Crna Gora u grupi sa Rumunijom, Rusijom i Islandom

Interesantno, Rusija i Island su bili rivali našim damama u grupi i na premijernom nastupu na EP, prije dvije godine u Danskoj i Norveškoj
6 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.06.2012. 16:49h

Sa Rusijom i Islandom ponovo u grupi, kao prije dvije godine u Danskoj i Norveškoj, a onda i Rumunija, koja je bila protivnik u glavnoj rundi na premijernom nastupu na šampionatima Evrope – današnji žrijeb u Monte Karlu donio je poznate protivnike najboljim crnogorskim rukometašicama za decembarsko Evropsko prvenstvo u Srbiji.

Mečeve u grupi D igraće u Vršcu, a ako prebrode prvu rundu, u Novom Sadu će se ukrstiti sa tri najbolje ekipe iz grupe C, u kojoj su Hrvatska, Njemačka, Mađarska i Španija.

Dakle, prije eventualnog polufinala neće biti mečeva sa najjačim skandinavskim selekcijama, Norveškom, Danskom, Švedskom, niti sa vicešampionom svijeta Francuskom, kao ni sa domaćinom Srbijom.

"Dobro se poznajemo, ali vidjećemo, to je novi olimpijski ciklus, njihovi sastavi će imati neke izmjene. Rumunke su u Tadićiju dobile novog selektora, i tu će sigurno biti nekih pomaka u njihovoj igri u odnosu na posljednja izdanja. Rusija je uvijek jedan od glavnih favorita, a vidjećemo u kakvom će sastavu i oni nastupiti nakon Olimpijskih igara. Island je dobro odigrao kvalifikacije za EP, znamo kako su odigrali utakmice protiv nas, posebno na Svjetskom prvenstvu. Jednostavno, kao što se zna, na EP nema slabih protivnika", kaže za “Vijesti” selektor Dragan Adžić.

Da Bojana Popović i Maja Savić nijesu odlučile da po završetku Olimpijskih igara završe igračke karijere, nema dileme da bi Crna Gora, s pravom, mogla da “puca” na visok plasman, na medalju.

Ovako, teško je u ovom trnutku procijeniti kakav je krajnji domet sastava, u kojem, možda, neće biti još neke od igračica koje će zaigrati u Londonu.

Ipak, partija protiv Francuske u Lionu, posljednjeg dana kvalifikacionog turnira za OI, ohrabruje i potvrđuje da će Crna Gora i dalje imati veoma dobru reprezentaciju, kadru da se nosi i sa najboljima.

"Mi smo imali nekoliko mečeva koje smo odigrali bez najiskusnijih igračica, i pokazalo se da i ta nova Crna Gora ima karakter da igra na svim velikim takmičenjima. Sigurno je, međutim, da ih na prvom EP ne treba opterećivati visokim dometima, nego je bitno da su tu, da pruže svoj maksimum, da odigraju što više utakmica i da se na taj način u olimpijskom ciklusu gradi neki rezultat koji bi trebao doći u nekoj drugoj fazi tog ciklusa", dodaje Adžić.

Sada bi već bilo i čudno da Crna Gora nije izvukla Rusiju, koja je nezaobilazni rival i stalna mušterija od 17. oktobra 2009. godine i prvog meča u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj. U tim kvalifikacijama je bilo 28:28 u “Morači”, dok je Crna Gora potom slavila u Čehovu 31:28. Potom je uslijedio i duel u grupi na EP, koji je Crna Gora, takođe, dobila (24:22).

Ruskinje su bile rival i u posljednjim kvalifikacijama za EP u Srbiji. U Podgorici je bilo 23:22 za domaćina. Rusija je prvu pobjedu protiv Crne Gore zabilježila u Rostovu, takođe minimalno 24:23.

Najzad, Rusija će biti rival u grupi i na Olimpijskim igrama u Londonu...

Crna Gora je protiv Rumunije igrala u glavnoj rundi na EP u Danskoj i Norveškoj 2010. godine, i poražena je 23:21, od selekcije koja je tada osvojila bronzanu medalju. Krajem maja u Lionu, na kvalifikacionom tuniru za Olimpijske igre, “crvene” su, međutim, deklasirale Rumuniju 34:23 i tog dana izborile vizu za London.

Crna Gora je sa Islandom, prvom zemljom koja je priznala našu državu po izglasavanju nezavisnosti, igrala na EP 2010. godine, u grupi, i "crvene" su slavile 26:23.

Island je neprijatno iznenadio Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, 3. decembra prošle godine, kada je na premijeri slavio 22:21. Od tog meča su za naše dame kola krenula nizbrdo, do konačnog razočaravajućeg 10. mjesta...

"Prvi cilj je da prođemo grupu, i to će biti jako teško ostvariti. Ali, prolaskom grupe dobija se mogućnost da se odigra sa još kvalitetnijim protivnicima. A grupa sa kojom bi se eventualno ukrstili je i najjača, pa bismo time dobili i mogućnost da odigramo još kvalitetnih mečeva", zaključio je Adžić.

Po tri prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe idu u drugu, glavnu rundu, u koju se formiraju dvije grupe sa po šest timova i prenose bodovi iz međusobnih susreta.

Titulu prvaka Starog kontinenta brani Norveška. Crna Gora je na prethodnom EP zauzela šesto mjesto...

Crna Gora će u prvom kolu igrati protiv Islanda, nakon čega slijede dueli sa Rusijom i Rumunijom.

Grupe

Grupa A (Beograd)

Norveška, Ukrajina, Srbija, Češka

Grupa B (Niš)

Švedska, Francuska, Danska, Makedonija

Grupa C (Novi Sad)

Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Španija

Grupa D (Vršac)

Rumunija, Crna Gora, Rusija, Island

Bonus video: