Zakon o sportu protiv sporta

Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja" pozvao na reakciju diskriminaciji propisanoj Zakonom o sportu
2945 pregleda 13 komentar(a)
Ministar sporta Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ministar sporta Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.10.2019. 23:04h

Nevladino udruženje Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja" upozorilo je da su zbog neusklađenosti Zakona o sportu sa standardima zaštite prava na slobodu udruživanja pred gašenjem brojni sportski klubovi, ali i sportovi u Crnoj Gori.

Iako je to nevladino udruženje odavno iniciralo izmjene i dopune Zakona o sportu, Ministarstvo sporta i mladih se oglušilo čak i po pitanju preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iako je bilo dužno da odgovori u roku od 60 dana na preporuke ombudsmana donijete 26. juna ove godine, Ministarstvo sporta je to ignorisalo, pa je "Duklja" podnijela inicijativu ombudsmanu da pokrene postupak protiv tog Ministarstva u Vladi Crne Gore, ali i nadležnim sudom.

Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja" upozorava javnost da je blizu termin kada lokalne uprave usvajaju budžete za 2020. godinu, i da postoji objektivna opasnost da bi zbog neusklađenosti Zakona o sportu sa pravima na slobodu udruživanja, drugu godinu zaredom neke sportske organizacije bile onemogućene da učestvuju na konkursu za sufinansiranje sportskih klubova i sportsko-rekreativnih društava.

Ukoliko se to dogodi, realna je procjena da će neki sportovi, čak i olimpijski nestati u Crnoj Gori.

Bonus video: