Odlažu li se Olimpijske igre - pritisak na MOK sve je veći

Iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zahtjev da se pomjeri termin OI u Tokiju, isto misle i Brazilci, Njemci, Norvežani...
1518 pregleda 0 komentar(a)
Pitanje je šta će biti za četiri mjeseca, Foto: ESPN
Pitanje je šta će biti za četiri mjeseca, Foto: ESPN

Sve je više sportskih organizacija koje zbog pandemije koronavirusa traže od Međunarodnog olimpijskog komiteta da odloži Olimpijske igre u Tokiju, iako MOK u ovom trenutku odbija da kaže čak i ono što svi vide - da je takmičenje pod znakom pitanja.

Glas je sada stigao iz Sjedinjenih Američkih Država - imaju šta da kažu i iz atletskog i plivačkog nacionalnog saveza.

- Svjesni smo težine ovog zahtjeva i koliko je teško logistički koordinirati odlaganje Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportista, sponzora i ostalih. Ali, planirani termin nakon svega što se dešava usljed aktuene globalne situacije ne bi bio u najboljem interesu sportista - stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Atletskog saveza SAD Maks Sigel.

Slično misle i američki plivači...

„Vidjeli smo kako su se životi naših sportista okrenuli i zato je prava i odgovorna stvar staviti zdravlje na prvo mjesto i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportista”, navodi se u saopštenju Plivačkog saveza.

OLIMPIJSKI PLAMEN - SVJETLO NA KRAJU TUNELA

Za odlaganje OI su do sada izjasnili i Atletski savez Njemačke, te olimpijski komiteti Brazila i Norveške, ali Međunarodni olimpijski komitet ne popušta. Nedavno je predsjednik MOK-a Tomas Bah saopštio da ta organizacija ne planira da otkazuje takmičenje čiji je početak planiran za 24. jul.

- Otkazivanje uopšte nije tema. Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i po mjeseca do početka Igara. Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Niko vam danas ne može reći što će biti sjutra, za 20 dana, a najmanje za četiri mjeseca - kaže Bah.

Japan bi, kako se predviđa, tokom Igara trebalo da posjeti oko 600 hiljada ljudi iz inostranstva, računajući i sportiste. A svakako je bitan i finansijski aspekt - pripreme za OI su koštale minimum 12 milijardi dolara, uz to su sponzori spremni da tokom Igara troše milijarde.

- Kakva god odluka bila, neće presuditi finansijski interesi. Zaštita zdravlja svakog učesnika i ograničavanje virusa su glavni ciljevi. Svi smo zabrinuti, to ne krijemo. I želimo da, koliko god dugačak ovaj tunel bio, olimpijski plamen bude svjetlo na kraju tog tunela - poručio je Bah.

WADA: MORAMO DA NASTAVIMO TESTIRANJA

A Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je da njeni kontrolori moraju nastave da testiraju sportiste bez obzira na pandemiju koronavirusa. U smjernicama WADA stoji da mora da se osigura adekvatna zaštita za sportiste i kontrolore, ali i „integritet testnih programa, pogotovo jer se približavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju”. Posebno je naglašeno da osobe koje uzimaju uzorke od sportista ne smiju da imati nikakve simptome Covid-19...

„U zemljama u kojima testiranje više nije moguće, nacionalne organizacije i savezi moraju da sarađuju sa WADA kada se situacija vrati u normalu. Bez obzira na pandemiju sportisti moraju da znati kako mogu da budu kontrolisani bilo kada i bilo gdje”, ističe WADA.

Bonus video: