Crna Gora protiv Argentine: Bez kapitena u okršaj za osminu finala

"Draško ne može da igra protiv Argentine i Francuske, a nisam siguran šta će biti u daljem toku takmičenja", kaže Kastratović
56 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 11:16h

Vozovi su prolazili, redom su izmicala prvenstva svijeta u Hrvatskoj i Švedskoj, šampionati Starog kontinenta u Austriji i Srbiji, Olimpijske igre u Pekingu i Londonu... Svi su davno digli ruke od crnogorskog rukometa, domaća liga je praktično zamrla, stari klubovi se gase ili su na ivici egzistencije, ali se u junu pojavili svjetlo na kraju veoma mračnog tunela - izabranici Zorana Kastratovića napravili su senzaciju u baražu za Svjetsko prvenstvo i plasirali se na Svjetsko prvenstvo.

I došao je trenutak da tim iz male države sa Balkana debituje na planetarnom šampionatu, da ekipa koja je eliminisala kasnijeg olimpijskog vicešampiona u Španiji pokaže šta zna. Prvi rival 36-godišnjeg Petra Kapisode i drugova je Argentina, a meč se igra večeras (18.15) u Granoljersu, gradu blizu Barselone.

Šampion Južne Amerike je na prethodnom Svjetskom prvenstvu bio najveće iznenađenje, pošto je u grupi savladao domaću Švedsku i Slovačku i remizirao sa Južnom Korejom. Na kraju je bio najuspješnija neevropska selekcija, da bi na Olimpijskim igrama u Londonu polako počeo da tone. Crna Gora će pokušati da zada novi udarac „gaučosima” i tako napravi ključni korak ka cilju - osmini finala.

Zadatak, međutim. neće biti nimalo lak, jer protiv ekipe koja je po stilu igre slična „crvenima” neće nastupiti kapiten Draško Mrvaljević.

"Draško ne može da pomogne ekipi protiv Argentine i dan kasnije u duelu sa Francuskom, a nisam siguran šta će biti u daljem toku takmičenja", potvrdio je za „Vijesti” selektor Kastratović.

Ekipa koja je zadivila sve herojskim pobjedama nad Švedskom, a potom i nad Njemačkom i Češkom, sinoć je odradila prvi trening u Palati sportova u Granoljersu. Dvorana koja prima 5.200 gledalaca u prva četiri meča biće domaćin „crvenima”, koji će grupu A zaključiti duelom sa vicešampionom Južne Amerike, Brazilom, u „Sant Đordiju” u Barseloni.

"Odradili smo prvi trening u oficijelnoj sali. To nam je dobro „palo” da se upoznamo sa terenom i tribinama, a temperatura je bila viša nego što smo očekivali. Bolje je, međutim, nego u dvorani u kojoj smo do sada trenirali. Jeste bila nova i lijepa, ali je bilo klizavo i puno prašine", raportira Kastratović.

Iako nema kapitena, u crnogorskoj ekspediciji se razmišlja samo o pobjedi. Za to je potrebna „samo” jedna stvar - da igra bude na nivou takmičarskih mečeva iz 2012. To, međutim, neće biti nimalo lako.

"Očekujem da ponovimo izdanja od prošle godine. Dakle, moramo da igramo čvrsto i agresivno u odbrani, a mudro u napadu. Problem je što Draško ne može da nam pomogne, ali se nadam da će momci koji ga zamijene dati pravi doprinos. Ključno je da izbjegnemo veliki broj tehničkih grešaka, što je bio problem na turniru u Danskoj. Ako nametnemo naš stil igre, možemo do pobjede. Ne moram da pričam koliko bi nam ta dva boda bila dobra na psihološkom planu, tim bi „porastao” i bio spreman za naredna iskušenja".

U prva dva dana 23. Svjetskog prvenstva, Crnu Goru očekuju mečevi sa Argentinom i olimpijskim i svjetskim prvakom Francuskom. Na kaznenu ekspediciju Kloda Oneste, međutim, niko i ne pomišlja...

"Zanima nas samo prva utakmica, jer bi nam bodovi protiv Argentine omogućili da razmišljamo o drugom krugu. Koncentrisani smo samo na utakmicu protiv Južnoamerikanaca, jer ja kao trener uvijek idem korak po korak, razmišljamo samo o prvom rivalu. Svu pažnju ćemo usmjeriti na današnju utakmicu. Francuska u 2. kolu je, naravno, apsolutni favorit i jedan od najvećih kandidata za zlato, ali se nadam da ćemo eventualnom pobjedom nad Argentinom dobiti na samopouzdanju pred taj meč".

Neigranje Mrvaljevića je svakako hendikep, ali alternativa ima. To se pokazalo protiv Češke, kada je kapiten odigrao svega nekoliko minuta zbog povrede lista, koja ga i sada muči, a zablistao je Stevan Vujović. Srednjem beku Lovćena sada će pomagati i Mirko Milašević, koji je propustio novembarski okršaj u Baru.

"Imamo solucija, probali smo i protiv Ukrajine i na turniru u Danskoj varijante u kojima su na terenu Vuković, Milašević ili čak i Vasko Ševaljević. Činjenica je da to djeluje nedovoljno rutinirano, ali je protiv Danske Milašević sasvim korektno odradio svoj dio posla. Uvjeren sam da će prisustvo starijih kolega donijeti dozu sigurnosti momcima koji budu mijenjali Mrvaljevića".

Argentinci, po pravilu, najbolje igraju na startu velikih takmičenja. Prije 10 godina u Portugalu šokirali su kasnijeg svjetskog prvaka Hrvatsku (30:29), a u prvoj fazi u Švedskoj 2011. su činili čuda dok nisu „izdušili”.

"Iznenađenja poput onog na na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i kvalitetne utakmice na prošlom šampionatu planete pokazuju da su Argentinci izuzetno kvalitetna ekipa. To je skup odličnih pojedinaca, ukomponovanih u tim koji zna da igra. Forsiraju atipične duboke zonske formacije u odbrani, koje ne odgovaraju evropskim ekipama, jer su navikle na zonu 6-0. I mi smo, takođe, u junu i novembru dubokim i otvorenim zonama pravili iznenađenja, od kojih je jedno i plasman na ovo Svjetsko prvenstvo. Nadam se da ćemo nastaviti da ih pravimo", zaključio je Kastratović.

Goran Lasica je 1. aprila prošle godine proslavio 35. rođendan, a tri dana kasnije je debitovao u dresu reprezentacije. I izborio se za priliku da debituje na velikim takmičenjima, ali ne zanima ga samo učešće na Mundijalu u Španiji, već želi osminu finala.

"Prva utakmica na ovakvim takmičenjima je uvijek značajna, jer pobjeda, osim bodova, daje potreban vjetar u leđa. Svi u timu smo svjesni da nam neće biti nimalo lako protiv Argentine. To je odličan sastav, koji igra čvrstu i duboku odbranu, a po mentalitetu nam je veoma sličan. Nismo, ipak, došli na Svjetsko prvenstvo samo da bismo učestvovali, već da damo svoj maksimum".

"Ne mogu da prognoziram koliko daleko ćemo dogurati, ali mogu da tvrdim da ćemo ostaviti srce na terenu. Mislim da imamo snage i volje, a najvažnije je da svi dišemo kao jedan. Poznato je da rezultate u ekipnim sportovima ne donosi pojedinac, koliko god on bio dobar, već timska igra", poručio je Lasica.

Odmaraju Simonet i Vidal

Muke sa sastavom nema samo Zoran Kastratović, nego i njegov kolega Eduardo Galjardo. Selektor „gaučosa” ne može da računa na jednog od glavnih igrača Sebastijana Simoneta, jer je suspendovan jednu utakmicu zbog direktnog crvenog kartona u finalu prošlogodišnjeg Panameričkog prvenstva, u kojem su „gladijatori” savladali Brazil sa 22:21.bog povrede neće igrati ni iskusni lijevi bek Agustin Vidal, koji je postigao 253 gola za nacionalni tim.

"Sigurno je da u timu Argentine puno zavisi od igre starijeg Simoneta. Tako je bilo na Olimpijskim igrama, gdje je bio jedan od nosilaca igre. Njegovo odsustvo će se vjerovatno odraziti na tim, koji nije imao dug period za uigravanje bez njega", naglasio je Kastratović.

Španska egzibicijana startu

Svjetsko prvenstvo su otvorili predsjenik IHF Hasan Mustafa i prvi čovjek Kraljevske rukometne federacije Španije Huan de Dios Roman Seko, nakon čega su na teren „Magične kutije” u Madridu izašli rukometaši domaćina i Alžira.

Dilema nije bilo - „crvena furija” je slavila sa 27:14, uz osam golova Viktora Tomasa.

Preostalih 11 utakmica 1. kola na programu je danas, a pažnju privlače dueli Srbija - Južna Koreja, Mađarska - Egipat, Island - Rusija...

Danas

Grupa A (Granoljers)

Njemačka - Brazil (16)

Argentina - Crna Gora (18.15)

Francuska - Tunis (20.45)

Grupa B (Sevilja)

Makedonija - Čile (15.45)

Island - Rusija (18)

Danska - Katar (20.15)

Grupa C (Saragosa)

Srbija - Južna Koreja (15.45)

Slovenija - Saudijska Arabija (18)

Poljska - Bjelorusija (20.15)

Grupa D (Madrid)

Španija - Alžir 27:14 (14:5)

Danas

Hrvatska - Australija (16.45)

Mađarska - Egipat (19)

Galerija

Bonus video: