Ministar Janović kazao jednu, drugu stvarnost žive bokseri

Bokserski reprezentativci se pitaju da li postoji uprava BSCG zbog njih, ili zbog novca koji izdvaja država
1927 pregleda 4 komentar(a)
Bokserska reprezentacija
Bokserska reprezentacija
Ažurirano: 11.10.2019. 13:45h

Reprezenativcima Crne Gore, Bokserski savez u ovoj sezoni još nije isplatio nijednu stipendiju. Stipendisti Bokserskog saveza su Milovan Sekulović, Nenad Marković, Petar Liješević, Viktor MIhailović, Stefan Savković, Edin Alković, Miloš Krasnići i najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, Bojana Gojković.

Nakon bezuspješnih pokušaja i „igre gluvih telefona” u pokušajima da u BSCG saznaju razloge zbog kojih im već 10 mjeseci nema uplate predviđenih stipendija, bokseri nisu dobili odgovor ni od ministra sporta i mladih, Nikole Janovića.

„Obavijestili smo elektronskom poštom resorno Ministarstvo o našem problemu, od ministra nismo dobili odgovor, ali jesmo od sekretarice Tatjane Bulatović, koja je odgovorila da će provjeriti gdje je nastao problem i da ćemo biti obaviješteni. Sedmicu nakon toga, još nemamo odgovore. Znamo da je Ministarstvo sporta Bokserskom savezu za isplatu naših stipendija opredijelilo 16.800 eura, pa bi svaki stipendista trebalo da računa na mjesečni iznos od preko 130 eura. Nama, međutim, 10 mjeseci nije isplaćena niti jedna rata”, obavijestili su javnost bokserski reprezentativci.

Nesuglasice u Bokserskom savezu, izbjegavane od strane bivšeg, koje je i sadašnje rukovodstvo na čelu sa Blažom Šaranovićem, da zakaže Skupštinu na kojoj bi se rješavali nagomilani problemi, rezultirali su i prijavama u nadležnim inspekcijama koje su nedvosmisleno utvrdila protivzakonitosti. No, izostale su i pravedne kazne, jer se za propuste plaćalo iz budžeta namijenjenog crnogorskim bokserima.

„Ne želimo da ulazimo u sukobe, niti je kakva arbitraža na nama, takmičarima. Nas zanima samo kada ćemo dobiti uslove za rad. Ministar sporta je javnosti saopštio da isplaćuje 400 stipendija, a mi bokseri sa kojima su potpisani ugovori nismo primili nijednu od već 10 isplata. Iz sportskog sektora BSCG obećali su da će razgovarati sa Upravom BSCG, a odgovor je bio da Ministarstvo sporta nije uplatilo novac. Potom su nas obavještavali da će biti za desetak dana, pa sve tako, i prođe 10 mjeseci”, ističu stipendisti koji to još nisu.

Samo najosnovnija suplementacija po takmičaru košta oko 60 eura za mjesec, što Savez ne finansira.

„Naši rukovodioci nikada nisu došli ni na jedno takmičenje. Državno prvenstvo su prolongirali na način koji ne odgovara nikome, a nisu uvažili ni podatak da u terminu koji su naknadno odredili čak pet reprezentativaca je moralo da odustane zbog povreda i sa validnom medicinskom dokumentacijom. Nemamo ligu i polako zaostajemo za okruženjem, jer nemamo mečeva i onda gubimo od boksera koje smo u ranijim godinama sa lakoćom pobjeđivali. Ako ih boks ne zanima, neka odstupe, jer ne želimo sudbinu brojnih prethodnih talentovanih generacija, koje je nerad otjerao iz boksa ili su prešli u profesionalce”, zaključuje se u obraćanju bokserskih reprezentativaca.

Podsjetimo da su zbog istih problema Dejan Zlatičanin i Predrag Radošević u najboljim takmičarskim godinama morali u profesionalce, a tako je bilo i sa braćom Nikolom i Danilom Milačićem, Markom Radonjićem, Almirom Škrijeljom...

Bonus video: