Legendarni Bas van de Gor za "Vijesti": Goran Vujević je bio nevjerovatan igrač

Bivši legendarni holandski odbojkaš govorio o Evropskom prvenstvu, o nastupu Crne Gore, te nekadašnjim duelima sa Jugoslavijom
6710 pregleda 1 komentar(a)
Bas van de Gor, Foto: Saša Jončić
Bas van de Gor, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 17.09.2019. 17:00h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ko je gledao odbojkaše Holandije krajem XX vijeka, kada su bili svjetska velesila, sigurno je zapamtio fenomenalnog tehničara Petera Blanžea, sjajnog primača Gvida Gercena, ubojitog korektora Rona Zververa i riđokosog kolosa na mreži, Basa van de Gora. Bio je srednji bloker, jedan od najboljih odbojkaša svijeta, a na Olimpijskim igrama u Atlanti je osvojio zlato i bio proglašen za najboljeg igrača. Karijeru je završio 2005, a 14 godina kasnije je ponovo akter šampionata Evrope u domovini, ali u drugačijoj ulozi.

Popularni Bas, čije puno ime je Sebastijan Žak Anri, zvanični je promoter Evropskog prvenstva, onog dijela koji se održava u Holandiji, u Roterdamu, Amsterdamu i Apeldornu. Svakog dana je u dvorani „Ahoj”, prati svoju Holandiju, ali i ostale utakmice. Vrlo ljubazno i bez dvoumljenja je prihvatio molbu da govori za „Vijesti”, i to u trenutku kada je pomno gledao utakmicu između Estonije i Češke...

- Mislim da je ovo sjajan turnir od početka. Organizacija je prilično dobra, imamo puno navijača na tribinama, posebno ih je bilo na velikom meču između Holandije i Poljske. Nažalost, Holandija je izgubila taj meč, ali to se dešava protiv prvaka svijeta i niko nije zabrinut zbog toga. Holandija će se boriti za drugo ili treće mjesto u grupi, kako bismo stigli u osminu finala. Sve u svemu, zadovoljan sam kako se sve odvija - rekao je Van de Gor za „Vijesti”, čiji je mlađi brat Majk takođe bio reprezentativac „lala”.

Ističe da je zadovoljan i posjetom u dvorani, gdje dominiraju Poljaci, a osim domaćih, brojni su i estonski navijači.

- Rečeno mi je da ovdje Poljaci imaju najveću podšku navijača van svoje zemlje u istoriji. To je, dakle, rekord, kao i broj navijača na jednoj odbojkaškoj utakmici u Holandiji. Nikada ranije ih nije bilo 11 hiljada na jednoj utakmici, tako da možemo da budemo samo zadovoljni, i jedva čekam sljedeće mečeve u Amsterdamu i Apeldornu. Tamo ćemo igrati u manjim dvoranama, ali se nadamo da će biti pune kao u Roterdamu.

Holandija je trenutno deveta na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije. Kako kaže Van de Gor, Holandija ima jasan cilj na ovom Evropskom prvenstvu.

- Da budemo među osam najboljih. A ako stignemo do četvrtinala, onda bi, naravno, želja bila da stignemo do polufinala u Sloveniji, možda i do same završnice u Francuskoj. Mislim da imamo dobre šanse, ali, kao što se vidjelo protiv Poljske, veliki timovi na ovom prvenstvu su korak ispred Holandije. Ali, ima i selekcija koje su ispred nas na rang-listi, a možemo da ih pobijedimo. Nadam se da će se to dogoditi.

Pratio je i igre Crne Gore.

- U prvom kolu protiv Crne Gore mi smo imali Nimira Abdel-Azisa, koji je upisao devet aseva i pet blokova, i 60 odsto realizacije napada. To nije normalno. Crnogorci su prvi put na Evropskom prvenstvu, tek je trebalo da vide šta mogu da urade, ali su se veoma jako vratili meču protiv Estonije i pobijedili. Sada je sve otvoreno, sa još jednom pobjedom mogu u osminu finala, što bi, zaista, bilo sjajno za debitanta - ističe 209 centimetara visoki Holanđanin.

U ekipama Poljske i Rusije vidi favorite šampionata.

- Ako bih morao da uložim novac na nekoga, onda je to na finale između Rusije i Poljske, dva jaka tima. Ali, u sportu uvijek ima iznenađenja, nadamo se da nas neki tim može iznenaditi.

Bas je bio dio zlatne generacije holadskih odbojkaša, zajedno sa Blanžeom, Gercenom, Zververom, Šuilom i ostalima, koja je 90-ih godina bila jedna od najvećih odbojkaških sila u svijetu. U tom periodu su Holanđani često vojevali bitke za medalje sa SR Jugoslavijom.

- Igrao sam za reprezentaciju od 1993. do 1996. i od 1997. do 2000. godine. U prvom periodu smo mi imali bolje rezultate, nakon 1997. godine smo zamijenili mjesta i Jugolavija je stigla i do zlata na Olimpiijskim igrama. To su uvijek bili posebni mečevi, jer nismo protiv njih igrali samo ljeti sa reprezentacijom, već i tokom godine u klubovima. Veoma dobro smo se poznavali i to su uvijek bili veoma teški mečevi.

U to vrijeme u reprezentaciji Jugoslavije igrala su trojica Crnogoraca, Goran Vujević, Vladimir Batez i Igor Vušurović.

- Vujević je bio jedan od tehnički najbolje potkovanih igrača u istoriji. Goran je bio nevjerovatan igrač, uvijek smo imali poteškoća sa njim. Tada su napadači uglavnom napadali na isti način, dok je kod Gorana bilo nemoguće to predvidjeti. Ili bi plasirao u tri metra ili smečovao dijagonalu. Bio je veoma težak za blokirati i bilo je teško primati njegov servis, jer je znao da ga skrati. Batez je bio, zaista, koncentrisan i stabilan igrač, i njega je bilo teško blokirati. Protiv Vušurovića sam imao nekoliko intenzivnih mečeva, kao i sa svim tadašnjim igračima iz reprezentacije Jugoslavije, jer su oba tima žarko željela pobjedu - zaključio je Bas van de Gor.

Borba sa bolešću: Osjećam se dobro i sada je sve u redu

Bas van de Gor je bio veliki borac na terenu, ali i kasnije, gdje ga život, nakon igračke karijere, nije mazio, naprotiv.

Već 16 godina je dijabetičar, imao je i prolazni ishemijski napad, infektivnu mononukleozu (Fajferova bolest), hepatitis, povrede u karijeri sportiste su uobičajene.

U novembru 2016. godine je stigao najveći šok - dijagnofikovan mu je rak limfnih žlijezda.

- Težak je udarac bio kada mi je doktor saopštio vijest. Ja sam bio navikao na bolesti i gnjavaže. Uspio sam da iskoristim pristup sportiste svim tim poremećajima - da napravim plan, postavim cilj, a zatim ga pogodim dok opet ne budem fit. Sada sam morao da se predam ljekarima. Tako sam prvi put u životu odlučio da nemam cilj, što je vrlo čudan osjećaj - govorio je Van de Gor godinu nakon što mu je otkriven rak.

Od tada se liječi, a na naše pitanje kako se danas zdravstveno osjeća, Bas iz topa odgovara:

- Hvala na pitanju, osjećam se dobro, i sada je sve u redu. Sada sam potpuno fokusiran na ovaj turnir i uživam u njemu - rekao nam je Holanđanin.

Kada je postao dijabetičar, osnovao je „Bas van de Gor fondaciju” i, kako kaže, zadovoljan je njenim radom.

- Dobrovoljno učestvujemo u organizaciji ovog turnira. I ja imam dijabetes tip 1, i želimo da ljudi koji imaju istu bolest budu što više aktivni, jer što se više bavite sportom, bolje i više kontrolišete glukozu. I drago mi je što na ovom turniru možemo ljudima da skrenemo pažnju na ovu temu - dodao je Van de Gor.

Bonus video: