hrvatske. Znamo da nas čeka veliki rival koji će sigurno tražiti reakciju, a na nama je da pokušamo da iskoristimo i to što su ranjeni nakon neočekivanog poraza”, kazao je Gojković.

Bonus video: