Crna Gora pobijedila Ukrajinu, Žarko Marković ne ide u Španiju

"Žarko Marković je igrač na kojeg itekako računamo u budućnosti, ali sam se odlučio da ne bude dio ekipe koja će nastupiti u Španiji", rekao je selektor Kastratović
126 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 19:18h

U jeku kratkotrajnih bazičnih priprema za Svjetsko prvenstvo u Španiji, rukometaši Crne Gore dobili su priliku za relaksaciju. Tokom 60 minuta utakmice sa juniorskom reprezentacijom Ukrajine, pojačanom sa tek nekoliko seniora, dilema nije bilo - puleni Zorana Kastratovića su poveli 4:0, a onda lagano održavali razliku do konačnih 31:25.

Već u prvom napadu Ukrajinaca, Igor Marković je grubim faulom zaradio isključenje i skrivio sedmerac. Rade Mijatović je, međutim, odbranio sedmerac Oleksandru Pedanu, a Vladimir Osmajić i Fahrudin Melić golovima u napadima sa igračem manje pokazali da ih zanima samo pobjeda.

"Rezultat je manje bitan, mada je pobjeda mogla da bude ubjedljivija. Želio sam da pružim šansu svim igračima da pokažu šta mogu, da se istrče i da vide koliko mogu u ovoj dubokoj odbrani. Griješili smo malo više u napadu, ali su želja za dokazivanjem pred domaćom publikom i umor uzeli danak. Zadovoljan sam, vidio sam sve pozitivne strane, a imamo sasvim dovoljno vremena da ispravimo neke stvari i uigramo taktičke varijante", naglasio je Kastratović.

U jednosmjernom prvom poluvremenu, tokom kojeg je Crna Gora nekoliko puta imala plus šest, najatraktivniji potez je izveo Mijatović - golman „crvenih” je iz svog šesterca maestralno matirao 37-godišnjeg Vadima Bražnjika i izazvao ovacije u Mediteranskom sportskom centru.

Kastratović je ukazao šansu svim igračima koji su na pripremama, ali se razlika nije spuštala. Za rekordnih plus osam (30:22) pogodio je Nemanja Grbović u 56. minutu, i to u napadu sa igračem manje. U finišu je zablistao i najmlađi član reprezentacije Nebojša Simić, koji je za 10-ak minuta odbranio četiri šuta i sedmerac do tada nepogrešivom Vadimu Kozakjeviču.

"Odlično je što smo nastavili pobjednički niz. Iako je Ukrajina lakši protivnik od dosadašnjih, bilo je nezgodno, jer smo u pripremnom periodu. Što se mene tiče, ukazana mi je šansa, drago mi je da sam je opravdao. Nadam se da ću nastaviti ovako i da ću jednog dana naslijediti sjajnog Mijatovića na golu", istakao je Simić.

Crna Gora i Ukrajina sastaće se i sjutra u Budvi, u istom terminu (18 časova).

Marković precrtan!

Nije igrao istorijske utakmice baraža sa Švedskom zbog lakše operacije, nije ga bilo na prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Njemačke i Češke zbog povrede grudnog koša, neće ga biti ni na Svjetskom prvenstvu.

Žarko Marković je precrtan sa liste putnika za Španiju! Selektor Zoran Kastratović je zbog odlaganja da se pridruži saigračima riješio da zahvali desnom beku Gepingena, a tu odluku je prvu saopštio najiskusnijim igračima reprezentacije, koji su se složili sa tim.

"Žarko mi je u srijedu veče poslao poruku da su ga leđa „ukočila”, a u četvrtak, kada je trebalo da dođe, zvao sam ga da vidim kakav je stepen te njegove povrede. Nije se javio, već mi je uveče poslao SMS poruku da ima privatnih obaveza u naredna dva dana".

"Poslije informacije da će doći 30. decembra, kada mi završimo prvi dio priprema, a znajući da je rovit, donio sam odluku da ga izostavim iz sastava za Svjetsko prvenstvo. Šansu će dobiti momci koji su na pripremama u Budvi i ovo ne treba da nam remeti atmosferu", rekao je Kastratović, uz napomenu da neće zvati nikoga sa šireg spiska, već da će svih 18 igrača ići u Španiju.

Bruka sa himnom

Rukometašima Crne Gore se baš neće sa himnom - u Geteborgu su slušali „Onamo namo”, a sinoć u Budvi „Oj svijetla majska zoro” kao sa pokvarenog gramofona. Očito je da je CD bio previše izgreban, tako da su neke riječi „gutane”, neke ponavljane više puta...

Petar Kapisoda, koji je večeras bio kapiten u odsustvu Draška Mrvaljevića, u jednom trenutku je pokazao ka zapisničkom stolu i tražio da se cirkus prekine, kako bi kao i u Geteborgu igrači zapjevali himnu...

Crna Gora - Ukrajina 31:25 (16:11)

Budva - Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 900. Sudije: Dobrovic i Tajok (Mađarska). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Ukrajina 6 (4). Isključenja: Crna Gora 12, Ukrajina 10 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ 1 (tri odbrane i sedmerac), Simić (četiri odbrane i sedmerac), Rajković (pet odbrana), RAKČEVIĆ 2, Pejović, Milašević, MELIĆ 4, OSMAJIĆ 4, MARKOVIĆ 3, Kapisoda 1, Grbović 1, Vujović 2, ŠEVALJEVIĆ 4 (1), ROGANOVIĆ 5, Simović 3, M. Lasica 1, G. Lasica.

Ukrajina: Veremčuk, BRAŽNJIK (osam odbrana), PEDAN 1, Buzinskij 3, Gunko, ORLOVSKIJ 1, KUMOGORDSKIJ 5, Ganzijenko, VIŠNJEVSKIJ 3, Bujnjenko, TJUKIN 2, Žukov 2, KOZAKJEVIČ 6 (4), Semenčenko, Čičikalo 2.

Galerija

Bonus video: