Savković: Roditelji da znaju treba li državi sport

Nakon propusta u prijavi za olimpijski kvalifikacioni turnir, otac bokserskog repezentativca Stefana Savkovića traži odgovore od države
5651 pregleda 15 komentar(a)
Optimizam naših boksera zbog propusta u prijavi ostao bez prave provjere u ringu, Foto: Privatna arhiva
Optimizam naših boksera zbog propusta u prijavi ostao bez prave provjere u ringu, Foto: Privatna arhiva

Podatak da su crnogorski bokserski reprezentativci Tamara Radunović i Stefan Savković tek pred start olimpijskih kvalifikacija u Londonu obaviješteni da nisu prijavljeni za turnir na kojem su sanjali olimpijski san, izazvao je nevjericu i razočaranje. I to ne samo kod naših boksera i njihovog selektora Boška Draškovića u Londonu, već i u njihovim klubovima BK Budva i BK Podgorica. Ne izostaje ni osuda sportske javnosti.

O tome kako se osjeća 19-godišnji bokser Podgorice Savković, želju da upozna javnost izrazio je njegov otac Miroslav. I ne samo da upozna...

- Roditelji koje sportski stručnjaci uvjeravaju da njihova djeca imaju potencijal da sa uspjehom predstavljaju državu, treba da budu upoznati od nadležnih institucija da li je Crnoj Gori potreban sport! Dužnost roditelja je da brine o budućnosti djeteta. Stefan je završio školu, ali sportske obaveze i tri treninga dnevno ne ostavljaju prostora za zaposlenje. Želja da se sa uspjehom predstavlja svoja zemlja u savremenom sportu podrazumijeva maksimalnu posvećenost, kondicionu, pa potom i sportsku pripremu, a u slučaju boksa tu je i svakodnevno odricanje i potreba skidanja kilaže. Stefan je u London pošao nošen željom da napravi rezultat za državu, pokuša da ostvari olimpijske snove i plasira se na OI u Tokiju, ali je zauzvrat dobio samo ogromno razočaranje. Osjeća se jako loše i zbog toga neko treba da odgovara, a nadležne institucije da imenuju ljude odgovorne za takav skandalozan propust - kazao je Miroslav Savković.

A Stefan je u Londonu trebalo da se bori za jedno od prvih šest mjesta koje obezbjeđuju vizu za najveću smotru u kategoriji do 69 kilograma, u kojoj su prijavljena 32 boksera iz Evrope. U pripremi za London on je osvojio tri regionalna turnira, uz poraz u neizvjesnom duelu sa petoplasiranim sa Svjetskog prvenstva.

- Imao sam uvjeravanja iz BK Podgorica da je Stefan maksimalno pripemljen i da i u slučaju da ne uspije, mečevi u Londonu bi mu značili u daljem napretku. Nema razloga da sumnjam, jer sam se nebrojeno puta uvjerio da ga treneri Dragan Đuričković i Bako Ademović doživljavaju kao svoje dijete, još od prvog treninga sa 11 godina. Zahvalan sam im ne samo zbog toga što su dijete sklonili sa ulice u salu, u kojoj je stekao radne navike, već i na vremenu koje su mu uz odricanja posvećivali u daljem sportskom napretku. Sa druge strane, Bokserski savez nije pravio propuste samo prema njemu, već i Stefanove kolege nisu zadovolni odnosom. I stipendije koje je svojevremeno primao u Savezu uplaćivane su sa zakašnjenjem. Ovaj propust u prijavi je ipak kap koja je prelila čašu i država treba da nam da odgovore - zaključio je Savković.

Bojani status ograničavao Zakon

Još od Dana reprezentacije trajala je polemika ministra Nikole Janovića i bokserskog selektora Boška Draškovića u čijem je centru bila dvostruka uzastopna najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, Bojana Gojković. Prva u istoriji juniorka sa dvije uzastopne titule prvakinje Evrope, ponikla je i trenira u BK Budva, kod trenera Nikole Ružića.

- Selektorovo saopštenje objavljeno je prije okončanja postupka u Ministarstvu, kojim će u utorak u Bokserskom savezu i definitivno biti riješen status najbolje bokserke. Razumijem brigu selektora za svoje takmičare, a znao je da od Bokserskog saveza ima 150 eura mjesečne stipendije. No problem, koji je nastao zbog propusta u tekstu Zakona, kojim bi obnavljanje Bojaninog statusa perspektivnog sportiste Ministarstvo prekršilo Zakon, riješen je postupkom resornog ministarstva preko BSCG i Bojana će dobiti godišnju mjesečnu stipendiju od 300 eura - objasnio je Ružić.

Bonus video: