Makedonci i Bjelorusi na Euru, Slovenci i Njemci bez vize

Nakon poraza Slovenaca, probudila se nada Njemaca da mogu da se domognu Eura, ali su Rusi u Inzbruku izgubil 30:25. "Pancerima" je trebalo da Austrija slavi sa makar devet golova
0 komentar(a)
Sergej Rutenka, Foto: Handball.by
Sergej Rutenka, Foto: Handball.by
Ažurirano: 16.06.2013. 19:35h

Rukometaši Bjelorusije su napravili senzaciju - Sergej Rutenka i drugovi su usred Ljubljane savladali Sloveniju sa 35:33 i izborili plasman na Evropsko prvenstvo.

"Deželi", koja je bila četvrta na Svjetskom prvenstvu u Španiji, bila je neophodna pobjeda, a u nekim kombinacijama je mogla i remijem do statusa najbolje trećeplasirane ekipe, ali je igrala slabo.

Doduše, domaći su u "Stožicama" vodili 14:9, ali su Bjelorusi, predvođeni bivšim reprezentativcem Slovenije Rutenkom, preokrenuli do odmora na 18:17 i od tada uglavnom bili u prednosti.

U finišu su u heroje izrasli igrači učesnika SEHA lige, Meškova iz Bresta - Vitalij Čarapenka je odbranio nekoliko zicera, a Maksim Baranov sa desnog krila kažnjavao promašaje tima Borisa Deniča.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Baris Puhovskij sa 10 golova, a Baranov i braća Sergej i Denis Rutenka su dodali po pet. Slovence je predvodio Nenad Bilbija sa sedam pogodaka.

Nakon poraza Slovenaca, probudila se nada Njemaca da mogu da se domognu Eura, ali je Rusija u Inzbruku izgubila samo 30:25. "Pancerima" je bilo neophodno da Austrija slavi sa makar devet golova razlike.

Zbog toga Rusija sa svega dva boda osvojena protiv Srbije i Austrije i gol razlikom 120:120 u tim mečevima ide na Evropsko prvenstvo kao najbolja trećeplasirana ekipa.

Njemačksu su skupo koštali porazi protiv Crne Gore, jer je i ona sakupila dva boda protiv dvije prvoplasirane ekipe, ali je imala gol razliku 102:105. Protiv Crne Gore je bila u minusu šest (27:31 u Manhajmu i 25:27 u Podgorici).

U direktnom duelu za 2. mjesto u grupi 1, Makedonija je u prepunoj dvorani „Boris Trajkovski” savladala Portugal sa 26:19 (14:10).

Bonus video: