Slijedi burna, zakašnjela Skupština Džiu-džicu saveza

Očekuju se “teške” riječi na današnjem zasjedanju
1810 pregleda 2 komentar(a)
Ranka Vukotića sumnjiče da je potpisao izvještaje bez odluke Skupštine JJSCG, Foto: Savo Prelević
Ranka Vukotića sumnjiče da je potpisao izvještaje bez odluke Skupštine JJSCG, Foto: Savo Prelević

Prva redovna Skupština Džiu-džicu saveza Crne Gore održaće se danas sa početkom u 11 sati u hotelu “Podgorica”. Podatak da se tek po isteku drugog kvartala održava prva redovna Skupština, ali i činjenica da je odluke Skupštine, koja je trebalo da bude prva redovna, 25. maja ove godine poništila Inspekcija za sport, govore u prilog činjenici da će današnje zasjedanje biti burno.

“Inspektor je konstatovao da je Skupština JJSCG, od 25. maja, nelegitimna iz razloga što su u radu Skupštine učestvovali delegati koji nijesu imenovani članom 23. statuta Saveza, te samim tim i odluke donesene na istoj nisu legitimne. Inspektor je ukazao da je Savez u obavezi da u roku od sedam dana od prijema zapisnika zakaže ponovnu sjednicu Skupštine sa prethodno utvrđenim dnevnim redom i da donese odluke u skladu sa zakonom, što je u cjelosti ispoštovano. Problem oko delegata nastao je iz razloga što sportske organizacije koje su zastupala četiri delegata, nisu na vrijeme prijavile promjene u aktima tih sportskih organizacija”, navodi se u saopštenju Džiu-džicu saveza.

A ovlašćeni delegati nekih istaknutih i trofejnih klubova, među kojima su prvi crnogorski kolektiv sa naslovom prvaka Jadranske lige, Feniks i “Arso Milić”, sumnjiče Upravni odbor Saveza i predsjednika Ranka Vukotića za nezakonitosti, jer su izvještaji prema Minsitarstvu sporta i mladih i Poreskoj upravi predati sa potpisom predsjednika, iako Skupština nije raspravljala i usvojila finansijske i druge izvještaje, što je Savez morao da uradi do 31. marta.

“Savez uredno i blagovremeno dostavlja kvartalne finansijske izvještaje Ministarstvu sporta i mladih sa kompletnom pratećom dokumentacijom (izvodi poslovnih banaka, računi, priznanice, rješenja, nalozi za isplatu i prenos sredstava, fiskalne račune uredno ovjerene, blagajničke izvještaje...). Iz tog razloga, sa indignacijom odbijamo konstataciju koja je veoma neprimjerena, da se predaju falsifikovana dokumenta. Činjenično stanje će, uostalom, utvrditi nadležni inspekcijski organi koji se time bave i postupak je u toku”, saopštio je Džiu-džicu savez.

Iz Saveza su, ipak, priznali da Skupština nije odobrila potpisane finasijske izvještaje, već da ih je bez primjedbi usvojio UO.

“Na početku 2019. godine pred Savezom su postojale brojne aktivnosti i neodložne obaveze, poput vanredne Skupštine, usaglašavanja rada i akata u skladu sa zakonom o sportu, organizovanje sjednica upravnog odbora, “Dana reprezentacija”, prvenstvo Crne Gore.... Upravni odbor je 9. marta, detaljno razmotrio završni račun Saveza za 2018. godinu, i donio zaključak o usvajanju bez primjedbi, kao i predlog Skupštini da ga usvoji.

Jednostavno, Savez nije bio u mogućnosti da prije 25. maja, zakaže Skupštinu, i smatrali smo da se ni na koji način nijesmo ogriješili o zakon. Svim pozvanim delegatima za Skupštinu održanu 25. maja, dostavljeni su blagovremeno svi materijali po dnevnom redu, a u pozivu delgatima je navedeno da ti materijali važe i za zasjedanje 21. jula”, zaključuje se u saopštenju Saveza koje je potpisao predsjednik UO Ranko Vukotić.

Delegati klubova ne kriju da su insistirali na ispekcijskom nadzoru zbog nevjerovatnog kršenja zakonitosti.

“Finasijski izvještaj nije usvojen regularno, a potpisao ga je predsjednik Saveza i predao Poreskoj upravi i na sajtu je od 31. marta, a tek su u maju zakazali Skupštinu, na kojoj je trebalo usvojiti izvještaje. Osim toga, Savez nije pribavio izvještaj ovlašćenog revizora, što je zakonska norma i samim tim, prema Zakonu o sportu, UO treba da bude automatski smijenjen. Zbog toga je i Uprava za inspekcijske poslove naložila finasijskoj inspekciji kontrolu finasijskih izvještaja Saveza”, stoji u dopisu delegata sa Skupštine JJSCG. Oni su upozorili i na održavanje programa takmičenja u sezoni 2019. godine, pošto je od 60 hiljada eura dobijenih za njegovo ispunjenje od Minstarstva sporta, čak 25 hiljada UO podijelio kao nagrade takmičarima, ali isključivo u duo sistemu, dok trofejni borci nisu dobili ništa.

Novcem za takmičenja pune porodične budžete, a tvrde da ih ne vole “Vijesti”

“Vijesti” nisu dobile odgovor od Saveza o tome da li je UO nezakonito potrošio 25.000 eura, od 60.000 eura dobijenih od Ministarstva sporta za realizaciju programa takmičenja u ovoj godini, na način da ih je raspodijelio kao nagrade takmičarima iz jedne discipline? Prema saznanjima delegata Feniksa i JJK “Arso MIlić”, Savez je nagradio samo trofejne takmičare u duo-sistemu, među kojim je i sin predsjednika, Stefan Vukotić.

Umjesto toga, Savez je “lopticu” prebacio na “animozitet” nezavisnog dnevnika “Vijesti”. “U saznanju smo da se već neko vrijeme vrši permanentni pritisak na ovaj Savez sa željom da svaki njegov uspjeh minimalizuje, a ljude u njemu proglase nepoželjnim za ovaj sport. Džiu-džicu savez je već neko vrijeme predmet inspekcijskog nadzora nadležnih državnih organa (što naravno ne smatramo negativnim), ali zabrinjava činejnica da i pored sveg nadzora državnih organa na ukupno poslovanje Saveza, “anonimna lica” i dalje nemaju povjerenja u institucije koje permanentno angažuju. Nažalost, dnevni list “Vijesti” se na neki način uključuje u kampanju protiv ovoga Saveza, dajući prostora pojedincima, „anonimnim licima“, da svoje pojedinačne frustracije plasiraju preko novina ne vodeci računa o interesima sporta i sportista, kao primarnim razlozima postojanja Saveza. Primijetili smo takođe da u posljednje vrijeme nijeste dali prostora niti pokazali posebno interesovanje za postignute vrhunske rezultate naših takmičara na međunarodnim takmičenjima, niti ste pokazali interesovanje za prisustvo našim konferencijama za štampu organizovanim povodom održanih međunarodnih takmičenja”, stoji u odgovoru Saveza.

Odgovor “Vijesti”

Pošto džiu-džicu u Crnoj Gori, i nigdje u svijetu nije kategorisan kao jedan od vodećih sportova, “Vijesti” zadržavaju pravo da nakon objave rezultata ne moraju isti uspjeh ponavljati i u narednim danima. Uostalom, kojim bi imenom Savez nazvao činjenicu da Feniksu nije čestitao osvajanje Jadranske lige, iako se o najvećem klupskom džiu-džicu uspjehu UO mogao upoznati na stranicama ovog dnevnika ili na njegovom portalu, pa podgoričkom klubu nisu izostale čestitke sa drugih sportskih adresa. Radi javnosti, “Vijesti” nijednom nisu objavile informacije dobijene od predstavnika trofejnih džiu-džicu klubova, koje Savez naziva “anonimnim licima”, a da nisu tražile komentar rukovodećih struktura u Džiu-džicu savezu. Baš kao i ovog puta...

Bonus video: