„Lavice“ loše počele, pa uhvatile pravi ritam

0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Hrvatski rukometni savez
Rukometašice Crne Gore, Foto: Hrvatski rukometni savez
Ažurirano: 19.07.2016. 18:07h

Bez Suzane Lazović (stomačni virus) i Majde Mehmedović (lakša povreda zgloba), a od početka 14. minuta i Milene Raičević, koja je dobila direktan crveni karton, Crnoj Gori se nije dobro pisalo protiv Rusije.

Tim iz najveće zemlje svijeta je i najavio trijumf fenomenalnim početkom, jer je već u 8. minutu vodio 7:2, ali „lavice“ nisu odustajale, za šta su nagrađene pobjedom na prvoj pripremnoj utakmici za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru (27:26).

Prijateljski meč u Ajndhovenu se u finišu pretvorio u veliku bitku, kao da je u pitanju borba za bodove ili utakmica nokaut faze nekog velikog takmičenja. Više sreće je na kraju imala Crna Gora, jer je 22 sekunde prije kraja Vladljena Bobrovnjikova u napadu sa igračicom više zatresla prečku nekadašnje saigračice iz Rostova Sonje Barjaktarović.

Selektor Dragan Adžić je od početka ukazao šansu Bojani Popović, na srednjem beku, a u odbrani je umjesto nje igrala Anđela Bulatović. Nekada najboljoj rukometašici svijeta je trebalo vremena da uđe u ritam jer nije igrala četiri godine, promašila je i zicer na startu, ali je bila sve bolja kako je vrijeme odmicalo.

A sa njom, i ostatak Adžićevog tima je hvatao pravi ritam - nakon tajm-auta u 8. minutu, „lavice“ su odgovorile serijom 6:1 i stigle do izjednačenja (8:8).

Ruskinje im, ipak, nisu dozvoljavale da preokrenu i održavale su do tri gola prednosti sve do 49. minuta, kada je Radmila Petrović pogodila sedmerac za 22:21.

Izabranice Jevgenija Trefilova su nakratko opet povele golovima Darije Dmitrijeve i Olge Černoivanjenke, ali je Đurđina Jauković prvi put zatresla mrežu, a zatim i Katarina Bulatović postigla svoj peti i šesti pogodak za 26:24.

Černoivanjenka je tri minuta i 13 sekundi prije kraja smanjila na 27:26, ali niko nije pomislio da će to biti konačni rezultat.

Tada su uslijedile po dvije gotovo istovjetne situacije na obje strane - prvo su Jaukovićeva i Ana Vjahireva šutirale preko gola, da bi Petroivćeva poslije šest preciznih šuteva pogodila prečku iz sedmerca 65 sekundi prije kraja, ali je nakon nje okvir gola zatresla i Bobrovnjikova...

"Bilo je dobro za prvu utakmicu. Bila sam opuštena i uživala sam, nisam se opterećivala. Probala sam da polako nađemo igru kao ekipa i da tu pronađem i sebe i vidim koliko mogu trenutno. Dobile smo odličnu ekipu, koja je zajedno dva mjeseca i ima puno odličnih igračica. Teške smo bile na početku, ali kako je utakmica odmicala sve bolje smo radile nogama u odbrani, a u napadu su počela da dolaze bolja rješenja bolja. Sve u svemu, dobar početak s obzirom na to da smo pripreme završile prije tri dana", rekla je Bojana Popović.

U drugom meču, Švedska je porazila Holandiju 26:25.

Crna Gora sjutra (18 sati) igra sa Švedskom.

Crna Gora - Rusija 27:26 (12:13)

Ajndhoven - Sportski centar. Gledalaca: 2.000. Sudije: Elijason i Palson (Island). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Rusija 4 (4). Isključenja: Crna Gora 12, Rusija 6 minuta. Crveni karton: Raičević (Crna Gora) u 14. minutu.

Crna Gora: RAJČIĆ (pet odbrana), Barjaktarović (sedam odbrana), PETROVIĆ 6 (2), PAVIĆEVIĆ 2, Radičević 6 (1), Grbić, A. Bulatović 1, A. Klikovac 1, POPOVIĆ 3, B. Klikovac, Jauković 1, K. BULATOVIĆ 6, RAMUSOVIĆ, Mehmedović, Despotović, RAIČEVIĆ 1.

Rusija: SEDOJKINA (tri odbrane), Jerohina (tri odbrane), Kalinjina (jedna odbrana), KUZNJECOVA 4, Gorškova 1, DMITRIJEVA 2, Senj 1, Akapjan, VJAHIREVA 4 (3), Sudakova, BOBROVNJIKOVA 4, MAKEJEVA, Žilinskajte, Marenjikova 2, BLIZNOVA 2 (1), Černoivanjenka 2, Iljina 3, Petrova 1.

Bonus video: