Crna Gora - Slovenija: Pobjeda vodi u raj, poraz u junski pakao

"Slovenija je izuzetan sastav, bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva govori o tome. Fantastična odbrana, vrlo čvrsti i dobri golmani, sjajni stručnjak Veselin Vujović i velika podrška koju ima ovdje i naročito će je imati nakon dešavanja iz prethodnog kola", naglasio je Đukić, koji zbog crvenog kartona protiv Makedonije ne može da računa na Vuka Lazovića
131 pregleda 8 komentar(a)
rade mijatović crna gora makedonija, Foto: Reuters
rade mijatović crna gora makedonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2018. 20:39h

Bio je 17. januar 2008. godine. Dramen, Norveška. Debitantski meč neke crnogorske reprezentacije na velikim takmičenjima. „Lavovi” su protiv velike Rusije ispustili pobjedu tri sekunde prije kraja, kada je Andrej Starih pogodio za konačnih 25:25. Ispostavilo se da je taj bod bio dovoljan za plasman crnogorskih rukometaša u drugu fazu, zbog bolje gol-razlike od „zbornaje” (minus 13 naspram minus 14), ali je ostao i jedini, iako je od tada prošlo 13 utakmica na šampionatima Starog kontinenta.

Tačno na 10. godišnjicu obračuna u „Dramenshalenu”, Crna Gora igra još jedan sudbonosni meč. U „Areni Zagreb” večeras od 20.30 časova je rival Slovenija, a samo bi prva pobjeda na kontinentalnim prvenstvima donijela plasman u glavnu fazu.

Dva boda donose i mjesto u prvom šeširu pred baraž za Svjetsko prvenstvo, možda bi mogao i remi (ako Češka u grupi D savlada Mađarsku), a poraz vodi u junski pakao, jer bi protivnik mogao da bude neko od velikana svjetskog rukometa. Vizu za SP zasada imaju samo domaćini - Danska i Njemačka, aktuelni prvak Francuska, a uz njih će je imati i tri najbolje selekcije iz Hrvatske.

"Slovenija je pokazala možda i najviše u našoj grupi. Od Makedonije je nezasluženo poražena, sa Njemačkom je odigrala fantastično svih 60 minuta, ali su bili i drugi faktori koji su uticali na rezultat. To je najteži mogući rival da tražimo prolaz u drugi krug, ali moramo da damo sve od sebe, pokažemo da možemo i budemo najbolji u posljednjem kolu", rekao je kapiten Rade Mijatović, koji je prije tačno deceniju u Dramenu bio na tribinama, jer je Goran Stojanović stajao na golu, a Golub Doknić sjedio na klupi.

Selektor Dragan Đukić je priznao da nije očekivao da će utakmica sa Slovenijom biti odlučujuća.

"Imamo šansu i probaćemo da je iskoristimo. Daćemo sve od sebe da odigramo 60 minuta kao da su posljednji na turniru, jer tako ćemo imati šansu na imamo 180 novih", istakao je 55-godišnji stručnjak iz Aleksandrovca.

Selektor Crne Gore puno cijeni i rivala i kolegu na klupi, legendarnog Cetinjanina Veselina Vujovića.

"Slovenija je izuzetan sastav, bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva govori o tome. Fantastična odbrana, vrlo čvrsti i dobri golmani, sjajni stručnjak Veselin Vujović i velika podrška koju ima ovdje i naročito će je imati nakon dešavanja iz prethodnog kola", naglasio je Đukić, koji zbog crvenog kartona protiv Makedonije ne može da računa na Vuka Lazovića.

Vaska Ševaljevića hrabri činjenica da su „lavovi” sa Makedonijom igrali mnogo bolje nego sa Njemačkom u 1. kolu.

"Još imamo šanse, ali znamo o kakvom se protivniku radi i kakav rukomet Slovenija igra. Moramo da izađemo na teren, odigramo muški i uz malo sreće pokušamo da pobijedimo. Ako ne vjerujemo u to, nema razloga da se pojavimo na terenu", poručio je 29-godišnji Kotoranin.

Bonus video: