Sedam decenija strasti

U nedjelju se u Šangaju vozi Velika nagrada Kine, jubilarna 1.000 trka u najbržem cirkusu
350 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji vozač današnjice u Formuli 1: Luis Hamilton, Foto: BETA/AP
Najbolji vozač današnjice u Formuli 1: Luis Hamilton, Foto: BETA/AP

Nedjeljna trka za Veliku nagradu Kine, na 240 miliona dolara vrijednoj stazi u Šangaju, donijeće pobjedniku ne samo 25 bodova u borbi titulu ili što bolji plasman u šampionatu Formule 1, već, prije svega, mjesto u istoriji, jer se u nedjelju ujutro (8.10 sati po našem vremenu) vozi jubilarna 1.000 trka u najbržem cirkusu.

Skoro 69 godina nakon prve trke u Silverstonu, u Kini su samo dvije stvari iste kao 13. maja 1953. godine kada je Đuzepe Farina u Silverstonu upisao prvu pobjedu. Ljubav i strast publike prema ovom sportu i prisustvo na startu trke tima Alfa Romeo, čiji je Farina bio vozač u prvoj sezoni Formule 1 (na kraju je osvojio i prvu titulu).

Kina se pamti i po tome što je u Šangaju posljednju pobjedu u karijeri, 2006. godine, ostvario najtrofejniji vozač Formule 1, Njemac Mihael Šumaher, sa sedam titula i ukupno 91 pobjedom.

"Formula 1 ima nevjerovatnu istoriju od koje idemo naprijed i ova 1.000. trka je njen najsvjetliji simbol. Želimo da Formulu 1 učinimo još spektakularnijom, sa nepredvidivim trkanjem i izdržljivijom, kako finansijski tako i ekološki. Radimo svi zajedno da bismo postigli to i veoma sam optimističan pošto imamo jaku osnovu. Na primjer, postoji cijela priča oko pogonske jedinice, koja je remek-djelo tehnologije i efikasnosti. Postoji i zajednička volja za napretkom. Svi mi koji volimo ovaj sport znamo da se svijet brzo mijenja i želimo da naredna generacija Formule 1 drži korak sa tim promjenama", rekao je izvršni direktor Formule 1, Ros Bron.

U proteklih 999 trka Formule 1, 107 vozača je uspjelo da se da se nađe na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja najpopularnijeg auto-moto sporta. Najviše pobjeda ostvarili su vozači iz Velike Britanije (278), predvođeni Luisom Hamiltonom sa 74 trijumfa, dok sju Venecuela i Poljska jedine imale po jednu pobjedu, zahvaljujući Pastoru Maldonadu i Robertu Kubici.

Interesantno, pet vozača je svojim zemljama donijeli sve dosadašnje pobjede u Formuli 1 - Španac Fernando Alonso (32), Južnoafrikanac Džodi Šekter (10), Kolumbijac Huan Pablo Montoja (7), Holanđanin Maks Ferstapen (5) i Meksikanac Pedro Rodrigez (2). Između ostalih, Šumaher (91 - 87), Francuz Alan Prost (51 - 28), Austrijanac Niki Lauda (25 - 16), Argentinac Huan Manuel Fanđo (24 - 14), Kanađanin Žak Vilnev (11 - 6) imali su više pobjeda od svojih sunarodnika zajedno…

Kroz skoro sedam decenija, Formula 1 je posjetila 32 zemlje na pet kontinenata, a ulična utrka u Vijetnamu biće najnovija trka sljedeće godine. Fanđo je dominirao u prvoj deceniji osvajanjem pet titula prvaka. Njega su naslijedili 60-ih godina višestruki svjetski prvaci Australijanac Džek Brabam, te Britanci Džim Klark, Grejam Hil i Džeki Stjuart.

Tokom 70-ih godina, Formulu 1 je obilježilo rivalstvo između Britanca Džejmsa Hanta i Austrijanca Nikija Laude, a 80-ih su se pojavili velikani Francuz Alain Prost i legendarni Brazilac Ajrton Sena (koji je tragično nastradao 1994. na VN San Marina, kao jedan od 34 vozača koji su izgubili život u ovom opasnom sportu), prije nego što je Šumaher započeo svoju dominaciju sredinom 90-ih godina, a završio je sredinom prve decenije ovog vijeka. Nakon njega su u prvom planu bili Fernando Alonso, Luis Hamilton i Sebastijan Fetel

"Ljubav prema brzini i želja za pomjeranjem granica na svaki način, kako ljudski tako i tehnološki, dio je našeg DNK. Uvijek se izražava kroz takmičenje, prvenstveno ljudskih bića, a potom uz pomoć vozila, koje su u prvo vrijeme bila korišćena za transport. Ovo takmičenje je umnogome doprinijelo tehničkim inovacijama svojim idejama i tehničkim rešenjima trkačkih bolida koja se koriste na automobilima koje vozimo svakodnevno. Ljudi koji budu gledali 2.000. trku će imati isti osjećaj ponosa i iste nade za budućnost sporta kao mi danas", istakao je Žan Tod, prvi čovjek Svjetske automobilske federacije, i nekadašnji šef Ferarija, jedinog konstruktora koji se takmičio na svim svjetskim prvenstvima i ima rekordnih 16 titula.

Bonus video: