MPNKS: Lalošević nevješto obmanjuje, nije imao komunikaciju sa WADA

Lalošević, koji je razriješen sa mjesta v.d. direktora Uprave za sport i mlade, a protiv koga je, kako su juče naveli iz MPNKS formirani spisi predmeta u SDT-u, kazao je da je „četiri puta upozoravao Ministarstvo, a peti put i premijera“, da postoji problem sa WADA, ali da nije dobio odgovor

10513 pregleda 70 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta
Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je danas da Vasilije Lalošević pokušava da nespretno obmane crnogorsku javnost sugerisanjem da MPNKS nije radilo svoj posao u vezi problema koji je nastao sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA).

Lalošević, koji je razriješen sa mjesta v.d. direktora Uprave za sport i mlade, a protiv koga je, kako su juče naveli iz MPNKS formirani spisi predmeta u SDT-u, kazao je da je „četiri puta upozoravao Ministarstvo, a peti put i premijera“, da postoji problem sa WADA, ali da nije dobio odgovor.

„Gospodin Lalošević uporno potencira da je pokušavao da ostvari komunikaciju sa Vladom Crne Gore, očigledno je nešto permutovao, komunikaciju sa njim je tražila WADA, kojoj mjesecima nije odgovаrao na mejlove, pa je morala zaobilaznim kanalima da ostvari kontakt sa vlastima u Crnoj Gori. WADA ne donosi odluke preko noći. Razlog ovakve reakcije od strane Svjetske antidoping agencije nije samo zbog izmjena Zakona o sportu, jer da jeste davno bi ovakvu odluku namjerili da donesu, pošto se izmjenе Zakona čekaju od 2018. godine. Razlog je što g. Lalošević u toku svog mandata nije dostavio popunjeni upitnik za 2020. godinu, i što WADA nije imala nikakvu komunikaciju sa Upravom za sport i mlade. U mejlovima koje imamo od WADA se navode imena zaposlenih iz Uprave sa kojima su pokušavali da ostvare kontakt i datumi kada su zakazivani sastanci na koje se niko nije pojavio. Lalošević zna da imamo pisane dokaze za sve navedeno“, navodi se u saopštenju MPNKS.

U saopštenju se navodi da se „o neodgovornom i nezakonitom ponašanju g. Laloševića“ saznalo, kada su iz „Savjeta Evrope, u partnerskom duhu ostvarili komunikaciju direktno sa ministarstvom“.

„Dakle, činjenica je da nekadašnje Ministarstvo sporta i mladih, kao i Uprava za sport i mlade u kontinuitetu nijesu ispunjavali zakonom predvidjene obaveze u odnosu na politiku antidopinga. Takođe, činjenica je da sada imamo direktnu komunikaciju sa Svjetskom antidoping agencijom i Savjetom Evrope, sa kojom je upoznat i gospodin Lalošević, tokom sastanka održanog početkom avgusta. Kako u slučaju WADA, tako i u slučaju procedure oko konkursa i raspodjele novca, sportom se rukovodilo nestručno i nezakonito. Sada je pred nama problem koji moramo riješiti, zbog crnogorskih sportista i države Crne Gore. Nadamo se da će upravo kadrovska promjena na čelnoj poziciji rezultirati pozitivnim ishodom“, navodi se u saopštenju i ističe da se MPNKS neće baviti politikanstvom, „ratom saopštenjima“ i sl, jer ni u jednom kontekstu nikada „nismo pomenuli ni jednu partiju vladajuće većine, pa čak ni g. Laloševića lično, već isključivo njegov rad“.

MPNKS je naveo da se više neće oglašavati po ovome pitanju, „niti presuđivati bilo kome, za to postoje nadležni organi Crne Gore kojima smo po njihovom zahtjevu dostavili dokumentaciju i koji će donijeti svoj konačni sud“.

Bonus video: