Poznati sportisti koji su pobijedili kancer, Tanjević među herojima

Među sportistima i sportskim radnicima našao se i selektor naše nacionalne košarkaške selekcije Bogdan Tanjević kojem je na kraju 2010. godine dijagnostikovan kancer debelog crijeva, što je popularni Boša i savladao, te preuzeo kormilo crnogorskog sastava
434 pregleda 3 komentar(a)
Bogdan Tanjević, Foto: Luka Zeković
Bogdan Tanjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.12.2016. 16:46h

Vijest da je mladom 21-godišnjem fudbaleru Atletik Bilbaa Jeraju Alvarezu dijagnostikovan tumor testisa uznemirala je špansku, ali i čitavu sportsku javnost širom svijeta.

Ipak, nije prvi put da sportisti zdušno daju podršku kolegi u ovakvim slučajevima, jer je duga lista velikih boraca koji su uspjeli da prevaziđu ovu opaku bolest.

Slavni španski golman Hose Fransisko Molina, koji je branio za Valensiju, Atletiko Madrid i La Korunju, morao je 2002. godine da napusti fudbalska igrališta kako bi se savladao istu bolest kao i Alvarez.

Ipak, Molini je bolest otkrivena u ranoj fazi, tako da je posle 10 mjeseci savladao kancer i ponovo zauzeo mjesto među stativima na Riazoru.

Među sportistima i sportskim radnicima našao se i selektor naše nacionalne košarkaške selekcije Bogdan Tanjević kojem je na kraju 2010. godine dijagnostikovan kancer debelog crijeva, što je popularni Boša i savladao, te preuzeo kormilo crnogorskog sastava.

Ekscentrični Herman Burgos, bivši golman Atletiko Madrida, a sada pomoćnik Dijega Simeonea na klupi "jorgandžija" takođe je savladao kancer.

Njemu su doktori utvrdili kancer bubrega, a tvrdili su da mu je na stvaranje teške bolesti direktno uticalo to što je već u adolescenciji počeo da puši cigare.

Ipak, Burgos se izliječio i prije nego što je došlo vrijeme za penziju, a sada je jedna od najpoznatijih ličnosti u Primeri, ali u evropskom fudbalu, znan po svojoj čudnoj i vatrenoj naravi.

Kancer testisa "uništio" je i gorostasni centar reprezentacije Brazila i Hjuston Roketsa Nene Ilario.

Ilario je bolest dijagnostikovana 2008. godine, ali je on posle samo tri mjeseca pauze ponovo zaigrao, a pored košarke se bavi i pomaganjem centrima koji se bore protiv kancera.

Velike bitke sa kancerom tokom života dobili su i bugarski trener Luboslav Penev, bivši španski golman Serhio Aragoneses, slavni danski napadač Ebe Sand, biciklisti Lens Armstrong i David Kanjada, kao i strateg Los Anđeles Klipersa Dok Rivers.

Bonus video: